Narodna stranka:Počasni blam!

Povodom inicijative odborničke grupe SPS – JS, da aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude proglašen počasnim građaninom Valjeva, Narodna stranka izdala je sledeće saopštenje za javnost:

“Zvanje – „počasni građanin“ bilo gde u svetu se smatra izuzetno visokim priznanjem, vrlo retko se daje, i procedura za dodelu istog je gotovo surovo komplikovana i prolazi kroz mnoštvo filtera iz razloga što je to zvanje po samoj definiciji izrazito zahtevno i izričito.

Po definiciji, zvanje počasni građanin može biti dodeljeno isključivo fizičkom licu koje je na vrstan način svojim životnim delom, u oblasti umetnosti, kulture, nauke, sporta, obrazovanja i vaspitanja, stvaralaštva, ili herojstvom i dobročinstvom, dalo trajan doprinos u podizanju ugleda grada u zemlji i inostranstvu.

Da ne bude zabune, postoji razlika između zaslužnog i počasnog građanina. Zaslužan građanin je zvanje koje se dodeljuje stanovniku grada koji ima mesto prebivališta, odnosno stalnog boravka na teritoriji istog, a počasni građanin može biti samo lice koje nema prebivalište u tom gradu (može biti rođeno u njemu ali bez stalnog mesta prebivališta).

Po pitanju Aleksandra Vučića, ovaj prvi uslov je ispunjen. I to je jedini uslov koji i može biti ispunjen u ovom slučaju. Ali da vidimo šta je sa ostalim!

Pre toga da se podsetimo samo nekih od počasnih građanina Valjeva iz prošlosti (inače ih ima trinaest): Jovan Mišković, Arius Van Tinhoven, Živojin Mišić, Vilim Tausig, Jordan Stajić, Anatolij Karpov, Ljuba Popović…dakle ljudi koji su izuzetno zadužili Valjevo u gotovo svim gore pomenutim oblastima i zahvaljujući kojima je Valjevo prepoznatljivo i na mapi sveta.

Ne ulazeći u lik i političko delo Aleksandra Vučića, dovoljno je da se zapitamo u kojoj to od navedenih oblasti je zadužio grad Valjevo i podigao njegov ugled u zemlji i svetu? Umetnik, stvaralac, naučnik, istaknuti lekar, sportista, prosvetitelj, heroj, dobročinitelj??? Naravno, ništa od toga!

Ali, kako je i u državi Srbiji, tako i u gradu Valjevu, zvanje počasnog građanina potpuno obesmišljeno, gospoda iz pomenute koalicije su dali sebi za pravo da se zaigraju sa definicijom i ubace i oblast – poznavanje geografije, pa čak i izražavanje želje za ravnomernim razvojem i boljim životom građana. Pa tako u jednom delu njihovog objašnjenja stoji, citiramo: „Aleksandar Vučić čovek koji voli svoju zemlju, poznaje svako mesto u Srbiji, jer želi da se svaki okrug razvija i da svi naši građani lepo žive“…ili, citiramo dalje: „Brze saobraćajnice koje nas približavaju Beogradu, dolazak investitora koji će zaposliti našu omladinu, unapređenje turističkih potencijala Divčibara, gasifikacija koja će trajno rešiti problem zagađenog vazduha u Valjevu su samo neki od projekata koji našem gradu vraćaju dostojanstvo, a Valjevkama i Valjevcima priliku da grade bolju budućnost. Znajući Aleksandra Vučića, uvereni smo da se on neće zaustaviti na ovim razvojnim projektima za naš grad.”

Hajde da, kada je već sve obesmišljeno, pa i zvanje počasnog građanina, uguramo i privredu kao oblast u definiciju. Ponovo imamo gomilu znakova pitanja! Ponovo ne ulazeći u to šta je i kako od navedenog urađeno, to je za neke druge teme, ali kako može jedan čovek biti zaslužan za sve navedeno? To je posao države Srbije i resornih ministarstava, nije lično Aleksandar Vučić gasifikovao Valjevo, unapredio potencijal Divčibara, asfaltirao brzu saobraćajnicu…! Da uporedimo, to bi bilo kao da za najboljeg fudbalera Španije proglase predsednika FC Barselona, a kao razlog navedu to što je Mesi dao 30 golova u ligi. Ali kako smo već navikli na narativ da bez aktuelnog predsednika države Srbije ne bi mogli ni da dišemo, pijemo vodu, spavamo…jer je on zaslužan za to, nije nikakvo iznenađenje da je pokrenuta ovakva inicijativa. Čak i da odemo tako daleko u tu bajku i prihvatimo i to kao istinu…dolazimo do pitanja kršenja prava, zakona i ustava. A neko ko to konstantno radi, ne može biti počasni građanin.

I kao i za Slobodana Miloševića, naravno da će predlog biti usvojen, ali Milošević je i par godina kasnije izopšten sa spiska počasnih građanina Valjeva. Ono što se nameće kao zaključak je da na svojim greškama ne učimo, već ih konstantno ponavljamo.

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo“

17 comments on “Narodna stranka:Počasni blam!

  1. Ivan Valjevski

    Ne verujem da su predlagači ozbiljno mislili kada su najvećeg lažova i manipulatora koji se pojavio na političkoj sceni Srbije predložili za počasnog građanina Valjeva. Pre bih rekao da je ovo samo prepucavanje sa aktuelnom gradskom vlašću.

    Reply
    1. Na zalost

      Bravo Ivane, na zalost narodnjaci nisu dovoljno mucnuli glavicom pa nisu ukapirali.

      Reply
      1. Početak kraja

        Prljava igra sps-a i sns-a,a svi rade za istog gazdu,a mi gradjani ih plaćamo. Jadan ovaj narod

        Reply
    1. u metu

      Sta ti konkretno smeta? To sto smo javno izneli vaše lopovluke i promašaje? To sto vi tako „Školovani“ nemate ideja i gurate ovaj grad u ambis! Lustracija i revanšizam po spisku!

      Reply
    1. Razočarani Valjevac

      Koliko košta obraz? Gde vam je Srpska čast? Za ustajali sendvič dajete dušu đavolu! Deca će vas se stideti, propali Sns botu!

      Reply
  2. Nebitni ste skroz

    Nebitna stranka nebitnog propalog politicara nekog tamo sto ima na izborima manje od Belog Preletacevic.

    Reply
  3. Jovana P

    Ala dojučerašnji žutaći bacaju drvlje i kamenje na samu pomen Vučića. Zanemeće oni kada sve najavljeno za Valjevo bude i realizovano.

    Reply
  4. sendvič za propast

    Botovi SNS se raspisali jutros i pokušavaju da zamagle sliku urušavanja i devastacije grada. Narod vam je gladan! A vi dušu dajete za sendvič

    Reply
  5. Za sve nas

    Cela moja porodica se uclanila u Narodnu stranku, stranku koja omogućava prosperitet i budućnost moje dece. Narod treba da podrži srpskog domaćina i razvoj Srbije!

    Reply
  6. Milun seljak iz okoline

    Sramota za gradske čelnike koji ništa ne rade za Valjevo,samo neke gluposti!Kakav Vučić počasni građanin smešno od Valjeva su on i njegovi kumovi napravili palanku za to da ih počasti može ali sa zatvorom!!!Glasaju za Narodnu stranku sigurno!

    Reply
    1. KLELOKLOTROKLEKLEBIS

      Cirkus se nastavlja valjda nece jos dugo,samo nikako da ode iz našeg grada opsss varoši jel se zna ko je pokretač svega ovog.BOG NA NEBU KUM NA ZEMLJI ,TO KUMICI SAMO VEDRITE …….

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.