Valjevo dobilo traženi iznos za fasade, stolariju i zamenu energenta

Na konkursu ministarstva rudarstva i energetike za projekte vezane za energetsku efikasnost, Grad Valjevo dobio je, pun traženi iznos, 10 miliona dinara. Grad sa opredeljenih 10 miliona dinara iz budžeta i uz sredstva ministarstva sada za zamenu stolarije, fasade gradjana ima na raspolaganju 20 miliona dinara. Uskoro pozivi.

Ministastvo rudarstva i energetike za projekte vezane za enrgetsku efikasnost najpre je opredlilo 54 miliona dinara , ali kako se navodi na sajtu ministаrstva zbog velike zainteresovanosti lokalnih samouprava ova sredstva su povećana na 224,2 miliona.

Na konkursu je izabrano čak 67 lokalnih samouprava , a grad Valjevo dobio je traženi iznos od 10 miliona dinara. Pored Valjeva po 10 miliona dobili su još Beograd, Majdanpek, Stara Pazova, Smederevska Palanka. Sve ostale loaklne samouprave dobile su značajno niže iznose.

Grad Valjevo je rebalansom budžeta opredelio za ovu namenu 10 miliona dinara tako da je ukupan iznos sredstava koji je na raspolaganju gradjanima 20 miliona dinara.

Ministarska Zorana Mihailović ranije je izjavila da se na konkurs prijavilo 88 lokalnih samouprava , ali da neke od njih nisu imale potrebnu dokumentaciju. Po njenim rečima, osim zamene vrata i prozora, ovaj projekat obuhvatiće i zamenu individualnih ložišta, ali i izolaciju kuća i celih zgrada, zamenu krova, sve što bi moglo da pomogne uštedi energije.

Ona je navela da će, nakon potpisivanja ugovora između Ministarstva i lokalnih samouprava, jedinice lokalne samouprave raspisati dva javna poziva, od kojih je jedan namenjen kompanijama koje će da rade te poslove, a drugi građanima.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da će biti određena maksimalna cena radova i da je svaka lokalna samouprava koja završi taj javni poziv dužna da javno saopšti koje kompanije u njihovom gradu mogu da rade zamenu stolariju.

Mihajlović je, govoreći o pozivu za građane, objasnila da to mogu da budu fizička lica, ali i stambene zajednice, preciziravši da će 50 odsto sredstava za zamenu stolarije obezbediti Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave, a drugu polovinu domaćinstva.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će ponovo u septembru raspisati poziv lokalnim samoupravama, pri čemu će 50 odsto sredstava obezbediti država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.