Gradjani poručili Euro Lithiumu: Marš s’ Kolubare!

U selu Lukavac nadomak Valjeva, održan je protest gradjana odnosno narodni zbor , protiv ispitivanja koja vrši kompanija Euro Lithium na području više valjevskih sela. Jednoglasne poruke sa ovog skupa pod nazivom „Marš s Kolubare“, upućene su i stanovnicima sela koji za 40 000 dinara dozvoljavaju bušenja, kompaniji Euro Lithium , ali i gradu Valjevu.

„Ne dozvolite im da buše u vašim njivama. Zagadiće nam vodu, vazduh . Iseliće nas odavde , a onog ko proda nijedna voda oprati neće“, samo su neke od jasnih poruka koje su govornici da na današnjem protestnom skupu u Lukavcu uputili svojim komšijama, sugradjanima .

Domaćinstvo Cvetka Jovanovića iz Lukavca prvo je domačinstvo koje je osetilo negativne efekte  i koji je praktično zbog curenja jedne od bušotina prvi proteran sa svoje zemlje.  Ispitivanje vode iz njegovog bunara pokazalo je da voda nije za piće , ali ne sme ni kao tehnička voda da se koristi jer je visoko zagadjena, zatrovana.  Kako kaže na imanju pored njegovog bunara na samo nekih 60-tak metara vršena su iskopavanja. „Bušotina je pravljena pre dve ili tri godine i počelo je da curi iz nje. Taj čovek koji je dao njivu da buše, njiva je potpuno izgorela. Ovi iz Eurolitijuma su dolazili dva tri puta nešto pokušavali da zatvore , ali nisu uspeli pa je došla neka specijalna ekipa iz Bora i navodno su to zatvorili. Sad su tuda prošle ove brze trake i od potresa i radova ponovo je počelo curenje. Nas petnaest kuća nema vodu i imamo vodu sa svojih bunara . Evo moja je voda zagadjena. Nije za piće nije za tehničku upotrebu, a da ne pričam da mi je podlila pod kuću i da mi je podignut parket u kući , beton puca“, priča Cvetko Jovanović čiji je kum poput desetina drugih meštana Lukavca za 40 000 dinara dozvolio iskopavanje na svom imanju.

Cvetko Jovanović nije jedini slučaj gde se pojavilo curenje. Kako se moglo čuti na protestu, u Šušeoci su pojedine nekadašnje oranice potpuno polavljene od obližnjih bušotina . Zagadjenje je tako veliko da je procena stručnih službi hemijskog i geološkog fakulteta da su pojedini prostori trajno kontaminirani.

„Teško onoj državi u kojoj običan svet na ovakav način mora da se bori za svoje parče svetlosti , vazduha i zemlje. Svako danas zna za Rio Tinto i priča se tu ne završava nego se kao kuga šire po Srbiji. Ovde je sve ugrožno i biljni i životnjski svet. Ovde su žIvoti ljudi ugroženi. Ovde smo danas da to sprečimo“, rekao je Predrag Grbić vojno lice u penziji iz Lukavca.

Da eventualni dolazak Euro Lithiuma i otvaranje rudnika sa sobom nosi nemerljive posledice na na ceo valjevski kraj na skupu je podebno istako Ranisav Milčević diplomirani inženjer rudarstva. „Okrenite se oko sebe i videćete Lukavac, Šušeoku , Popučke , vidite njive i oranice , a ako se dozvoli eksploatacija nastupiće pustoš. Zemlja će biti obojena u crveno , tu neće biti ničega sem otrova i prašine koja je otrovna, vode koja je otrovna. Zamislite da se spustite na kotu od 300 metara dubine , koliko je to jalovine? Već sada kažu da će za eksploataciju biti iskorišćeno 1500 tona sumporne i hlorovodonične kiselie. Možete li da zamislite te količine?“ upitao je inženjer dodajući da je pravo pitanje šta će reći budućim pokolenjima . Kakvu im zemlju i okolinu ostavljamo?

Meštane pomenutih sela zastupa advokat Sreten Djordjević i kako se moglo čuti više od 400 potpisa gradjana dalo mu je ovlašćenje da ih može zastupati u odbrani od Euro Litijuma pred državnim institucijama . „Uradjeno je samo 35 bušotina do sada , ako dozvolite , za nekoliko godina, a pitajte ljude iz Nedeljica imaćete 600 bušotina. Od njih će 100 procureti. Za sada imamo sigurno dve . Stotinama hiljada puta su veće koncentracije bora od one koja se može smatrati bezbednom za čoveka. U Šušeoci se izlivaju tone litara zagadjene vode. Od danas nema da ne znate i od danas ćete svi znati-Ko da i dozvoli bušenje on truje i sebe i svoje komšije . Oni koji nisu znali do sad i koji su zaključili ugovore , raskinite ugovore sa Euro Litijumom . Svi ćemo Vam pomoći da vratite tih pišljivih 40 000 dinara . Sad Vam nude 500 evra , skupićemo i vratićemo im i 500 evra. Pitanje je koliko bi oni dali da vam zatruju zemlju, zatruju decu? Imamo dokaze i pokrenuli smo postupke da Euro Lithium krši propise RS. To što imaju dve bušotine koje zajezeravaju zemlju. Te dve bušotine su najstrožije zabranjene , ne smeju da cure. Koliko ćete imati Cvetka za deset godina? Nema života na zatrovanoj zemlji , Valjevci moji“, rekao je Djordjević.

Okupjeni gradjani mogli su da čuju da će se efekti zagadjenja osetiti i u Valjevu kao i u pomenutim selima. Korak dalje opasnost preti i od najavljenog hemijskog kombinata za preradu rude litijuma i bora što će biti prvo mesto u svetu izuzev Kine gde će se vršiti prerada. „Oni kriju tehnologiju koju će koristiti , to ne znaju ni profesori sa fakluteta ni akademici . Kriju to jer je to najotrovnija tehnologija koja postoji na kugli zemaljskoj“, rekao je advokat Djordjević .

Dr prof Ljiljana Tomović okupljenima je saopštila saznanja nauke da živi svet može biti trajno uništen na području Jadra . Isti scenario ponoviće se i u Valjevu ukoliko to gradjani dozvole . „Zaboravite na poljoprivredu, na sir i kajmak, zaboravite na voće i povrće. To su stotine km u površini zagadjene vode , zemlje. Nema bežanja. Vi nemate gde da pobegnete . Gde god da odete biće isto. Četvrtina Srbije neće imati gde da živi“, poručila je Tomović.

Medju govornicima , okupljenim gradjanima obratio se i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić na primerima Portugalije i još nekih zemalja u Evropi koje su se pobunile protiv eksploatacije litijuma pa su njihove vlade odustale ukazao na sam  značaj protesta .“Litijuma ima u Engleskoj , Portugaliji, Nemačkoj i drugim zemljama. Čuli ste Angelu Merkel koja je skoro bila u Beogradu , da je izjavila da je zainteresovana za eksploataciju litijuma u Srbiji. Pa zašto se nije zainteresovala za eksploataciju litijuma u Nemačkoj? I tamo ga ima isto. Zato što neće da truju Nemačku. Srbiji je namenjena uloga nove kolonije , ali to se ne radi kao nekad vojskom već korupcijom. Ovde govorimo o uništenju živog sveta , brisanju svake šanse za poljoprivredu. Rio Tinto je najavio rudnu rentu od 7 miliona evra godišnje , a odričemo se poljoprivrede od 80 miliona evra samo u dolini Jadra. Ali za mene je nezamisliv zločin da neko srpskog seljaka iseljava sa svoje zemlje . Naša država je to dozvolila . Ćute ministarstva, država, pa zar je moguće da smo dočekali da na našoj teritoriji stranac raseljava naš narod? Tražite od svog grada da izmeni planove i briše mogućnost rudarstva i obimnih zemnih radova na ovoj površini. Ovaj narod mora da izvrši pritisak da se iz prostornog plana Valjeva briše odrednica za rudnike i masivne zemljane radove“, rekao je Ristić.

Dragan Simović iz sela Dobrinja kod Požege je rekao da su tamošnji meštani doživeli sudbinu svojih predaka i da sada poput hajduka presreću nepoznate džipove koji dolaze kako bi ugovorili prostor za bušotine u njihovom kraju. Pokazujući na klip kukuruza koji je doneo jedan od govornika , Simović je rekao da su naši preci delili zrno kukuruza iz konjske balege da bi preživeli i upitao –Šta smo mi sada dočekali? „Dočekali smo da nas ova izdajnička vlast oberučke daje stranim investitorima sve što je neko godinama krvlju i znojem branio. Narode može li da se jede litijum? Ne može. Mi koji živimo na selu nismo prva generacija. Bile su razne industrije , ali popljoprivreda nije propala. Vi imate svoje rudare, nas zemljoradnike, pomozite nama da imate koristi svi. Bili smo ispred RTS-a juče da se borimo protiv sramne reklame Rio Tinta. Baš da vidim koliko će govora sa ovog skupa RTS da prenese. Nećemo im dati ni jedan kamenčić, a kamoli zemlju. Krvlju ćemo našu zemlju braniti“, poručio je Simović.

O iskustvima Jadra  govorili su tamošnji meštani pa se moglo čuti da su na više načina predstavnici Rio Tinta uveravali ljude da prodaju zemlju. „Sve ćete vi prolaziti kao i mi. Malo će i od vas ko ovde odoleti njihovom novcu. Kad vam kažem da je obična čatrlja prodavana za 200 ili 300 000 evra češaćete se . Znamo ljude koji su dobili i po milion evra za svoje imanje. Nije se lako boriti sa njima , ali nemojte odustati nemojte se predati. Nemate gde pobeći. Oni misle što su kupili stanove u Šapcu i Loznici da su se spasili, e pa nisu i tamo će sve biti otrovano. Evo sad su nam zabranili i u porti crkve da se okupljamo, podmićuju crkvu i njih varaju. Razni su i perfidni načini šta su radili, ovde smo da Vam kažemo da ne pristajete ni na šta“, samo je deo govora meštana Donjeg Jadra.

Na više adresa državnih institucija  sa ovog skupa poslati su dopisi koje su potpisali meštani nekoliko sela u kojima se traži da se zabrani dalje ispitivanje Euro Litijumu, hitnu reakciju rudarsko geološke inspekcije i drugih nadležnih inspekcija radi sprečavanja daljih aktivnosti ove firme kojim bi se zaustavilo dalje plavljenje oranica zatrovanom vodom i hitno oduzimanje odobrenja za primenjena geološka ispitivanja ovoj kompaniji . Za kompaniju Euro Lithium Balkan doo Divci bb takodje je pripremljen dopis koji ima samo jednu rečenicu: „Marš s’ Kolubare!“

 

 

 

7 comments on “Gradjani poručili Euro Lithiumu: Marš s’ Kolubare!

 1. Radnik

  Zasto sa Kolubare, Drine, MARS IZ SRBIJE!. Nije nama kriv RIO TINTO nego ovi koje ste izabravlii podrzavate ih i dalje da vode Srbistan..

  Reply
 2. Srbin

  Vi se bunite a sa nacionalne televizije RTS1 ide reklama za RIO TINTO,pod patronatom predsednika republike i Vlade Srbije.Bruka i sramota

  Reply
 3. Va

  Zasto svi mestani okolnih sela a i gradjani Valjeva se nisu prikljucili protestu?Sta je sa Srbijom,sta je sa nama,SAMO PITAM?!

  Reply
 4. Istina

  Gluposti.
  U Srbiji ima najviše nekakvih udruženja, pokreta…, kao dušebrižnici za državu. A u stvari svi oni samo gledaju svoje lične interese i kako da zarade koji dinar da bi mogli malo pristojnije da žive.
  O svemu ovome o čemu se polemiše i kao diže buka, odlučuje vlada koju je narod izabrao na izborima. To je većinska vlada i tu se priča završava.
  Zašto nema naroda na protestima, vrlo mali broj, pa zato jer pošten narod radi i gleda kako da preživi. Narod misli da je vlada ta koja treba da brine o državi…
  E, sad dolazimo do toga da smo mi genetski pokvaren narod i da mislimo samo na svoje dupe. Pa tako i ova mafijaška hobotnica od vlade.
  Da se ne greši duša, nisu sve vlade bile iste. Neke su htele, ali nisu znale, a ovi ne znaju i neće. Generalno mi smo glup narod i svi lažu koji kažu d aima pametnih…
  Naša pamet je rasejana po svetu.
  Imamo najveće zagađenje, najveću socijalnu razliku, najjeftiniju radnu snagu. Ovo je robovska država.
  Omladinu, bežite dok je još vreme. Nije ovo država za vas, a sunce sija gde god da odete.
  Srećno!

  Reply
 5. jovan

  Kada vidim ko zastupa ove ljude sve mi je jasno, bez namere da pricam o ekologiji.
  Tog coveka su isterali iz Ekoloskog drustva….

  Reply
  1. Срби из Новог Сада

   Ne s&ri! Šta, da verujemo Rio bandi koja zlo širi svuda po svetu i bagri korumpiranih ljigavaca, a ne nekom čoveku kojeg su isterali iz Eko društva koje je potpalo pod šapu vlasti?!
   Pa i prof. Kovića proteruju sa katedre za istoriju.

   Na jednom od protesta sam slišao prof. Vidovića sa polj. fakulteta u Novom Sadu koji vodi većinu međunarodnih projekata i priča isto što ovi ljudi govore. Tako da botino beskrupulozna molim za malo pristojnosti.

   Braćo, čekamo vaš poziv kada se sav razum istroši da krenemo svi da branimo srpsko selo

   Reply
 6. sin anarhije

  Pristali za 40 hiljada jer je narod siromasan i stanje je sve gore , osim na idiotskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom … sve se polako rasprodaje, a preko milion penzionera bezrezervno glasa za velikog vodju radikalske posasti jer su slepi kod ociju, sebicni i toliko jadni da ne shvataju da glasaju za buducnost svoje dece i unuka …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.