Od Divke preko bonova do 370 dinara

Uobičajeni poziv na kafu mogao bi da se promeni jer omiljeni napitak Srba više nije tako jeftin. Na udaru poskupljenja brojnih namirnica našla se I kafa.

Podaci pokazuju da svaki stanovnik Srbije godišnje popije četiri i po kilograma kafe. Ovim podatkom svrstali smo se   u sam evropski vrh . Samo ispijanje kafe navika je koje se mnogi ne odriču , a mnogi I preteruju u konzumaciji. Ipak, kafa je oduvek bila povod za razgovor , ponekad I izgovor.

Situacija bi mogla da se promeni jer je ova namirnica poskupela u nekim trgovinama I do sto dinara. Pa tako 200 gr. kafe u proseku sada umesto 240 dinara košta I 370 dinara.

Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije praktično je poskupljenje kafe najavio  još u septembru uz obrazloženje da je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza. Cena na berzi skočila je za 100 odsto.

Kafa je samo jedna od namirnica koja je poskupela u proteklom periodu , a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže  da situaciju koriste „alavi“ trgovci koji „love u mutnom“ i najavila da će se na sajtu NBS  ubrzo naći uporedne cene robe u prodajnim lancima.foto:Fejsbuk

Priča o kafi bila je vrlo aktuelna u vreme krize u staroj SFRJ kada je  1983. godine država kako bi ograničila kupovinu uvela bonove za artikle poput kafe, praška I ulja.

Srbi su u prošlosti već nalazili zamenu za kafu, u lekari kažu zdravijoj varijanti, od soje , a mnogi se još sećaju popularne “Divke”, kafe koja se pravi od prženog ječma.foto:Fejsbuk

Turska, srpska, sa šećerom ili bez, kafa uz brojna poskupljenja mnogima će biti gorka.

2 comments on “Od Divke preko bonova do 370 dinara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.