Usvojen Pravilnik i doneta odluka o raspisivanju poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije

Gradsko veće usvojilo je pravilnik i donelo odluku o raspisivanju javnog poziva za sufnansiranje mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Grad Valjevo je opredelio 10 miliona dinara za program energetske efikasnosti što uz 10 miliona dinara dobijenih na konkursu ministarstva rudarstva i energetike čini raspoloživih 20 miliona dinara za sufinansiranje ove mere.

U tom cilju Gradsko veće usvojilo je pravilnik o sufinansiranju u kom se navode 4 konkretne mere koje će biti sufinansirane i to :

1.Ugradnja i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru porodičnih kuća i stanova biće finansirana  u iznosu od 7 miliona dinara.

Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru sa PDV-om je 120 000 dinara .

2.Ugradnja i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica, i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru stambenih zgrada i izrada tehničke dokumentacije za navedene radove biće finansirana u iznosu od 5 miliona dinara .

Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru mogu iznositi do 80 000 dinara sa PDV-om.Prihvatljiva jedinična cena za ovu meru sa PDV-omse odredjuje do 2000 dinara po kvadratnom metru terrmičke izolacije sa fasadom.

3.Zamena, nabavka sa ugradnjomspoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, na porodičnim kućama i stanovima , sa pratećim gradjevinskim radovima biće finansirana sa 4 miliona dinara.

Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru mogu iznositi do 100 000 dinara sa PDV-ompo prijavi. Prihvatljiva jedinična cena za ovu meru sa PDV-om se odredjuje da može iznositi do 14 000 dinara po kvadratnom metru za prozore i balkonska vrata i do 20 000 dinara za ulazna vrata.

4.Nabavka i instalacija kotlova , na prirodni gas i /ili biomasu(drvni pelet, briket, sečka) grejača prostora za porodične kuće  biće finansirana sa 4 miliona dinara.

Maksimalna ukupna sredstva podsticaja iznosiće:

-do 85 000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku i ugradnju kotlova ili grejača na biomasu za porodične kuće

-do 70 000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku i ugradnju kotlova na gas za porodične kuće

-do 70 000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku i ugradnju kotlova na gas za stanove u stambenim zgradama.

Grad je formirao i Komisiju koja će odlučivati po pristiglim prijavama i izvrštiti kontrolu objekata prjavljenih.

Na sajtu grada već je objavljen poziv za prijavljivanje privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Valjeva, a uskoro se očekuje I poziv gradjanima kako bi mogli da konkurišu.

1 comment on “Usvojen Pravilnik i doneta odluka o raspisivanju poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije

  1. Taki

    Bilo je onih koji su sumnjali, ali grad je održao reč, i otpočeo ovaj važan projekat. Projekata poput ovog, koji se tiče energetske efikasnosti i nadalje ekologije treba da bude sve više. Nadamo se da će ovaj biti samo prvi u nizu. 👏

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.