Valjevski školarci idu u školu

Tim za škole ministarstva prosvete doneo je odluku da se drugi model nastave primenjuje samo u četiri lokalne samouprave Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i  Šabac. Valjevski školarci ostaju na neposrednom praćenju nastave.

Tim za škole ministarstva prosvete doneo je odluku da se drugi model nastave primenjuje samo u četiri lokalne samouprave Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i  Šabac. Valjevski školarci ostaju na neposrednom praaćenju nastave.

Ministarstvo prosvete saopštilo je odluku Tima za škole po kojoj se drugi model nastave koji podrazumeva da se  obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe, odvijja u 4 lokalne samouprave.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika, navodi se u saopštenju ministarstva.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4372 (0.57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 72 (0.18%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.  Ukupno je 1003 (2.52%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0.39%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab.  Dok ne bude doneta takva odluka  Tim za škole, će kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama, saopštilo je ministarstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.