Čekanje ispred kovid ambulante I politizacija korone

U Valjevu je juče postignut rekord po broju obolelih od korona virusa. Čekanje za ulazak u kovid ambulantu u proseku traje dva sata minimum. Jedni uporni u nepoštovanju mera , drugi u bolnici. Kon tvrdi da je korona virus u Srbiji ispolitizovan.  

Iako smo se nadali da su gužve pred kovid ambulantom ostale iza nas, nova situacija sa korona virusom priču je vratila na staro. Iako kovid ambulanta u Domu zdravlja radi od 7 do 22h prvi pacijenti ispred zgrade DZ mogu se videti već nakon 6 h ujutro. Prvo primanje knjižica odvija se u 7h pa većina gradjana želi da bude medju prvima kako bi se čekanje smanjilo.

Ipak, gužve ne jenjavaju tokom dana već se naprotiv povećavaju. Praksa da se svaki put kada bude prozvana grupa gradjana koja je več predala knjižice ponovo prime nove poslednjih dana je izobičajena pa se knjižice, u šta se uverio I novinar Vamedie , primaju u odredjenom vremenskom rasponu. Za one koji dodju u medjuvremenu ne preostaje ništa drugo već da se čeka.

U samoj ambulanti radi 4 ili 5 lekara u zavisnosti od dana do dana, a njihove smene traju pet sati. U proseku jedan lekar za vreme svoje smene pregleda do 50 osoba. U razgovoru sa njima saznajemo da su već prilično iscrpljeni I pitanja koja uglavnom postavljaju jeste : “Šta se ovo dešava?” ili “Zašto se nešto ne preduzima?”

Dobra strana svega je u tome što se I laboratorija, rendgen I testiranje odvijaju u okviru ambulante pa nije potrebno dodatno izlaženje I kretanje.

Od sednice Kriznog štaba očekivalo se mnogo , a jedina odluka koja je doneta jeste da se razgovara o načinu primene kovid propusnica po ugledu na zemlje koje su ih već uvele.

Iz Štaba za vanredne situcije grada apeluju da se gradjani pridržavaju postojećih mera ,ali je realno pitanje koliko se zaista svi tih mera i pridržavaju. Nošenje maski vidjivo je u trgovinama I gradskim institucijama, bankama, dok se mere fizičke distance retko gde sprovode.

Treba napomenuti da je I dalje na snazi mera koja ograničava broj ljudi za stolom u restoranu ili kafiću do pet osoba , da razmak izmedju stolova mora biti do 4 metra.

Iako su brojna veselja poslednjih dana u Valjevu otkazana, mnoga se i održavaju. Na žalost neodgovorno ponašanje doprinosi tome da brojevi rastu. Istovremeno broj hospitalizovaih zbog korona virusa takodje je premašio 100 pa se može pretpostaviti da bi vidjen sistem rada u bolnici shodno porastu broja zaraženih mogao lako biti promenjen.

Epidemiolozi su nepodeljenog mišljenja u vezi vakcinacije,ali jedino što realno mogu jeste da apeluju na gradjane da se imunizuju.

Aktuelni podaci pokazuju da je prvom dozom vakcine u Valjevu do sada vakcinisano 30 895 gradjana, dok je 29680 gradjana imunizovanao sa dve doze . Treću dozu vakcine do sada je primilo 4547 gradjana.

Vakcina neće sprečiti zaražavanje , ali će izvesno doprineti blažim simptomima bolesti, tvrde epidemiolozi I lekari. Ipak ono što je izvesno jeste da samo od nas samih, odnsno rizičnog ponašanja zavisi koliko će brojevi zaraženih I dalje rasti.

Epidemiolog Predrag Kon za nacionalne medije je dao izjavu u kojoj kaže da u naredne dve nedelje ne očekuje smanjenje broja zaraženih.

Kon je  ocenio  da je epidemija korona virusa u Srbiji postala poligon za političke obračune, pa se zato ni protivepidemiološke mere ne poštuju.

„Ogroman broj građana je politički opredeljen, zato je ovakva situacija sa koronom u Srbiji“, rekao je za RTS Kon. On je kazao da će Srbija narednih dana preći i više od 8.000 novozaraženih dnevno i da mu je „nejasno“ zašto građani odbijaju vakcinaciju, jer je to „jedini izlaz“ iz epidemije.

Sve I da je Kon u pravu , ma kakvo političko mišljenje imali, ukoliko se gradjanin nadje ispred kovid ambulante , sve razlike jednostavno utihnu, a jedino o čemu se razgovara jesu simptomi I koliko se ko loše oseća. Tihu priču prekida nečiji kašalj , duvanje nosa I eventualno pitanje – Koliko dugo ovo stanje traje? Traje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.