Pravobranilac izgubio spor- Viši sud odbio tužbu

Tužba koju je bivši pravobranilac Darko Kostić , podneo protiv Grada Valjeva I Republike Srbije  je odbijena , odlučio je Viši sud u Valjevu. Darko Kostić izjavio da postoji mogućnost žalbe , ali istu nije I najavio.

 Viši sud u Valjevu je odbio tužbu bivšeg gradskog pravobranioca Valjeva Darka Kostića kojom je traženo da se Republika Srbija obaveže da gradu Valjevu vrati u vlasništvo 11,8 hektara zemljišta u Popučkama ili da isplati naknadu u novcu u iznosu od 156.114.000 dinara. U pitanju je zemljište koje je grad bez naknade preneo Direkciji za imovnu kako bi bilo ustupljeno kompaniji Bizerba.

Kostić je tužbu protiv grada I Srbije podneo u julu mesecu , parktično sa dva meseca zakašnjenja , jer je ugovor potpisan par meseci ranije. To je za posledicu imalo činjenicu da je Republika Srbija, kao suprotna strana u tom sudskom sporu, istu imovinu , bez ikakvih prepreka,prenela na firmu ”Bizerba”, koja nije ni obuhvaćena tužbom.

Koliko je poznato Kostić nikada nije podneo tužbu za utvrđenje ništavosti ugovora sa privremenom merom, kojom bi se Republika Srbija onemogućila da raspolaže zemljištem u industrijskoj zoni u korist trećih lica do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka.

Viši sud u Valjevu pisani otpravak presude dostaviće strankama u roku od 8 ili 15 dana,kada će biti I poznatije kako je sud razmatrao slučaj.Na presudu  će pravobranilaštvo imati pravo žalbe. Da li će žalba biti podneta, ostaje da se vidi .

Skupština grada je 22. oktobra izglasala nepoverenje pravobraniocu Darko Kostiću . U obrazloženju predloga za njegovu smenu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je naveo I slučaj Bizerbe I zemljišta rekavši: „Skupština grada je usvojila odluke kojima se u svojinu grada Valjeva pribavlja gradjevinsko zemljište u cilju realizacije investicionih projekata ,a  koje je Vlada Srbije proglasila od značaja za Republiku Srbiju. Iako je odluka o pribavljanju zemljišta za investiciju preduzeća Bizerba u odluci i izreci identična odluci o pribavljanju zemljišta za kompaniju Hans Grohe, zajedničko pravobranilaštvo je u prvom slučaju dalo pozitivno mišljenje o kupoprodaji, a u drugom iako je identičan negativno mišljenje što jasno ukazuje na nedosledno postupanje pravobranilaštva i mogućeg korišćenja položaja pravobranioca u svrhe koje nisu predvidjene zakonom kao i ometanje odluke o izvršenju odluke o budžetu grada Valjeva za 2021.godinu.“, rekao je Gojković dodajući i da je zajedničko pravobranilaštvo dodatno dalo negativno mišljenje o prenosu prava vlasništva sa grada na Republiku Srbiju koji je sastavni deo zaključka Vlade o pribavljanju u javnu svojinu RS nepsorednom pogdobom bez nakanade nepokretnosti koju čine gradjevinsko zemljište i to katastraska prcela br 14/155KO Valjevo, prenosom prava javne svojine sa grada Valjeva na RS u cilju realizacije investicionog projekta privrednog društva Bizerba.

28 comments on “Pravobranilac izgubio spor- Viši sud odbio tužbu

  1. Zakon

   Gospodin zamalo nije kostao Valjevo. Da znate nesto prvo biste postovali odluke suda.

   Reply
  2. Valjevac

   A njega nije sramota sto je pokusao svojim delovanjem da zaustavi grad u daljem napredovanju?

   Reply
  3. Milan NN

   Tuzno je da ga branite i nakon odluke suda umesto da sada izadje pred javnost i izvini se gradjanima za potencijalnu stetu koju je mogao naneti sada cemo od njega da pravimo politicku zrtvu?

   Reply
   1. Pjerili

    Poštovani,
    Nije mudro poklanjati građevinsko zemljište? U poslovnom svetu se praktikuje, da se građ. zemljište ustupi na korišćenje na 99 godina, jer ako bilo kad ODE ”BIZERBA”, VALjEVU OSTAJE građ.zemljište. U konkretnom slučaju ”BIZERBA” kao vlasnik poklonjenih 11.8 ha.MOŽE BILO KOME PRODATI ili SA ”RIOTINTO-m”… ZAMENITI ZA LITIJUM,KOJI NEMAČKOJ TREBA ZA AUTO INDUSTRIJU, JER ONI MISLE NA SVOJU BUDUĆNOST… KOLIKO JE EKSPLOATACIJA LITIJUMA ŠTETNA – TREBA DA SE ZAMISLIMO, JER ISTI ”RIOTINTO” JE ZBOG LITIJUMA PROTERAN IZ PORTUGALIJE! IMA LITIJUMA I U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE VIŠE NEGO U SRBIJI, ALI NISU PRISTALICE DA SE LITIJUM KOD NJIH PROIZVODI…

    Reply
 1. Slobodan

  Tuzno je da je decko pokusao na sve nacine da nasteti sramotno. Zato su ga i liferovali iz socijalista da bi se prali posle.

  Reply
 2. Bobiska

  Socijalista kao socijalista. Drago mi je sto je na sudu stavljena tacka na te stvari.

  Reply
  1. Roki

   Ne znam cemu se i nadao. Stvari su bile jasne jos od pocetka, ali ta potreba za paznjom ili ga neko navukao da se blamira.

   Reply
 3. Pitam samo

  Hoce socijalisti sad da se izvine gradjanima i gradu Valjevu ili ce da se ogradjuju od njega kal po obicaju?

  Reply
 4. Miki

  Cim su njega socijalisti poceli da se ogradjuju pre donosenja presude to se iz aviona videlo da ce ovako da bude na kraju.

  Reply
     1. Miki

      Ja nemam gazdu, mozda ti imas, pa zato i rasturas taj tvoj pokusaj od stranke.

     2. pitam za druga

      koju stetu moze da ima grad ako ce za 2-3 godine dobiti 1500 zaposlenih gradjana?

 5. Gangula

  Sto da se sramimo? Zato što se prodao Djilasu. Pa jel znas da je baš to maslo tog “gospodina” Djilasa jer je dao pare ovom doticnom pravobranilacu Kosticu. Što ne kaže Kostic koliko je dobio para od Djilasa?

  Reply
 6. SPS JE PROPAST

  A hoce li se izviniti doticni gradjanima? Ili parija u kojoj je bio kad je ova igranka pocela?

  Reply
 7. Komšija

  Gangula brate, vidi se da si botina. Jel moguće bre da ste svi toliko nepismeni? Pravobraniocu čoveče, ne pravobranilacu. E jesi pravi Gangula.

  Reply
 8. Jovana P

  Šta je on mislio?! Da zarad lične promocije koči investicije u Srbiji, i to u svom rođenom gradu! Da oduži i osujeti otvaranje novih radnih mesta?! E, pa ne može. Sud je i upravu i u pravu. Tačka.

  Reply
 9. Srboljub

  A vi sto botujete mislite da ima razloga za otudjenje imovine Valjeva bez naknade. Jeste to sve smisljeni postupak ali bi isti mogao da se zavrsi sa imovinom u gradskom vlasnistvu. Pravobranilac i nije neki. Politicka funkcija. Zato su ovo i obracuni na politickom nivou.

  Reply
  1. Dzenltmen i veliki gospodin covek finih manira i ukusa

   Zasto mislite da svako da ko pise komentare koji nisu u skladu sa Vasim razmisljanjem botuje? Iznose ljudi misljenje, kao i Vi, zasto po tome onda Vi niste jedna obicna botina, gospodine?

   Reply
 10. Pera

  Na Ubu i Mionici takvo zemljište , za potrebe investitora, kupuje Republika a mi otkupljujemo od seljaka i poklanjamo Republici, odnosno Investitoru ???
  Valjda da bi grad što pre propao a na lepom je putu !!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.