Održana promocija projekta o vladavini prava

U Valjevu je na Gradskom trgu promovisan projekat o vladavini prava u Srbiji na primeru MUP-a, kao i publikacija „Kako je jedna ceduljica srušila MUP“ koja je produkt projekta. 

Pred valjevskim medijima i zainteresovanim građanima govorili su autor publikacije Siniša Janković inače bivši inspektor privrednog kriminaliteta, kao i Radivoje Milović takođe bivši inspektro privrednog kriminaliteta. 

Projekat je realizovala organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Projekat je simbilično započet u selu Kukulovci kod Leskovca, koje je poznato po događaju iz juna prošle godine kada su uslovili glasanje za vladajuću stranku asfaltiranjem puta. Do sada održane su promocije u Leskovcu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Čačku. 

Na pitanje zašto se promocija održava i u Valjevu, Janković je odgovorio da svuda gde ima podršku pre svega od lokalnih medija održaće promociju projekta, a u Valjevu je očigledno ima. Na žalost, ni u Valjevu pa ni u jednom drugog gradu u Srbiji izuzev Novog Pazar, javnim prostor nije dostupan za promociju bilo kog projekta koji vlast može da shvati kao kritiku.

„Pokušao sam da sa više aspekata osvetlim političku korupciju. Ova studija smešta je u širi društveni kontekst kao odraz njenog uticaja na vladavinu prava“, objašnjava autor Siniša Janković. „Za tu, na prvi pogled suvoparnu temu, opredelio sam se sagledavši njen aktuelni društveni, ali ne zanemarujući ni naučni značaj. Ipak, teorija će ostati u drugom planu. Time ne umanjujem njen značaj, već je ostavljam onima koji o njoj više znaju.“

Urednik publikacije je dr Predrag Petrović programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Stručni konsultant je Zlatan Vulić, nekadašnji sudija i inspektor privrednog kriminaliteta, sada advokat. Partneri na realizaciji projekta su i organizacije Narodni Parlament iz Leskovca i Građanska akcija Pančevo.

„Kada se vlast transformiše u zloupotrebu, a na tom putu joj se vladavina prava ispreči, na čiju će stranu MUP stati, kako će se ponašati? Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja, poražavajuća je za celo društvo. Dok je MUP grubo zloupotrebljen, vlast u propagandnom maniru ističe da je servis građana. Da je servis – jeste. Ali čiji? Moglo bi se reći da je MUP između servisa građana i servisa za očuvanje vlasti. Ne mora da odlučuje kojoj će se strani privoleti sve dok građani i vlast imaju isti cilj – vladavinu prava. Međutim, čim se pitanje opredeljenja postavi, odgovor je jasan: MUP je na strani vlasti. Sve i da neće, toj strani moraće da se privoli,“tvrdi Janković.

U vezi sa tim on je izjavio  I da projekat sadrži i jednu neobičnu aktivnost koja je ogleda u traganju za vladavinom prava te je u tom smislu organizacija Kareja, objavila raspis o traganju za vladavinom prava, a ako je traganjem ne pronađemo, onda ćemo tragati za političkom korupcijom, te je u tom smislu raspisana potrenica za političkom korupcijom. 

Prisutinim građanima podeljena je priblikacija, obzirom da je celo izdanje besplatno i da projekat nije komercijalni. 

Podršku ovoj promociji pružio je Lokalni front Valjevo.

*Siniša Janković je policijski inspektor u penziji. U MUP-u je radio 31 godinu, najduže na poslovima suzbijanja privrednog kriminaliteta. Bio je član radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 sporne privatizacije. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Novi Pazar, bio asistent na predmetu privredni kriminalitet. Sada je predsednik UO Udruženja Institut za istraživanje korupcije Kareja.

Autor je više radova iz oblasti političke korupcije, kao i dve knjige iz ove oblasti, Oči u oči sa političkom korupcijom i knjige Kako je jedna ceduljica srušila MUP.

1 comment on “Održana promocija projekta o vladavini prava

  1. Valjevac

    Valjevski MUP je polazište svakog kriminala . Inspektri štite narkodilere ubijaju ljubavnice po gradu Krušaka afera nije slučajno iz Valjeva …… Valjevo je leglo korupcije i kriminala.
    Na prvom spratu Opštine nema niko sa državnim završenim fakultetom nemojte se čuditi kada i tamo nastane problem. Podsećanja u Stefilu se radi hala na opštinskom zemljištu niko ne reaguje uzurlira se sve.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.