Agrorazvoj: Nije preneto gazdovanje šumama

Povodom konferencije Stranke slobode i pravde, preduzeće Agrorazvoj izdalo je saopštenje za javnost u kome se navodi da nije uradjen prenos gazdovanja šumama sa Agrorazvoja na preduzeće Foresting te i da informacija izneta na pomenutoj konferenciji nije tačna. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Agrorazvoj – valjevske doline“ doo Valjevo koji upravlja šumama i šumskim zemljištem  na kojima je Grad Valjevo upisan kao nosilac prava korišćenja  je angažovao Privredno društvo za konsalting i usluge u šumarstvu Foresting kao konsultanta u oblasti gazdovanja i upravljanja šumama. Nijednim članom Ugovora ne piše da je urađen prenos šuma na gazdovanje nekom drugom preduzeću, a na pomenutoj konferenciji su korišćeni sledeći termini: u prevedenom značenju, suštinski, bukvalno i da se to može tako tumačiti. Od svih navedenih poslova u članu 2.  Ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji Agrorazvoj je sa Forestingom dogovorio izradu Elaborata o proceni zdravstvenog stanja stabala u Park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije sa svako stablo pojedinačno. Pomenuto privredno društvo je lider u planiranju i gazdovanju šumama i svih vrsta planova u šumarstvu od operativnih do strateških. Foresting je u prethodnom periodu radio planove gazdovanja šumama, osnove, godišnje programe, programe zaštita šuma za Nacionalni park „Đerdap“, „Kopaonik“, zaštitne šume Vrnjačke Banje, šume Eparhije Žičke i Timočke, šume Beograda (veliko ratno ostrvo, Banjička i Zvezdarska šuma), a trenutno je učesnik u  projektu ocene stanja stabala u javnim ustanovama i površinama grada Beograda zajedno sa Institutom za šumarstvo u Beogradu. 

Imajući na umu da su Park Pećina pluća grada Valjeva i omiljeni prostor za odmor i rekreaciju većine Valjevki i Valjevaca rešenjem problema zamene bolesnih i suvih stabala pristupamo strateški i planski, jer decenijski problem nije moguće rešiti preko noći. Zamena bolesnih stabala se radi putem sanitarne seče za koju nam je bio potreban elaborat o zdravstvenom stanju stabala sa posebnim osvrtom na zdravstveno stanje stabala u uređenom delu parka. Fitosanitarni i zdravstveni pregled pojedinačnih stabala, grupa stabala i drvoreda u okviru ovog elaborata zbog složenosti posla  radi se u  saradnji Forestinga i profesora sa katedre za zaštitu šuma dr Ivana Milenkovića i dr Slobodana Milanovića. Elaborat će sadržati analizu zdravstvenog stanja sa unosom osnovnih vrednosti i opisom mera nege svakog stabla pojedinačno.

Zakon o šumama je predvideo da sva strateška, planska dokumenta i programe vezane za gazdovanje šumama prethodno moraju dobiti saglasnost Skupštine grada Valjeva kao nosioca prava korišćenja šuma. O svim aktivnostima vezanim za sanitarnu seču i plan pošumljavanja kao i za izradu osnove gazdovanja šumama grada Valjeva obaveštena je i Uprava za šume koja preko šumarskih inspektora nadzire sve korake iz ove oblasti.

Nove sadnice koje će zameniti obolela stabala koja predstavljaju opasnost za korisnike parka i koja prete da zaraze zdrava stabla su obezbeđena preko projekta za koji je grad Valjevo konkurisao kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i za koji je dobio sredstva.

Pre nego što se pristupi radovima na revitalizaciji Parka Pećine, Elaborat o proceni zdravstvenog stanja stabala u Park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije za svako stablo pojedinačno će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Valjeva koja će odlučiti da li će na pomenuti elaborat dati saglasnost.

Direktor  Dragutin Kuzmanović dipl. inž. šumarstva

7 comments on “Agrorazvoj: Nije preneto gazdovanje šumama

 1. Taki

  O šuma mora da se vodi računa, ali kada imate zaražena, bolesna ili suva stabla, u nekim slučajevima je seča neizbežna. Slab je, i u suštini nepravilan, argument da se sečom stabala uništavaju pluća i zelenilo grada onda kada se radi o zaraženim/trulim stablima. Ta stabla, niti su u stanju da apsorbuju ugljen-dioksid, niti da proizvedu kiseonika kao zdravo stablo. Tamo gde izlečenje stabla nije moguće, seča će biti neizbežna. Na mesto posečenih stabala treba, kao što je, uostalom, i plan sudeći po saopštenju i drugim najavama iz Agrorazvoja, posaditi nove sadnice. Šuma će se obnoviti budemo li vodili računa o njoj i mi, i stručno Agrorazvoj i Grad, samo to ne može da se desi preko noći.

  Reply
  1. Pera

   Sve je to uglavnom tačno. Samo znate li da je Dragić Tomić iz Šumske uprave VA još pre 10 godina objavljivao kako taj problem rešiti. Ovako je SNS čekao 9 godina i problem se daleko više uvećao.
   Angažovali su konsultantsku kuću ? Valjda ta firma ima stručnjake koji vrše takve usluge a ne da angažuje Šumarski fakultet ???
   Komotno se mogla angažovati Šumska uprava VA, pare bi ostale u Valjevu, jedino što Dragić nije član SNS !!! 🙂

   https://www.facebook.com/%C5%A0umska-Uprava-Valjevo-1481925488700782/

   Reply
 2. Stoja

  Da li se sećate vesti kada je drvo palo na auto i tada je nastala velika materijalna šteta? Ili kada je palo drvo na dečije igralište? Sva sreća tada nije bilo ljudskih žrtava. A zamislite scenario da je drvo palo na nekog slučajnog prolaznika, ne daj Bože na neko dete, tada bi napadali sve što se ništa nije uradilo povodom sanacije parka. Treba da budemo zadovoljni što se ozbiljno pristupa ovoj višedecenijskoj problematici i što ćemo imati uređen i bezbedan park.

  Reply
 3. Mima

  Kad jedan radi , a drugi kritikuju. Drago mi je što postoji Agrorazvoj koji se stručno bavi pošumljavanjem. Đilasovci se sad setili da i projekat revitalizacije napadnu da bi stekli jeftine političke poene.

  Reply
 4. Kratko

  Da li je moguće da ovi botovi i ovde brane neodbranjivo i da im je i ovde kriv Đilas?
  9 godina ste na vlasti i sad ste se setili pećine, znate li koliko je 9 god i koliko drvo izraste za to vreme???

  Reply
  1. Činjenica

   Demokratska stranka je pre 20 godina bila na vlasti, a Socijalisti su vladali 30 godina i ni jednom se nisu setili Pećine. Koliko bi manja šteta bila da su uzeli da se bave pomenutim parkom, sačuvali bi bar 50% drveća, ne bi moralo ovoliko da se poseče.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.