Art fest i u Modernoj galeriji

Udruženje građana „CETAR ZA GERILSKI FILM“ iz Beograda, posle nekoliko uspešnih filmskih projekata, pokreće nov filmski festival. „ART FEST“ biće posvećen isključivo filmovima o umetnosti i umetnicima i ove godine biće održan u šest gradova Srbije, od 2. do 5. septembra. Jedan od gradova u kom će festival biti održan je i Valjevo.

Filmski festival tematski orijentisan ka umetnosti i umetnicima, do sada nije postojao u Srbiji, ni u kakvoj formi, obimu, pa ni u ideji.

Sada je pokrenuta ovakva manifestacija, kao nova i originalna, koja će imati više kurioziteta po kojima će se razlikovati, ne samo po tematici, od svih do sada poznatih u našoj zemlji:

 -biće simultano održavan u više gradova Srbije;

-broj gradova koji bi učestvovali u jednom ovakvom festivalskom lancu (u budućnosti) nije ograničen, ali je važno da ima bar jednu značajnu umetničku ličnost ili neko umetničko događanje po kome, ili po čemu, ga šira javnost prepoznaje;

-svaki grad – učesnik, ima svoj nezavisni žiri i dodeljuje svoja priznanja.

U konkurenciji mogu da budu sve vrste umetnosti ili umetnika o kojima je snimljen film: slikarstvo, skulptura, grafika, keramika, primenjena umetnost, umetnička muzika, pozorište, balet, opera, književnost (poezija i proza), film, fotografija, video-art, naiva (u svim oblastima), umetnički ples, arhitektura…          

Osnovne vrednosti za kojima će se tragati su: originalnost, univerzalnost, unikatnost, humanost i istorijska vrednost.

Ove godine (2021),  organizovan je tzv. „Nulti festival“, što znači da je inicijtor – „Centar za gerilski film“, odabrao filmove iz postojećeg arsenala poslednjih 10 godina, i s tim programom napravio, u četiri dana, simulaciju (generalnu probu) budućeg festivala. Tek posle, s proverenim iskustvom, raspisivaće se  konkursni poziv za nastupajuću 2022. godinu, i biće regionalnog karaktera.

Ovogodišnja manifestacija održava se u Beogradu, Valjevu, Požarevcu, Sremskim Karlovcima, Šidu i Sjenici. Domaćini su:

Kolarčev narodni univerzitet, u Beogradu,

Moderna galerija,  u Valjevu,

Kreativni filmski centar i Centar za kulturu, u Požarevcu,

Kulturno-obrazovni centar, u Šidu,

Karlovačka crtačka škola, u Sremskim Karlovcima i

Ustanova za kulturu, u Sjenici.

Sufinansijer manifestcije je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a značajnu pomoć pružio je i „Prijatelj festivala“ – Izdavačka kuća „4S“ iz Beograda.

za CENTAR ZA GERILSKI FILM , inicijator

 i organizator  Miroslav-Bata Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.