Preko 20 gradilišta na Divčibarama – Cene apartmana i placeva rastu

Razvoj Divčibara uveliko je u toku. Svoja vrata turistima u narednim mesecima otvoriće još pet hotela, a aktivnih gradilišta na ovoj nama najbližoj visoravni je preko 20. Za kvadrat apartmana potrebno je izdvojiti od 1300 do 2000 evra.

Sudeći po brojnim gradilištima na Divčibarama, vreme propadanja I tvorenja za ovu planinu je završeno. Interesovanje investitora ne opada već se naprotiv broj  zahteva za izdavanje dozvola za gradnju povećava svake nedelje. S obzirom na zainteresovanost investitora cene zemljišta uporedo rastu pa je tako sada u zavisnosti od lokacije za ar potrebno izdvojiti od 2 000 do 5 000 evra.

Postojeći već izgradjeni objekti lako nalaze put do kupca jer je zainteresovanih I više nego što se očekivalo pa je I velika poražnja uticala da cena kvadrata sa početnih 1200 evra sada bude I do 2000 evra za nešto luksuznije opremljene apartmane. Za kupovinu apartmana u najvećoj meri zainteresovani su Vojvodjani I Beogradjani.

Ekspanzija zainteresovanosti dovela je do toga da , kako saznajemo u Gradskoj upravi, investitori imaju obavezu da objektom zauzmu samo 15% zemljišta dok ostatak mora biti zelena površina kako bi se sačuvala autentičnost lokacije.

Grad nastavlja ulaganja u Divčibare pa se za nekoliko dana očekuje  početak gradnje 35 kilovoltne trafo stanice koja treba da obezbedi stabilno napajanje strujom, a Vladina Kancelarija za javna ulaganja radi projekat i izvođenje izgradnje vodovodne mreže. Grad Valjevo će graditi tri nova parkinga, za desetak dana počinje rehabilitacija asfalta, a put do Divčibara preko Krčmara je skoro završen i značajno proširen. Uskoro se očekuje i otvaranje nove tržnice u centru mesta, tako da bi do sledeće sezone Divčibare trebale da budu kompletno komunalno opremljene, a to će značiti nove investicije i još više turista, saznajemo u Gradskoj upravi.

Najveći problem za sada jeste kanalizacija,a u Upravi kažu da bi I kanalizacija uskoro  trebala da počne da se gradi, nakon što je Institut CIP dobio tender za projektovanje postrojenja za otpadne vode i kanalizacionu mrežu.

Večita polemika

Divčibare su nekada bile popularna planinska destinacija da bi devedesetih godina već sve što je započeto na ovoj planini bilo zaustavljeno,a posećivali su je u najvećoj meri oni koji imaju vikendice. Ono što je jednima izgedalo kao dodatni plus drugima je pak bio itekako minus. Naime, nerazvijene Divčibare za neke su bile raj na zemlji jer upravo priželjkuju netaknutu prirodu , drugi turisti pak traže odredjene pogodnosti. Na Divčibarama nije bilo pumpe, prilazni putevi bili su loši, autobuski polasci gotovo da su ukinuti. U večernjim satima divčibarske ulice bile su gotovo puste.

Situacija se naglo promenila nakon što je grad doneo odluku da proda kamp Brezu koji je do tada u potpunosti bio devastiran I urušen,a postojeći objekti zarasli u korov. Kamp je kupilo prduzeće Sport agent I na mestu zapuštenog kampa izgradilo hotel Crni vrh.

Neposredno pre same prodaje kampa grad je takodje doneo odluku o davanju u zakup same ski staze  jer je računica pokazala da grad nema novca za ulaganja koja su potrebna pa je staza više bila zatvorena nego što je radila.  

Obe odluke izazvale su oštru polemiku u javnosti. Jedni su smatrali da na Divčibarama ništa ne treba menjati dok su drugi branili stanovište da su Divčibare veliki potencijal. Savremeni turisti u kalkulaciju prilikom odlučivanja o mestu odmora uglavnom uzimaju I opremljenost same destinacije. Da je upravo tako pokazuju podaci o broju poseta koje su u vreme letnjih meseci tokom prve dekade 2000 –tih godina jedva dostizale par desetina hiljada sada za prvih šest meseci ove godine broj turista dostigao je blizu 100 000.

Pored hotela zainteresovanost turista postoji I za vikendice pa je u oglasima moguće pronaći desetine objekata za izdavanje.

Divčibare nisu samo gradilište kako to nekom na prvi pogled može da izgleda već I praktično prilika za zapošljavanje. Pored gotovo stotinu gradjevinskih radnika uposlenih na više od 20 aktuelnih gradilišta, već sada je moguće pronaći oglase za radnike u hotelima, restoranima , ali I one koji rade na održavanju objekata koji su već u funkciji.

Pravi obim svih aktuelnih dešavanja biće moguće sagledati tek kroz par godina kada Divčibare postanu turstička destinacija ne samo na srpskoj karti , a za sada približava se zimska sezona , a I vreme korona virusa jednom će proći…

1 comment on “Preko 20 gradilišta na Divčibarama – Cene apartmana i placeva rastu

  1. Живорад Јовановић

    Много тога се променило, сада је Бела Каменица постала црна и повећао јој се водостај, што је резултат убрзане планске градње. Крупним корацима идемо у бољу будућност. Живела Србија.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.