Protest valjevskih advokata – Da pravda ne bude dostupna samo bogatima

Da pravda ne bude dostupna samo bogatima, kada nepravda postane zakona otpor postaje dužnost, ni korak nazad i, konačno, nema pregovora već samo povlačenje nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku – poruke su sa protesta valjevskih advokata koji je održan na platou između valjevskih sudova, kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću.

Kako je ranije najavljeno, Odbor advokata Valjeva je saopštio da nema poverenje u sporazum koji je postignut između predstavnika Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde o Nacrtu zakona o parničnom postupku, zbog čega je i održan ovaj protestni skup.

Mladen Nikić, predsednik Odbora advokata Valjeva podsetio je da Ministartvo pravde nije donelo odluku o prekidu javne rasprave, vraćanju Zakona na doradu ili usvojilo zahtev Advokatske komore Šapca koja je na svojoj skupštini donela odluku da se Zakon povuče iz procedure, jer je to jedini  način da se reši nastala situacija.

Govoreći na protestu, advokat Stefan Stefanović je istakao da nacrt izmena i dopuna ZPP predstavlja problem znatno ozbiljniji od borbe advokata za svoja prava i građana za pravdu. „Na mestu gde stojimo nastala je moderna srpska država, Prota Mateja je osnovao prvi ustanički sud 1804. godine. Od tada gradimo državu, a sada moramo da je oslobađamo od aga, dahija i kabadahija i to upravo iz Valjeva, jer su iz našeg grada uvek kretale borbe za oslobođenje Srbije. Kao advokati istupili smo za slobodu našeg naroda i nemamo nameru da se povučemo nazad. Imamo misiju da probudimo porobljeni i poniženi srpski narod“, rekao je Stefanović.

Kako je objasnio, novi ZPP bi advokatoru kao jedinu slobodnu profesiju u službi naroda „ugušio“. On je optužio da bankarski lobi u Srbiji da menja zakon u svoju korist zbog 170.000 tužbi građana protiv banaka.

„ZPP je kičma pravnog sistema i uticaće na svakog građanina jer pogoduje finansijskim moćnicima, a građane stavlja u neravnopravni položaj sa njima. Zato je moguće samo povlačenje zakona iz procedure, nema pregovora i kompromisa, odlučni smo u borbi za građane protiv finansijskih moćnika koji žele da proguraju ovaj zakon i pozivamo građane da nam se pridruže jer je njihova koža u pitanju“, završio je svoje obraćanje Stefanović.

Advokatkinja Jana Aćimović Planojević je u svom govoru istakla da je advokatuura uvek bila tu da zaštiti građane od autokratskih režima, ali da taj zadatak postaje sve teži jer se zakoni, poput ZPP, u Srbiji menjaju preko noći ili u tajnosti.

„Usvajanje izmena i dopuna ZPP ostavilo bi teške posledice na prava građana. Tačno je da su ministarstvo i Advokatska komora Srbije postigli sporazum o povlačenju tri sporne odredbe, ali taj sporazum nije pravno obaezujući akt i ne postoji garancija da će odredbe biti povučene. Ako ne budu povučene, direktno se krši Ustav Srbije. Da li je to pravna država da neko ostane bez pravne zaštite zbog nemogućnosti plaćanja sudske takse“, upitala je Jana Ačimović Planojević.

Zaključak valjevskih advokata na protestu jeste da je predloženi ZPP u celini neprihvatljiv i da ga nije moguće popraviti, već da je jedino moguće da se povuče iz procedure. Stav Odbora advokata Valjeva podržava i hiljade advokata u Srbiji, tvrde oni.

6 comments on “Protest valjevskih advokata – Da pravda ne bude dostupna samo bogatima

  1. Dragan

    Samo su im njihovi džepovi bitni, advokati deru kožu sa leđa običnom narodu. To je najgori soj ljudi!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.