Ženska mreža SSP-a: Vlast zaboravila mlade

Povodom Medjunarodnog dana mladih Ženska  mreže  Gradskog Odbora Stranke  slobode  i  pravde Valjevo, izdala je Saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

“Danas je 12. avgust Međunarodni dan mladih.

Ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine na preporuku Svetske konferencije Ministara nadležnih za mlade. Ujedinjene nacije definišu mlade kao osobe u uzrastu od 15 do 24 godine.

U našoj zemlji, pitanja mladih uređena su Zakonom o mladima koji je donet u julu 2011. godine i koji definiše mlade kao lica od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života.

 Kada se pogleda život mladih ljudi na nivou grada kao što je Valjevo, a  sigurno je situacija slična i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, jasno je da su mladi prepušteni sami sebi, bez podrške institucija, ali i bez neke naročite organizovane inicijative za borbu za sopstvene bolje položaje u oblastima koje su značajne za njihov razvoj. 

U Valjevu je 2018. godine bila otvorena Kancelarija za mlade u Centru za kulturu, koja je veoma kratko i neefikasno funkcionisala, tako da sada ne postoje ni prostorije ni akcije za delovanje mladih kroz institucije Grada i ove zemlje.

Problemi sa sa kojima se mladi u Valjevu susreću su mnogobrojni. Neki od njih su svakako i nedostatak kulturnih dešavanja kao i sportskih sadržaja, koji se odnose na neophodne uslove za bavljenje sportom obzirom da u Valjevu ne postoji nijedan teren sa veštačkom travom, kao ni najaktuelniji načini zabave omladine – akvapark, zbog čega naši mladi moraju da putuju u druga mesta da bi trenirali i da bi se zabavili što dodatno oduzima vreme i materijalna sredstva.

Međutim, odnos Gradske vlasti prema mladima u našem gradu najbolje se vidi kroz odnos aktuelne vlasti prema talentovanoj i nadarenoj deci.

Naime, Odlukom Grada Valjeva o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata iz 2016. godine, definisani su uslovi pod kojima grad Valjevo daje stipendije i sredstva nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima. Suština je da pored ostalih uslova, koja deca i studenti treba da ispune u pogledu uspeha u školi ili na fakultetu, ona treba da ispune i uslov da su osvojili jedno od prva tri ili pet mesta na republičkim takmičenjima ili rangiranim međunarodnim takmičenjima, koja su republičkog ili višeg ranga, iz oblasti nauke, umetnosti i sporta.

U školskoj 2019 / 2020. godini desio se tektonski poremećaj koji je uticao na celu planetu Zemlju. Može se slobodno reći da je u jednim momentu život u svim zemljama sveta i svim oblastima života stao pa tako i u obrazovanju. Usled više sile sva dešavanja planirana za tu godinu su bila prekinuta, pa i svi rangovi takmičenja koji su trebali da se dese od marta 2020.godine pa ubuduće. Tako je veliki broj talentovane i nadarene dece upravo usled više sile bio onemogućen da se takmiči i da ispuni drugi uslov koji se od njih tražio po navedenoj Odluci iz 2016. godine.

Gradske Vlasti nisu osetile potrebu da reaguju u ovoj oblasti i da postojeće propise prilagode novonastaloj situaciji, a ostali su nemi i na pisane i usmene molbe nastavnika i roditelja da se propisi prilagode izmenjenim okolnostima. Ogroman broj dece, pa i višegodišnjih stipendista, bez svoje krivice ostao je bez stipendija! 

Sve što je trebalo da se uradi bilo je da Gradska vlast izmeni Odluku iz 2016. godine u delu koji se odnosio na rang takmičenja, te da se za drugi uslov za dodelu stipendije postavi osvojeno mesto u rangu takmičenja koji je bio održan u momentu potpunog zatvaranja naše države, pa ako je dete osvojilo neko od traženih mesta u tom rangu takmičenja, da mu stipendija bude dodeljena. 

Pošto to nisu učinili, gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom je delima pokazala da parola pod kojom su ”osvojili izbore” 2020.godine je mrtvo slovo na papiru, politički pamflet i čista propaganda.

Mi imamo plan da mlade uključimo u sistem, da rade na svojim željama i razvoju, da se bore za svoje ciljeve i da u tome uspevaju, a nepredviđene situacije da okrenemo u korist talenta, darovitosti i mladosti ove zemlje!  

Mladosti Valjeva, neka vam je srećan vaš dan sa verom da ćete budući dočekati u sistemu koji će znati, umeti i imati snage i volje da prave vrednosti postavi na prvo mesto!

Ženska mreža GrO Stranke slobode i pravde Valjevo“

8 comments on “Ženska mreža SSP-a: Vlast zaboravila mlade

   1. Vladimir i 7 prasića

    U pauzi klanja prasića Ivković je odneo saopštenje. Sad kad je Gordan u penziji nema obavezu da mu nosi burek i ima više vremena za prasiće.

    Reply
 1. Tucko the King of Dragodol

  Ko su mladi valjevski poljoprivrednici, nekada vedete SPS-a, kupljeni od strane SNS-a preko subvencija! Ko je čovek iz Zabrdice “mozak operacije”!? Ko je čovek iz Brezovica ” realizator”! Ko osniva paušalne firme i izdaje falš račune!? Ko iz Valjeva proizvodi trakotre, priključne mašine i sušare? Ko su vinari bez jednog grozda? Kako se pere lova?!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.