Vodovod za 15 dana dopremio 151 cisternu vode za valjevska sela

U proteklih 15 dana valjevski Vodovod uz pomoć Vojske Srbije i HK Krušik, isporučio je selima 151 cisternu što pijaće što tehničke vode. JKP Vodovod stara se o 380 km seoskih vodovoda. Najveći deo vodovodne seoske mreže nije ni ucrtan, a nema ni upotrebnu dozvolu.

„Govorimo o 380 km mreže za koju se u većini slučajeva ne zna kuda prolazi . Tada kada je radjeno ništa nije ucrtavano, cevi su postavljane ispod puteva, u privatnim imanjima u nekim slučajevima kroz sredine njiva , nalazili smo ih i u obalama. Ništa od toga nema upotrebnu dozvolu , nema tehničke dokumentacije, ne ispunjavaju uslove,  a nama je predato na staranje“, kaže direktor JKP Vodovod Ivan Filipović.

JKP Vodovod se inače stara o pet seoskih vodovodnih mreža i to : Kukalj, Prskavac, Žabare, Gornja Grabovica i Stave. Pod ingerencijom Vodovoda je i Valjevska Kamenica , ali i Divčibare.

Stalni problem tokom leta jeste nestašica vode u selima. Razlog tome jeste osnovni, nedostatak vode, izvorišta slabog kapaciteta. „Nema dovoljnih količina vode i ljudi se i snalaze . Seoski vodovod Kukalj ima realno rešenje kao i Prskavac. Oni su daleko lokaciji od naše fabrike vode da bismo mogli da vučemo cevovod od fabrike. Maksimalan kapacitet naše fabrike je 600l/s . Najveće žalbe dolaze upravo sa Kuklja , a  ove godine i Žabari. Kukalj se snabdeva sa Bele stene i to izvorište je promenljivog kapaciteta i u letnjem periodu kapacitet opada. Rešenje za taj vodovod je fabrika u podbranskom delu sa 10l/s i deo je sitema Kolubara Rovni“, kaže Filipović.

Upravo pomenuta sela koja gravitiraju ka brani u nekoliko navrata do sada ukazivali su na svoje probleme nestašice vode , a u jednom trenutku održan je i protest meštsana pet sela u neposrednoj blizini brane. Iako je tada gradsko rukovodstvo obećalo da će problem biti rešen to se nije dogodilo. Tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u više navrata je u pratnji svojih najbližih saradnika čak putovao u Sloveniju , a javnost je potom bila obaveštena da će grad kupiti mini fabriku vode kako bi ova sela bila podmirena. To se nije dogodilo.

„Ta fabrika koja postoji u podbranskom delu je završena i puštena je u probni rad pre par godina i koliko nam je poznato radila je sasvim dobro. Ostalo je da se izgradi 3 km cevovoda do rezervoara Visoka čime bi sela dobila vodu. To postoji u projektu Kolubare , da se uradi još jedan rezervoar, s druge strane rasteretili bismo taj izvor i sa priključenjem nekih izvorišta u Leliću rešili bi smo sva sela. Tu govorimo o nekih 60 miliona dinara“, objašnjava direktor Vodovoda.

Najveći problem sa snabdevanjem vodom sa izvorišta Prskavac ovog leta imalo je selo Bačevci jer se nalazi na višoj nadmorskoj visini. „Nismo mogli tu da se izborimo i sa zalivanjem i sa preteranom potrošnjom. Tu je grad trebao sa inspekcijskim službama i da se kontroliše nenamensko korišćenje vode, ali nije. S drue strane sada smo pojačali samo izvlačenje vode iz reke Gradac i u procesu smo nabavke dve pumpe čime ćemo unaprediti još taj sistem. Sve četiri pumpe sada tamo rade i trenutno tu nema problema. To izvorište kao što sam rekao može da se reši sa nabavkom opreme i već to nabavljamo“, kaže Filipović.

On takodje navodi i slučaj sela Žabari koje nije godinama imalo vode i čije je izvorište na minimumu minimuma. Grad je opredelio sredstva u visini od 20 miliona i započeće izgradnja gradske vodovode mreže  i do njih. Vodovod će projektovati crpnu stanicu i rezervoar , a sa opredeljenim novcem biće uradjeno i 6 km cevovoda.

JKP Vodovod je u poslednjih 15 dana selima bez vode uz pomoć Vojske Srbije i HK Krušik dopremio 151 cisternu vode. „Dopremali smo i u Leskovice, Lelić, Paklje, Žabare,da ne nabrajam , zaista mnogo sela, tražili smo pomoć i od Vojske i Krušika i oni su nam izašli u susret. To je 151 cisterna što pijaće što tehničke vode“, kaže Filipović i dodaje da je pomoć tražena jer JKP Vodovod raspolaže samo sa dve cisterne za čistu vodu od kojih je jedna stara više od 30 godina: „To su jako stara vozila i moramo zaista učiniti sve da nabavimo bar jednu novu. Imamo još 2 cisterne koje su usisno potisne , ali za potrebe dopremanja vode potrebne su nam ove druge. Bilo je razgovora i o mogućem uvodjenju vanredne situacije , ali smo to uspei da izbegnemo zaista velikim radom i uz pomoć Vojske i Krušika, hvala im na tome“.

Direktor Vodovoda navodi i da je istovremeno dok se dobavljala voda selima u samom gradu u samo jednoj nedelji bilo prijavljeno 70 kvarova na vodovodnoj mreži u gradu.

9 comments on “Vodovod za 15 dana dopremio 151 cisternu vode za valjevska sela

 1. Veličko R.

  Gubici na mreži 60%. I konstantno rastu. Teraćete cisterne i po zgradama penzionerima pred izbore.

  Reply
 2. Dusanka

  I sva sela spomenu osim grabovice jer gore zivimo mi cigani pa nam voda i ne treba. Bitno da direktorova zena ima vode da se zapere. A mi mozemo pocrkati 3 meseca bez vode

  Reply
 3. Zdravko

  A vodu imate u Vašoj zgradi?Šta onda nije u redu?
  Važno je da se nešto napiše,pa neka bude i glupo.

  Reply
 4. Devojcica

  Ovom strucnjaku dva kompjutera trebaju a narod bez vode u selima.
  Nisam znala da zna da radi sa dva.

  Reply
 5. sin anarhije

  Pola valjevaca uskoro nece imati sa cim da pregura mesec usled silnih poskupljenja , vod a im je najmanji problem … do reke kao nekad . pa se operi …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.