Sve izvesnija hala sportova u Valjevu ?

Kako se moglgo čuti na sednici Skupštine grada, Valjevo bi u narednim godinama moglo konačno da završi objekat hale sportova započet davne 1998. godine . U Gradskoj upravi saznajemo da se narednih dana očekuje raspisivanje tendera za projektovanje i izvodjenje radova na ovom objektu.

Teško je sa ove distance od 23 godine  i pretpostaviti kakve su sve planove Valjevci imali vezano za halu sportova čiji su temelji  uradjeni niže od naselja Kolubara 2. Tada veliki prazan prostor sa leve strane postavljenih temelja, sada je ispunila  fabrika Gorenje koja je u medjuvremenu izgradila dve proizvodne hale i trenutno zapošljava više od 1000 radnika. Mnogo se toga u okolini promenilo , a hala nikada nije izgradjena.

„U toku je priprema dokumentacije za nastavak izgradnje hale sportova“, rekao je gradonačelnik Valjeva na  sednici Skupštine, Lazar Gojković govoreći o 25 projekata koju ova vlast ima nameru da realizuje u Valjevu.  

Izgradnja ovog objekta započeta je 1998. godine , a po projektu koje uradilo preduzeće „Energoprojekt“ Beograd i predvidjala je površinu od 13 000 kvadrata sa 7500 mesta. U kasnijim godinama moglo se čuti da je započeta hala bila projekat socijalista koji je trebao da donese još jednu pobedu na izborima. Ali hala nije izgradjena, a  promena vlasti posle 5. oktobra 2000 godine rezultirala je odustajanjem od projekta hale kao projekta koji je pripadao prethodnoj garnituri sa kojom je trebalo raskrstiti.

rušenje starih temelja i postavljanje novih

Deset godina kasnije ponovo se aktuelizuje pitanje izgradnje hale sportova , pronalaze se temelji koji su u potpunosti bili zarasli u šiblje i korov. Dve godine potom (2010) nakon što je država saopštila da Valjevu nije potrebna hala od 7 500 mesta grad izdvaja 22 miliona dinara za novi projekat. Ovoga puta po smernicama ministarstva i grada Mašinoprojekt kopring projektuje halu na 10 000 kvadrata sa 5 000 mesta  i to po sistemu 3500 fiksnih i 1500 teleskopskih mesta. Hala je pored terena, administrativnog i tehničkog dela trebala da raspolaže i komercijalnim delom gde bi se nalazili brojni lokali.

Do kraja 2012. godine grad ulaže 150 miliona dinara u izgradnju. Ruši se deo postojećih temelja , grade novi, postavlja podna ploča. Na konferenciji za novinare koja je održana na izgradjenoj podnoj ploči saopšteno je da će grad u narednim godinama uložiti još 200 miliona dinara iz kredita, kako bi objekat bio izgradjen.

Cena izgradnje potom je najavljena i u iznosu od 400 miliona , a na sednici Skuptine tadašnji odbornici doneli su odluku o ulaganju od 300 miliona kako bi objekat bio ukrovljen. Nikada se nije krenulo u zidanje , a odluka Skuptšine ostala je prazno slovo na papiru.

postojeći projekat uradjen 2009. godine

Hala je ponovo bila aktuelna 2018. godine kada je grad najavio preprojektovanje hale kako bi se pojeftinili radovi  i za tu namenu u budžetu opredelio više od 20 miliona dinara. U Gradskoj upravi tvrde da bez obzira što je takva pozicija postojala u budžetu , nikakvo preprojektovanje nije pokrenuto.

„Prethodni projekat ne zadovoljava potrebe svih sportova zato je uradjeno novo idejno rešenje, izdata je lokacijska dozvola i očekujemo da bi već možda i naredne nedelje moglo da usledi raspisivanje tedera za projektovanje i izgradnju istovremeno. Nova hala imaće 5 080 mesta od čega je 1394 teleskopskih mesta. Svi standardi svestkih sportskih federacija biće ispoštovani kako bi hala mogla da bude  korišćena za utakmice višeg ranga takmičenja. Predvidjene su dve faze gradnje , sportski i komercijalni deo. Teren primenljiv za sve sportove, trim sala, baletska sala, svlačionice . Predvidjen je  jedan deo sa smeštajnim kapacitetima, restoranom pa i sam prostor ispred hale izgledaće drugačije. U medjuvremenu su se i zakoni menjali i projekat sada mora da ispoštuje i te izmene“, kaže za Vamediu gradonačelnik Lazar Gojković koji naglašava da su dobre stvari prethodnog projekta zadržane dok će one loše biti promenjene, a manjkavosti otklonjene.

Za sada se još uvek ne zna koliko će potom koštati sama gradnja , a kako Gojković navodi postoji više mogućnosti finansiranja od ministarstava do Kancelarije za javna ulaganja . „Ono što je najvažnije jeste da podrška države postoji , a na nama je da uradimo taj tehnički deo dokumentacije“, kaže Gojković.

Već 23 godine u Valjevu se govori o novom objektu hale sportova , a Valjevo za to vreme na raspolaganju ima halu izgradjenu 1973. godine, koja je nastala je tako što je podignut krov na košarkaškom terenu na kome je KK Metalac igrao košarkaške utakmice. U medjuvremenu grad je dobio I malu sportsku halu na Studentu , a prethodnih godina najavljivana je I izgradnja identične male hale na Pećini. Hala na Pećini nije uradjena , a umesto toga rekonstruisan je postojeći košarkaški teren.

Za sve ove godine čekanja, izgradjene su brojne sportske dvorane širom Srbije pa I u Kolubarskom okrugu. Država je primera radi samo u dve rekonstrukcije hale Čair u Nišu uložila više od 20 miliona evra. Istovremeno Valjevo je koristilo staru halu I slušalo o tome kako Valjevu hala nije potrebna. O kolikom rasponu godina govorimo možda se najbolje može videti kroz jedan podatak –Valjevac Miloš Teodosić u trenutku kada su postavljeni prvi temelji hale imao je samo 11 godina I bio dečak zaljubljenik u košarku koji je tek dvokorak savladao u Studentu.i potom Metalcu.  Miloš Teodosić danas je slavni svetski košarkaš iza koga su ne samo domaći klubovi poput FMP Železnika, Borca već I Olimpijakosa, CSK-a, Los Andjeles Klipersa I sada Virtus Bolonje. Trenutno ima 34 godine I nikada nije odgrao utakmicu na parketu 23 godine najavljivane nove hale sportova.  

14 comments on “Sve izvesnija hala sportova u Valjevu ?

 1. Sportista

  U Valjevu je sve naopako pa sto nebi i hala sportovaha će biti u dvorištu fabrike Gorenje,hala treba da bude u gradu kao sportskom poslovni centar,idealno mesto je bilo.gde je sada STOP-SOP ili u Kolubari 2 gde se prostor izdaje za cirkus

  Reply
 2. Obdanica

  Vidiš koliko ti znaš, bravo genije pa hala je započeta pre Gorenja. Nek uradi ko oće samo nek uradi.

  Reply
 3. Слободан Ружић

  Кад Милош Теодосић направи трокорак судија досуди грешку у корацима и упути га да би било боље да се пребаци на рукомет. А што се дреса Металца тиче Милош је у њему досада могао само да се слика јер никад није у њему играо, што не значи да неће, рецимо на крају сопствене каријере.

  Reply
 4. Гласачица

  Чује се на седници свашта, а шта се заиста деси, видимо ми јако добро. Још једна прича о штапу и шаргарепи, јер иду избори. Ја једва чекам.

  Reply
 5. Taki

  Valjevo je kolevka mnogih sportskih asova. Videli smo da su i dvojica naših sugrađana među osvajačima evropskog zlata za juniore. Konačnom izgradnjom te nove Hale sportova bi se pružili bolji uslovi ljudima koji se bave sportom, bilo rekreativno, bilo profesionalno.

  Reply
 6. Dijana

  Hvala Bogu da konačno ovaj grad počeše da vode pošteni ljudi koji imaju viziju i podršku od predsednika i koji ne gledaju samo svoje interese. Lazare samo napred.

  Reply
 7. Milena

  Dugo je i predugo trebalo da se to uradi, ali do sada niko to nije ni hteo da pokrene. Laza Gojković konačno radi sve ono što je ovom gradu potrebno.

  Reply
 8. Marko

  23 godine betonski temelji I armatura kisne ne zasticena potpuno,ovde treba da se uradi prvo studija izvodljivosti I da se oceni stanje temelja I vidi da li su upotrebljivi vise I bezbedni.Opet imamo samo politicke price I pumpnje lepih zelja u etar.Sta je sa aerozagadjenjem ,sta ste uradili za godinu Dana ???

  Reply
 9. Virus

  Vidimo se za 4 g pred svake izbore se rade projekti a od hale nista ni sad ni za 4 g.

  Reply
 10. Dzontra

  Poslednji pasus teksta najbolje opisuje iluzornost situacije, i zaista jeste tako. Zamislite kakav bi uspeh neka deca postizala da imaju odgovarajuće uslove za treniranje u Valjevu. Tolike godine su prošle a hale sportova se sete samo pred izbore. Sramota.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.