Slava Grada Valjeva – Duhovski ponedeljak 2021 god

Rezanjem slavskog kolača I urezivanjem zapisa na drvo u porti Crkve Presvete Bogorodice , grad Valjevo je svečano obeležio svoju slavu Duhovski ponedeljak Druge trojice.

Jutarnjom liturgijom koju je služio Vladika australijski Siluan, a potom I litijom gradskim ulicama započelo je obeležavanje gradske slave.

Okupljenim gradjanima u porti valjevske Crkve obratio se najpre protonamesnik Filip Jakovljević, zahvalivši se najpre na prisustvu vladike Siluana: “Radujemo se dragi Vladiko što ste danas sa nama. Čestitam slavu , gradonačelniku Grada Valjeva Lazaru Gojkoviću koji je čini mi se prvi put, u poslednjih nekoliko godina zajedno sa predstavnicima Gradske uprave prisustvovao liturgiji I učestvoao u litiji. Dao Bog da to u Valjevu postane praksa. Slavu čestitam I predstavnicima ustanova, vosjke , policije , sveštenicima I pre svega svim gradjanima Valjeva. Na ovaj način dajemo I smisao I duh ovog praznika jer naši su preci mudro odlučili da Duhovdan bude naš praznik. Ako bi neko I pitao kakav je to praznik, možemo pokazati ovaj divan skup, ovo mnoštvo ljudi I reći da je to Duhovdan, dan koji nas okuplja I ujedinjuje”, rekao je Jakovljević podsetivši na tešku godinu koja je ostala iza nas.

On je podsetio da će 27. Juna u Valjevu biti obavljeno I ustoličenje novog Episkopa valjevskog Isihija uz prisustvo crkvenih velikodostojnika predvodjenih Partijarhom Porfirijem.

“Čast mi je da Vas danas na slavu Grada Valjeva pozdravim kao gradonačelnik. Velika je I čast I odgovornost da opravdamo poverenje I da nakon teške godine pokažemo da je došlo vreme kada ćemo svi zaajedno razvijati naš grad.Siguran sam da za Valjevo dolaze bolji dani, uz Božiju pomoć završićemo započeto I uraditi još mnogo ambicioznih poduhvata. Uz veliku pomodršku I pomoć predsednika I Vlade RS , Valjevo se razvija. U ime Grada Valjeva I svoje lično ime čestitam izbor novog Episkopa valjevskog gospodina Isihija Rodića I radujem se njegovom dolasku u našu eparhiju . U nadi da će ova godina biti bolja po svemu za gradjane Grada Valjeva čestitaam slavu našeg Grada , u zdravlju I veselju da proslavimo I da se pomlimo zaa naš grad , naše pretke I za sve Valjevce ma gde živeli”, rekao je obraćajući se graddjanima, gradonačlenik Gojković.

U nastavku programa kod crkve nastupala su I gradska Kulturno umetnička društva, a svečanost je uveličao I crkveni hor.

1 comment on “Slava Grada Valjeva – Duhovski ponedeljak 2021 god

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.