Ovčarska izložba u Pričeviću ukoliko epidemiološka situacija dozvoli

Ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli i ove godine će u Pričeviću biti održana Ovčarska izložba i ujedno Festival jagnjećeg pečenja. Organizatori manifestacije su Grad Valjevo i preduzeće Agrorazvoj. Očekivani broj učesnika do 80.

Još jednom bi u Pričeviću trebalo da se održi manifestacija koja je proteklih godina itekako privukla pažnju i poljoprivrrednika i gradjana. Ovčarska izložba ove godine pobudila je interesovanje i poljoprivrednika iz Osečine, ali i Peštera.

„Moram da kažem da se spremamo kao da će manifestacije biti ,ali ona itekako zavisi od epidemiološke situacije . Neprestano ćemo biti u kontaktu sa gradom koji će nam navreme signalizirati da li je manifestaciju moguće održati. Nadamo se da ćemo moći jer je inetersovanje već sada jako veliko . Pored ovdašnjih stočara javili su nam se ljudi iz Osečine koji bi daučestvuju , ali i sa Peštera . I ove godine očekujemo da bude izloženo od 35 do 40 kolekcija grla sjeničke pramenke štto je negde oko 250 pa do 300 pojedinaačnih grla“, kaže Dragutin Kuzmaanović direktor Agrorazvoja .

Kako se moglo čuti na samom ulazu biće postavljen i punkt na kome će se naaziti sredstva za dezinfekciju i maske , a trenutno su u toku pregovori sa veterinarskim stanicama o bezbednom načinu transporta grla.

U Pričeviću  za ovu manifestaciju standardno biva velika  gužva pa se uveliko razmišlja i o uredjenju prostora. „Na žalost vlasnici parcele pored one koja je u vlasništvu grada ne žele da  je prodaju tako da ćemo i ovegodine izložbu organizovati u skaldu sa prostornim mogućnostima. Za narednu godinu razmišljamo o postavljanju nadstrešnice na parceli pored škole koja je gradska i nadamo se da ćemo za narednu godinu uspeti u tome“, objašnjava Kuzmanović.

Uporedo sa izložbom i ovoga puta biće održan i Festival jagnjećeg pečenja . „Mi smo na ideju da napravimo ovaj festival došli još   2011. godine kada je kafana poznata po jagnjećem pečenju napunila 100 godina postojanaja. Prvi festival organozovali smo 2017. godine i bio je izuzetno posećen , broj posetilacasvake godien raste pa očekujemo da i ove godine bude tako“, rekao je Radovan Mirković, osnivač festivala.

Za odgajivače sjeničke pramenke ovom izložbom se ne završavaju aktivnosti. Kuzmanović kaže da će posle deset godina valjevski poljoprivrednici učestvovati na Novosadskom sajmu , takmičiće se u svim kategorijama , što podrazumeva 12 kolekcija , 60 grla , a za sada je poznato 8 učesnika. „Pozvao bih sve odgajivače ove sorte ovaca da se prijave jer smo za valjevske poljoprivrednike organizovali besplatan prevoz i ulaznice na Sajam, a poznavajući prilike kad je sjenička pramenka u pitanju u ovom kraju mislim da imamo itekako šta da pokažemo“, rekao je Kuzmanović.

I za Ovčarsku izložbu , ali i za učešće naa sajmu poljoprivrednici se mogu prijaviti u Agrorazvoju ili na broj telefona 221088.

2 comments on “Ovčarska izložba u Pričeviću ukoliko epidemiološka situacija dozvoli

  1. Sanela

    Ovčarska izložbo u Pričeviću, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, ne zaboravi Gajića.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.