Advokati protestovali u Beogradu-Moguća obustava rada

Advokati juče u Beogradu protestovali protiv odluke Vrhovnog kasacionog suda kojom se bankama dozvoljava naplata troškova obrade kredita. Advokati sa protesta poručili da će sutra doneti odluku o eventualnoj obustavi rada.printscreen/protest advokata/Danas/

Nakon što je Vrhovni Kasacioni sud (VKS)  doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, srspki advokati protestovali su protiv ovakve odluke. Advokati smatraju da je sama odluka nepotrebna jer je zakonom iz 1978. godine predviđeno da je isključiva cena koštanja kredita – kamata.

Advokati su na protestu u Beogradu zatražili da se odluka VKS povuče , a najavljena je I obustava rada o kojoj će defintivna odluka biti doneta u ponedeljak.

Kako se moglo čuti na protestu naplatom troškova obrade kredita omogućeno je iznuđivanje građana a istovremeno je uništena i nezavisnost pravosuđa kao i osnova pravne sigurnosti i pravičnosti.

Procena advokata je da ovom odlukom VKS oko pola miliona ljudi u Srbiji može ostati bez jedne prosečne mesečne zarade.

Odbor advokata iz Valjeva već se oglasio saopštenjem za javnost u kome je navedeno da Odbor advokata Valjeva  preduzima sve što je u njegovoj moći da se zaštite prava građana i da se odmah povuku nezakoniti pravni stavovi Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojima se ugrožava sigurnost pravnog sistema Republike Srbije, ali i imovinska prava građana, a sve zarad ostvarenja interesa banaka i krupnog kapitala.

Advokatska komora Šapca kojoj pripada Odbor advokata iz Valjeva već je  23.09. i 24.09.2021. godine obustaviljala rad zbog sporne odluke VKS.

2 comments on “Advokati protestovali u Beogradu-Moguća obustava rada

  1. dedagaga

    Advokati nemaju dovoljnu javnu podršku zaduženih građana, a posle će ih kriviti za eventualnu propast protesta.
    Na potezu su udruženja i organizacije civilnog društva.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.