Kostić bez odbrane u skupštinskoj sali – SPS objasnio da on više naginje SNS-u?

Skupština grada prihvatila je predlog o razrešenju pravobranioca Darka Kostića većinom glasova. Protiv ove odluke bilo je samo 7 odbornika SPS-a koji su kako je rekao šef odborničke grupe te partije Djordje Pavlović glasali principijelno jer su ga oni i predložili za tu funkciju. Generalno gledano Kostić ostao bez odbrane u skupštinskoj sali. Pavlović potvrdio da su za izbor Kostića svojevremeno promenjeni uslovi za imenovanje i naveo da ima informaciju da je neko iz SNS-a pregovarao sa Kostićem koji kako kaže nije član SPS-a više i distanciran je.

Što se očekivalo i dogodilo se , Darko Kostić nije više pravobranilac Grada Valjeva i Opština Ljig , Osečina i Lajkovac. Predlog za njegovo razrešenje obrazložio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ,a u Skupštini iako se možda očekivalo izostala je odbrana od strane opozicije.Darko Kostić-pravobranilac

Najpre je za govornicom odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović konstatovao da je Lokalni front i pri samom izboru Kostića za pravobranioca imao stav da se radi o nezakonitom izboru te i da za sve nakon toga jesu krive SNS i SPS. To je i razlog,kako je naveo, što će biti uzdržan prilikom glasanja.

Šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović mimo svih očekivanja, za govornicom je potvrdio da je sam izbor bio „nategnut“ jer su morali biti promenjeni uslovi. „To je mislim bilo zaista previše za jedno takvo mesto, tražili su se uslovi kao za sudiju Apelacionog suda, 8 godina radnog iskustva i položen pravosudni ispit. To su uslovi koje retko ko može da ispuni. To je bilo preterano. On jeste bio kandidat za poslanika na našoj listi ali to je po zakonu i svi nadležni organi su prihvatili tu kandidaturu“, rekao je Pavlović.Djordje Pavlović

On je potom dodao da je što se njih tiče saradnja imala uspona i padova , ali da SPS nikada nije vršio pritisak ni na jednog pravobranioca niti će to činiti i sa narednim. „To je nezavistan organ i nezavisno treba da rade“, rekao je Pavlović.

Na opšte iznenadjenje Pavlović je tada rekao da ima informacije da neko pregovara sa Kostićem, a taj neko je iz SNS-a. „Pa on je sam na toj konferenciji rekao da nije član SPS-a, posle je rekao i da se distancrao . Ja imam informaciju da je on pregovarao sa nekim iz SNS-a, vrlo visokim funkcionerom. Vi treba da to ispitate jer u svakoj velikoj partiji postoje oni koji se ne slažu sa svimodlukam partije. Zanjući sve ovo , a na osnovu informacija koje imam jasno je da Kostić nagnje više SNS-u“.

Pavlović je potom dodao da će SPS principijelno glasati protiv njegove smene jer je kako kaže, učestvovao i u njegovom imenovanju.Radojica Rstić

Više odbrane za Kostića od dojučerašnjih partijskih drugova nije bilo. Da se radi o odricanju na šta i Kostić i SPS imaju pravo za govornicom je rekao šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić:

„Bilo je za očekivati da ćete se odreći vašeg druga , to smo očekivali. Ali zamene teza uvodjenjem ideje da je neko iz SNS-a pregovaro sa Kostićem prosto je pokušaj spinovanja samih činjenica. To vidimo kao pravdanje jer smo čuli da se on odrekao Vas. Vi imate pravo da ga se odreknete i on ima pravo da se odrekne Vas tu ništa nije sporno. Ali da to pripišete SNS-u to nije u redu“.

Pavlović je potom pokušao da objasni da to što se odrekao SPS-a znači da ne deli iste vrednosti sa partijom. „Ali ispitajte informaciju koju sam izneo, tako možete sprečiti  daalje podrivanje stranke“,ponovio je Pavlović .

Nekolicina odbornika SNS-a iznela je potom svoja loša iskustva u saradnji sa pravobraniocem , a šef odborničke grupe SNS-a Rstić, za govornicom je izneo završno mišljenje.

„Ovde se pominjalo pitanje pritisaka na pravobranioca. Ko je vršio pritiske? Nisam čuo da je bilo ko imenovan . Grad to nije radio.A šta je radio pravobranilac? On je držao konferencije za novinare, gostovanja na televiziji. Sudjenje je javno i to je dobro. Ali on vodi medije na sudjenje.  Ako to nije politički marketing ne znam šta je. Zamislite šta bi bilo da gradonačelnik podje na sudjenje i povede 33 odbornika. Sudjenje je javno. Da li bi se to protumačilo kao pritisak na pravosudje?  Ja ne sumnjam da će pojedini mediji danas koliko popodne preneti informaciju o smeni i da će mnogi izostaviti neke činjenice kao što su dopisi opština u kojima iznose primedbe na njegov rad, njihov izlazak iz zajedničkog pravobranilaštva . Pokušaće da od njega naprave nekakvog heroja . Zato tvrdim da postoji politička pozadina , itekako od strane samog pravobranioca“, rekao je Rstić navodeći da Kostićevi nastupi na konferencijama i gostovanja na tv jesu u cilju njegove lične političke promocije.

Koalicioni partner SPS-a JS , odbornik Dragan Popović za govornicom je rekao samo da je u sklopu kampanje saradjivao sa Kostićem dok je svaki dalji oblik saradnje bio pristojnost kao i prema bilo kom drugom odborniku ili funkcioneru.

 

 

8 comments on “Kostić bez odbrane u skupštinskoj sali – SPS objasnio da on više naginje SNS-u?

  1. Анонимни

    Prema Pavloviću 8 godina radnog iskustva i položen pravosudni ispit je zaista previše za jedno takvo mesto!
    Znali taj čovek šta priča?

    Reply
  2. NapreDNO

    Ne, ti mu objasni. Kad prenosis, bar napisi kako je covek rekao. A ne kako si ti razumeo.

    Reply
  3. Sumrak

    Radojica priča o poštenju,to je moralni sumrak grada Valjeva ,da ima morala i poštenja odavno bi bio na nekoj m drugom mestu a ne u gradskom parlamentu.Valjevo srami se

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.