U raljama zakona –Kostić tužio grad i državu za zemljište za Bizerbu za sve ostalo mu treba nalog

Gradski pravobranilac na konferenciji za novinare govorio o sudskom postupku koji je u toku , a koji je lično pokrenuo protiv grada Valjeva i Republike Srbije  . Kostić kaže da zakonska procedura o prenosu zemljišta sa grada na Republiku nije ispoštovana  te i da je grad prekršio zakon ,a da je njegova obaveza bila da takav postupak pokrene.  On tvrdi i da je praksa da se govori o postupku  koji je u toku iako sagovornici Vamedie iz redova pravnika tvrde da je u pitanju pritisak na sud.  Kostić pak  s druge strane nije podneo ni krivične prijave u slučaju pokušaja nezakonitog otudjenja stana kada je takodje dao negativno mišljenje.

Gradski pravobranilac,  tužio je grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog toga što je, suprotno zakonu, poklonjena imovna Valjeva nemačkoj kompaniji „Bizerba“.

„U skladu sa zakonom i uredbom Vlade Srbije, grad može da prenese Republici zemljište bez naknade u dva slučaja.Prvi slučaj, ako se Republika obaveže da će na tom zemljištu izgraditi objekat tačno određene površine i namene u skladu sa važećim planskim aktom.Drugi slučaj, ako je prenos zemljišta bez naknade sa grada na Republiku osnovan, odnosno ako grad od Republike kao sticaoca zauzvrat dobije objekat ili drugo zemljište u vlasništvu Republike koje vredi kao zemljište grada. U oba slučaja, Vlada mora dati prethodnu saglasnost gradu da prenese Republici zemljište bez naknade i grad zauzvrat mora dobiti od Republike kao sticaoca korist nenovčane prirode koja vredi najmanje koliko i zemljište.U konkretnom slučaju, grad nije tražio saglasnost Vlade iako je to njegova izričita zakonska obaveza pa samim tim Vlada nije ni dala prethodnu saglasnost gradu. Bez te saglasnosti, ugovor je nezakonit, jer po zaključenom ugovoru grad od Republike nije dobio ništa“, rekao je Kostić dodajući da je nakon potpisivanja ugovora bio u obavezi da podnese tužbu protiv grada i Republike Srbije.

Kostić nije precizirao da li je najavljeno upošljavanje radnika ,a potom i da li su porezi na njihove zarade   korist grada Valjeva. Na pitanje Vamedie da li je uobičajena sudska praksa da se daje mišljenje i govori o sudskom postupku koji je u toku Kostić je rekao da ne zna zašto to ranije nije bila praksa da Pravobranilaštvo govori, a da takva praksa inače postoji.

Suprotog mišljenja su sagovornici Vamedie iz redova pravnika koji tvrde da takva praksa nije slučaj.“Kada je postupak u toku , naročito ako postoji prisustvo javnosti, a u ovom slučaju postoji, tada je već obezbedjena transparentnost i nije u sudskoj praksi da se može govoiti o postupku do okončanja“, tvrde sagovornici Vamedie.

Na sve ugovore kojima grad prodaje ili kupuje zemljište, pravobranilaštvo daje prethodno mišljenje. „U konkretnom slučaju, zbog svega navedenog pravobranilaštvo je dalo negativno mišljenje na ugovor kojim grad bez naknade prenosi zemljište Republici. Uprkos tome, gradonačelnik je kod javnog beležnika zaključio taj ugovor. Istog trenutka je nastupila zakonska obaveza pravobranilaštva da podnese tužbu da se taj ugovor poništi. Naglašavam da se radi o zakonskoj obavezi pravobranilaštva. Dakle, nije bilo pitanje da li hoćemo ili nećemo da pišemo tužbu, već moramo i to smo i učinili. Prema tome, neosnovane su bilo kakve glasine da pravobranilac piše tužbu po političkoj direktivi“, kaže Kostić.

On potvrdjuje da je sudski  postupak u toku i kaže da kao pravnik ima mišljenje da će tužba pravobranilaštva biti usvojena.

Vamedia je Kostića koji tvrdi da radi isključivo po zakonu pitala i za slučaj prodaje stana početkom 2020.godine pri čemu je on takodje izrazio negativno mišljenje. Podsećanja radi , pravobranilac Kostić najpre je negativno mišljenje dao gradskim pravnicima koji su ipak potpisali dokument da se prodaja može izvršiti:Mihailo Milutinović,Jelica Panjković, Ljiljana Mitrović, Dragana Djenić. Nakon toga negativno mišljenje dostavio je i sekretaru Skupštine Djordju Pavloviću  i presedniku Skupštine Miloradu Iliću, negativno mišljenje bilo je poznato i tadašnjem gradonačelniku Gvozdenoviću.Uprkos više dopisa Skupština je donela odluku o otudjenju za koju je pravobranilac u izjavi za Vamediu rekao da je nezakonita .

„Da bi neka odluka došla na skupštinu ona inače prolazi kroz niz odeljenja pa potom sekretar i predsednik Skupštine u to vreme su bili pravnici takodje . Ja sam dao negativno mišljenje . Pravobranilaštvo ne može da se interesuje ako je Skupština donela neku odluku ,pravobranilaštvo se interesuje ako se na osnovu takve odluke krene se da se zaključi ugovor i ako je ugovor nezakonit,a zaključi se mi tada podnosimo tužbu,“ objašnjava Kostić postupanje.

Valjevska javnost nezvanično je bila informisana da je ugovor potpisan , a da je prodaju praktično zakočio notar koji bez saglasnosti pravobranioca nije dozvolio overu.

Kostić čak smatra da je to svetao primer njegove posvećenosti poslu jer su ključni ljudi Skupštine bili u to vreme njegovi partijski drugovi. On pak smatra da je bilo moralno da im skrene pažnju da donošenje takve odluke nije po zakonu, ali da nije mogao da utiče na nju. Da li je bilo moralno da podnese krivične prijave protiv lica koja su mimo njegovog mišljenja ipak kao pravnici doveli skupštinu u zabludu , pitanje je bez odgovora za sada.

„Ova tužba sada je prvi takav slučaj, gotovo presedan da je pravobranilaštvo dalo negativno mišljenje , a grad je ipak zaključio ugovor“, rekao je Kostić.

Korak dalje Kostić tvrdi  da ne postoje dvostruki aršini pa za slučaj pokušaja otudjenja stana 2020 . godine kaže da je upravo primer da nije delovao politički.

On je istovremeno rekao da nalozi za postupanje ipak stižu iz same uprave te da on sam ne može samoinicijativno da postupa  izuzev ovog slučaja,koga naziva presedanom, kada može.

Kostić je na pomenutoj konferenciji izvestio prisutne novinare da više nije član SPS-a. Ali ne od slučaja nezkonitog pokušaja otudjenja stana već od slučaja predloga za izbor počasnog gradjanina.“ Naime, ja sam u dogovoru sa Đorđem Pavlovićem odbornikom i Draganom Popovićem odbornikom pripremio predlog odluke da se Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva, a njih dvojica su taj predlog potpisali. Međutim, sve što se desilo potom kada su na sednici odbornici SPS-a na poziv Đorđa Pavlovića glasali protiv predloga za mene je bilo neprihvatljivo i  od tada sam se faktički distancirao od SPS-a. Ja sam inače zbog svojih čvrstih uverenja taj predlog napisao, jer mislim da Predsednik Republike Srbije zaslužuje da bude počasni građanin grada Valjeva“, rekao je Kostić.

 

 

 

 

6 comments on “U raljama zakona –Kostić tužio grad i državu za zemljište za Bizerbu za sve ostalo mu treba nalog

  1. Videćemo

    Za nešto su ga nacentrirali,da li za цензурисано ili za napredovanje vreme će pokazati

    Reply
  2. Miodrag

    Na zalost, Grad Valjevo nema svoje zemljiste izuzev onog koje je dobio na poklon od Republike Srbije po Zakonu iz 2009. godine. Kako je Republika to delila bez naknade svim gradovima, pa tako i Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, i Valjevu naravno, onda ta ista Republika ima pravo da to zemljiste uzme nazad isto tako bez naknade. Steta sto to ovaj izgleda casni pravnik ne zna mozda. Ovaj postupak je verovatno osudjen na neuspeh ali nije lose da se bar neko pobuni i u tim strukturama. Strukturama onih kojima je narodna skupstina Srbije 11. Septembra 2009. godine, poklonila na stotine milijardi evra vredna gradjevinska zemljsita po gradovima. Logicno, poklonu se u zube ne gleda, narocito kada je izvor pljacke nikada vidjenih razmera na ovim prostorima, pa se onda to zemljiste deli i te milijarde prevaljuju u dzepove gradonacelnika i onih ciji su. Stvarno bi bilo smesno da se neko u Beogradu na primer buni za toliki poklon od Republike, pa makar neku parcelu i uzela nazad. A kako tek ocekivati da se ponuni neki srecni gradonacelnin recimo Pristine, Peci, Titove Mitrovice, Urosevca… tek njima je taj poklon Tadiceve i Daciceve ekipe dobro dosao. Podrska za sto vise ovakvih lekovitih vesti…

    Reply
  3. Za našu decu

    Kada će biti na dnevnom redu odluke po kolima će grad Valjevo i država Srbija početi da obezbeđuju zemljište i drugu infrastrukturu za domaće investitore???

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.