Počela realizacija najveće investicije u istoriji Mionice, ministar Momirović i Janković prisustovali početku radova

Ministar infrastukture u Vladi Srbije Tomislav Momirović i predsednik opštine Mionica Boban Janković prisustvovali su  u naselju Jasenje početku realizacija najveće investicije u istoriji Mionice u okviru koje će biti izgrađena kanalizacija u 22 naselja i prečistači otpadnih voda u Banji Vrujci i varoši Mionica. Investiciju koja premašuje vrednost tri godišnja budžeta opštine finanasira Ministarstvo infrastrukture Republike Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

-Krećemo sa projektom „Čista Srbija“ i u narednih pet godina uložićemo 4 milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za mene lično ovakvi projekti su apsolutni prioritet. Mi već godinu dana vredno radimo kako bi sve bilo isprojektovano, a u narednih mesec dana krećemo sa radovima u još šesnaest lokalnih samouprava. Samo u Mionici ćemo izgraditi 10,5 kilometara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U Banji Vrujci izgradićemo 8,5 kilometara kanalizacione infrastrukture i jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će doprineti novim investicijama i širenju turizma u banji- rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović se zahvalio predsedniku opštine Mionica, gospodinu Jankoviću, jer je opština na čijem je čelu bila najžurnija i najbrže je uradila svu projektnu dokumentaciju, pa zato najveći projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture „Čista Srbija“ kreće upravo u ovoj opštini. Dodao je da ovaj projekat mora biti sproveden do kraja i da će Srbija biti u velikom problemu ako se u narednih pet godina ne završi izgradnja nove kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković rekao je da Mionica uz podršku Vlade Srbije postaje razvijena lokalna samouprava.

– U Mionici se ove godine radi više nego što je urađeno u prethodnih 100 godina. Više od 19 kilometara kanalizacije čiju gradnju počinjemo danas, gradnja dva prečistača otpadnih voda, koja počinje uskoro, predstavljaju krunski dokaz da će Mionica biti uspešna lokalna samouprava u uspešnoj i razvjenoj Srbiji, koju grade predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije. Zahvaljujući podršci predsednika i Vlade u Mionici se ove godine realizuje više od 25 projekata vrednih preko 1,5 milijardi dinara. Asfaltiramo puteve u više od 30 sela. Rekonustruišemo škole, trotoare. Gradimo parkove.

Mi nastavljamo s politikom razvoja, tokom koje smo izgradili 10 i rekonustrisali dva mosta, izgradili puteve u mnogim selima. Potpuno rekonstruisali i modernizovali škole, Kulturni centar, izradili Sportsku dvoranu, otvorili 300 radnih mesta. Značajna sredstva ulažemo u razvoj kulture, turizma i zaštitu životne sredine. A razvoj infrastrukture predstavlja ključnu tačku našeg budućeg razvoja – rekao je Janković.

Mreža fekalne kanalizacije u dužini od 19 kilometara, obuhvatiće sva naselja u opštini Mionica koja do sada nisu imala kanalizaciju: Jasenje, Divčibarski put, Brežđanska, Kovačevića put, Tešanovića put, Kneza Grbovića krak, Kevića sokače, deo Aleksandra Obrenovića, Dragojevića strana, Milana Stanišića, Obilaznica, Đurđevića sokak, Novakovići sokak, Pajići sokak, Rankovići sokak, Jevtovića sokak, Antonijevići sokak, Valjevski put.

A do kraja godine će početi gradnja kanalizacije i kolektora u 4 naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

– Osim što ćemo zaštititi prirodu naše prelepe Mionice od zagađenja, unapredićemo život naših stanovnika, jer nijedna kuća u varoši i Banji Vrujci više neće imati septičke jame, niti će imati trošak njihovog pražnjenja i dezinfekcije. Sve to nam omogućuje da unapređujemo razvoj Mionice kao ekološke turističke destinacije – rekao je Janković.

Kanalizaciju i oba prečistača otpadnih voda, koje finansira Ministarstvo infrastrukture, gradi renomirana kineska kompanija China road and bridge corporation.

 

Mionica, 12. oktobar 2021. godine

3 comments on “Počela realizacija najveće investicije u istoriji Mionice, ministar Momirović i Janković prisustovali početku radova

 1. Ivan Valjevski

  Ovo nema nikave veze sa izborima? Jel da? A to što kažete da je ovo najveća investicija u istoriji Mionice, tačno je jer istorija kod nas počinje sa 2012. god.

  Reply
  1. Osecenica

   Nema veze, jer se u Mionici radi od 2014. pun gas i to gradjani Mionice znaju. Mnogo se uradilo u opstini i mi smo ponosni. Glasamo za rezultat, a ne za price, a rezultata od 2014. ima koliko hocete i ako cemo skroz iskreno ja nisam clan vladajuce partije, ali glasam srcem za rezultat, jer mi je stalo do moje opstine i mog naroda.

   Reply
 2. Nušić

  Ove radove ne finasnira Ministarstvo, već se oni finansiraju iz kredita koji smo uzeli od Kineza, a oni su nas uslovili da radove izvode kineske firme. Em se zadužujemo kod njih, em još moramo da zaposlimo i njihove firme bez ikakvog tendera. Zato nam putevi po kilometru koštaju više nego igde u svetu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.