Obeležen Svetski dan protiv trgovine ljudima

„Preventivni paket“ naziv je programa antitrafikinga u Crvenom krstu Srbije koji su volonteri i teneri Cvenog krsta Valjevo prezentovali svojim sugrađanima juče na Gradskom trgu. Kako je tom prilikom podsetio Aleksandar Tomić, stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo, ova organizacija obeležava Svetski dan protiv trgovine ljudima od 2006. godine, a ubrzo od početka obeležavanja tog datuma, uspostavljen je i program u Valjevu.

Trener i volonteri Crvenog krsta Valjevo

„Valjevo je jedan od rekih gradova koji kroz čitav period ima trenere i edukatore za ovu temu. Trenutno imamo dva trenera, trenera saradnika i licenciranog trenera programa, a imamo i dva kandidata za trenere i 14 vršnjačkih edukatora. Kod nas je ovaj program prepoznat kao važan za lokalnu zajednicu i bezbednost građana. Najbolji način da se informacije šire jesu informacije u vršnjačkoj populaciji, jer se pokazala kao najugroženija s obzirom da najviše fluktuira, odnosno putuje ili iz turističkih razloga ili zbog posla, najviše uspostavljaju kontakte preko interneta. Zato je važno da budu upoznati sa nekim činjenicama kako ne bi došli u nepotreban rizik. Naš zadatak je da im te činjenice rasvetlimo i da pokušamo da njihov život, osim što ga oni čine lepšim, mi učinimo bezbednijim“, naveo je Tomić, trener u programu „Prevencija trgovine ljudima“.

Kako pojašnjava, saveti koje oni daju odnose se na lična dokumenta, način na koji se proveravaju oglasi za posao, ali i informacija kada se negde putuje turistički i te informacije su takve da ih mladi lako pamte i rado dele sa svojim prijateljima, porodicom, kolegama.

Aleksandar Tomić

„Imamo tu nesreću da smo savremenici migrantske rute. Migrantska ruta je nešto što može da sakrije mnoge kriminalne radnje, a pogotovo trgovinu ljudima jer je velika fluktuacija naroda. Danas mnogi odlaze da rade u inostranstvo i vrlo je važno da se informišu i dobro provere sa kim sklapaju ugovore. Mi kao edukatori kažemo da trgovac ljudima može biti bilo ko, ali žrtva može biti svako. Zabluda je da ljudi intelektualci ne mogu da dospeju u lanac trgovine ljudima. Baš zato što žele da svoje abicije za posao, koje ne mogu da ostvare u domicinoj zemlji, sprovedu u inostranstvu, oni neretko upadaj u lanac trgovine ljudima. Svakako da su žrtve češće marginalizovane osobe i one koje su u bilo kom smislu ranjivije od generalne populacije. Naravno da su deca najugroženija i zato imamo potrebu da o njima posebno vodimo računa. Ukoliko im putem interneta neko pošalje neki neprijatan sadržaj, naš savet je da uvek kažu roditeljia, ukoliko se dogovore za sastanak sa nekim na neviđeno, savet je da uvek povedu nekog sa sobom“, poručio je Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta.

U ovoj organizaciji, zagovornici su i „Soft modela“, kao jedni od pionira ove ideje, a koja daje preporuku ljudima da proveravaju gde kupuju robu, da je uzimaju iz pouzdanih izvora, a ne samo zato što je jeftina. Na taj način se, kako navodi Tomić, može sprečiti da neko dete sa drugog kraja sveta bude eksploatisano.

„Ako utičemo na smanjenje tražnje za robom koja je nerealno jeftina, onda će se smanjiti i zlopupotreba. Zadatak je da razmišljamo solidarno, što i jeste misija Crvenog krsta“, poručio je Tomić.

1 comment on “Obeležen Svetski dan protiv trgovine ljudima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.