Završen sudski proces u vezi zgrade Radio Valjeva

Po odluci suda grad Valjevo moraće da plati štetu nanetu preduzećima Kompresor i Procesor za započete pa potom obustavljene radove na rekonstrukciji objekta zgrade Radio Valjeva. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da će ili još jednim rebalansom ili u budžetu za narednu godinu biti obezbedjena sredstva za nastavak rekonstrukcije.

Pune 4 godine zgrada Radio Valjeva praktično je ruglo u centru grada. Jedna od lepših gradjevina u Valjevu izgradjena je u periodu izmedju 1903. i 1905. godine, za ovo vreme praktično je postala omaž jednoj neuspeloj garnituri vlasti.

“Sudski proces je završen i moramo izmiriti obaveze prema izvodjačima po sudskoj presudi. Nakon toga, ukoliko bude bilo drugog rebalansa, ako pak ne, onda u budžetu za narednu godinu moramo opredeliti sredstva za rekonstrukciju tog objekta. Nedopustivo je da jedna takva zgrada na dalje propada. Imali smo nameru da već u ovom budžetu opedelimo sredstva, ali niko nije mogao ni da predvidi kada će sudski spor biti završen, a dok je trajao nikakvi radovi nisu smeli da budu izvodjeni. Postoji više različitih ideja šta može biti smešteno u tu zgradu i jedna od njih je i sala za venčanja i Gradska kuća. Ali pre svega taj objekat mora biti zaštićen od daljeg propadanja. Ne samo zato što je objekat u centru grada i pešačkoj zoni već i zbog toga što su nam to preci ostavili , pa možemo bar toliko, da sačuvamo ono što su za nas uradili”, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Još 6. aprila 2017. godine  Grad Valjevo zaključio je ugovor sa preduzećima Pocesor Elektronika i Kompresor za izvodjenje radova na ovom objektu. Ukupna vrednost radova bila je procenjena na 20 miliona dinara. Ideja je bila da u tom objektu , po ugledu na druge gradove Srbije bude Gradska kuća u kojoj bi bila i sala za venčanja, ali i kabineti gradonačelnika i zamenika uz posebnu salu za prijem gostiju.

Dok je javnost iščekivala da objekat bude rekonstrukcijom konačno zaštićen i sačuvan informaciju da je objekat pod restitucijom iznela je Demokratska stranka u Valjevu. Tadašnja vlast je to potom demantovala na prvoj narednoj sednici Skupštine.

Radovi su počeli pa zaustavljeni. Kako se tada moglo čuti izvodjači su tvrdili da stanje stvari u unutrašnjosti ne odgovara nacrtu i sadržini projekta , Zavod za zaštitu spomenika imao je svoj pogled na rekonstrukciju, a konačna odluka vlasti bila je da se radovi obustave. Radovi su praktično obustavljeni bez saopštenja za javnost, tadašnjeg rukovodstva grada, zašto se to radi.

Kako je zgrada praktično postala ruglo na Trgu Desanke Maksimović, grad iznenada par godina kasnije donosi odluku da u tom prostoru bude smešten Muzej fantastike, a ista bude preneta Modernoj galeriji. Ovi poslovi nisu daleko stigli izuzev što je Galerija, koliko je poznato, izdvojila 300 000 dinara za lice koje je radilo na projektu.

Dok su Valjevci čekali pomak, na sednici Skupštine donošene su i poništavane različite odluke vezane za ovu ideju Muzeja, a nezvanično se moglo čuti da zgrada zapravo ne odgovara potrebama Muzeja fantastike pa i da je tadašnja vlast odluku o Muzeju donela samo da bi se javnost imala čime zanimati.

Ova druga opcija postala je mnogo realniji razlog upravo onda kada se saznalo da su izabgrani izvodjači tužili grad za obustavljene radove. Procesor elektronika tužio je  grad za nanetu štetu u visini od 2,5 miliona dinara. Ništa bolje nije prošao ni drugi izvodjač.

Sada će grad morati da plati pričinjenu štetu izvodjačima radova , a zapravo ko će i da li će ikada da plati gradjanima Valjeva što im je jedan od najlepših objekata u gradu gotovo uništen?

5 comments on “Završen sudski proces u vezi zgrade Radio Valjeva

 1. Blagoje

  A ko je to u prethodnom mandatu vršio vlast? Pa zar nije SNS?! Isto kao i danas! Pravite nas sve budalama!

  Reply
 2. Nebitan lik

  Politicki mazohizam I amaterizam jedne ne odgovorne gripe ljudi sada treba da plate gradjani Valjeva .Zasto imamo neverovatno losu praksu , podpomognutu neverovatno neodgovornim timacenjima zakona da necije cobansko ne znanje treba drugi da finansijski pokrivaju.? Stetu treba da nadoknade oni koji su je I izazvli , I to bi bilo pedagosko resenje za buduce cobane I cobanice da visjenje politike I’ma I svoju odgovornost. Za finansijski promasaja placa se svojim finansijama , a za politicki odluke na izborima. Ili Kako bi rekao nas narod ,,Ljubav za ljubavi a sir za pare „

  Reply
 3. Baki

  Da javni pravobranilac odmah reaguje i pronadje krivca i nadoknadi od njega štetu koju potražuju pomenuta preduzeća.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.