Dalji porast broja obolelih, bez novih mera

Po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu je u poslednja 24 sata registrovano 5 novh slučajeva korona virusa.

Na bolničkom lečenju u valjevskoj bolnici treutno se nalaze tri pacijenta sa kliničkom slikom kovid 19 dok je u gradu trenutno aktivno 26 slučajeva korona virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Republici Srbiji je do 15 časova 28. jula 2021. godine registrovano ukupno 720,975 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9,709 osoba od kojih je 332 pozitivno. U Republici Srbiji testirano je ukupno 4,643,835 osoba.

Kako prenosi RTS, na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba nisu donete pooštrene mere. Krizni štab preporučuje treću dozu vakcine za određenu grupu ljudi i opet poziva sve koji nisu – da se vakcinišu.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

„Zaključak, kada je u pitanju treća doza je da su u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi osobe sa imunodeficijentnim stanjima i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi“, rekla je Kisić Tepavčević.

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić apelujući na građane da se vakcinišu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.