Sanacija Belog mosta moguća naredne godine

Za radove na mostovima grad predvideo 2,5 miliona. Kako saznajemo naredne godine u planu je izrada projekta sanacije Belog mosta u Tešnjaru.

Kako Vamedie saznaje u odeljenju za infrastrukturu do kraja godine na popravke na mostovima grad će uložiti 2,5 miliona dinara. „Radovi se odnose na popravke ograde, prilaznih stepeništa gde postoje, trotora na mestima gde su devastirani i slično. Ove godine na žalost nismo imali dovoljno novca da saniramo Beli most, ali za njegovu sanaciju i radove neophodan nam je i projekat i potrebne dozvole vodoprivrede , Srbija voda. Plan je da naredne godine prikupimo dozvole i uradimo projekat sanacije kako bismo tom mostu vratili stari sjaj“, kaže Branko Vuković, načelnik odeljenja za infrastrukturu.

Današnji Beli most svečano je otvoren  15. septembra 1988 godine u okviru Septembarskih svečanosti grada Valjeva kada je obeležen i završetak uređenja trga kod hotela Grand. Te 1988 .godine za potrebe rekonstrukcije ovog dela grada pa i samog mosta I platoa ispred hotela Grand bilo je angažovano GP Jablanica koje taj posao poverilo inženjeru  Aleksandaru Mitroviću koji je  uradio projekat današnjeg mosta,a  koji je potom arhitektonski uobličio arhitekta Predrag Kojić, tako da se uklapa u celinu trga.printscreen/Beli most 50-tih/snimci starog Valjeva

Sam most nekada je bio drveni I pored brojnih popravki u jednom trenutku nije bio sasvim bezbedan . Bora Vujić svojevremeno je za ovaj most rekao da nije most nego je to bila ćuprija jer most je gvozdeni,a ćuprija je od drveta.

Ideja je bila da most koji povezuje praktično Staru čaršiju I novi deo grada bude deo ukupnih radova kojima je definisan I Trg Živojinu Mišiću.

To je upravo I razlog što je most  napravljen od mermera sa dve niše koje praktično predstavljaju tzv galerijski prostor ne samo za uživanje u zalascima Sunca već I za praćenje svečanosti na Letnjoj pozornici na Kolubari.

U javnosti se tada vodila ozbiljna polemika o tome da li se most uklapa u deo Tešnjara  jer je izabrani materijal mermer što nije odlika Stare čaršije . Vizuelna prepreka tada je uradjena stepenikom koji je odvajao most od kaldrme Tešnjara I praktično sa te strane predstavljao ulaz I prelaz iz starog u novo. Ovaj segment mosta I značenje je pre nekoliko godina uklonjeno u trenutku kada je radjeno tzv “uklanjanje prepreka” za lica sa invalliditetom .

Stariji Valjevci još pamte nekadašnju ćupriju , njen izgled zabeležen je I na starim fotografijama I snimcima. Već dugo ovaj most je osnovna slika našeg grada. Na žalost poplave 2014. godine nanele su ozbiljnu štetu ovom mostu , uradjeno je nekoliko zahvata ,ali se oni mogu smatrati samo hitnim radovima sanacije.

Zahvaljujući EU koja je u sanaciju korita  korita reka Kolubare , Obnice i Jablanice izdvojila čak 4,4 miliona evra nakon poplave ,korito je uredjeno čak I u delovima gde to ranije nije bio slučaj Ipak sanacija mosta ostaje obaveza grada.

1 comment on “Sanacija Belog mosta moguća naredne godine

  1. Zašto?

    A zašto se u sklopu sanacije beoga mosta ne za radi i spomenik vojvodi Mišiću da izgleda kako treba a ne da bude zaigrnutbonom krparom,umesto šinjela.Postoji.fotka spomenika i vajara u izvornom obliku

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.