Obradovićeva: Advokati govorili neistine, pozivali na moj linč

Redakciji Vamedie Saopštenje za javnost dostavila je advokat Slavica Obradović. U Saopštenju, Obradovićeva navodi da je na konferenciji valjevskih advokata „iznet niz nepotpunih i neistinitih informacija“, a da joj je na viber grupi mladih advokata prećeno porukom:“ “Za početak treba skratiti Slavicu za zmijsku glavicu!”.   Saopštenje Obradovićeve prenosimo u celosti:

„Povodom konferencije za novinare Odbora advokata Valjeva, koja je održana 7.06. 2021. godine, na kojoj je izneto niz nepotpunih i neistinitih informacija, a koje su preneli pojedini mediji, u cilju objektivnog informisanja javnosti, dostavljam saopštenje.

Poštujem stav i mišljenje drugih, u ovom slučaju Odbora advokata Valjevo, ali kao član Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (UO AKS) po  članu 107 Statuta AKS, nisam u obavezi da ih zastupam  prilikom donošenja odluka u UO AKS. Radom u tom kolektivnom organu zastupam interese svih advokata upisanih u imenik advokata na teritoriji AKS i odlučujem u interesu advokature, a ne u interesu pojedinaca.

Za svoj rad isključivo odgovaram Skupštini AKS i u donošenju odluka postupam u interesu profesije, a u skladu sa ličnim uverenjem, shodno Statutu AKS. Takođe, snosim odgovornost za svoje odluke za razliku od Odbora advokata Valjevo, koji nema formalnu odgovornost. Moram da napomenem da Odbor advokata Valjevo nije organ Advokatske komore Šapca i statutarno ima ovlašćenja samo da predlaže kandidate za izbor organa Advokatske komore Šapca, a ne i Advokatske komore Srbije.

U Upravni odbor Advokatske komore Srbije su izabrani članovi iz svih Advokatskih komora u sastavu Advokatske komore Srbije, srazmerno broju upisanih advokata u imenik, i članovima je dat mandat da odlučuju u njihovo ime, jer da nije tako taj organ ne bi ni postojao, već bi odbori upravljali komorom i glasali po svom uverenju.

Odluka Upravnog odbora Advokatske komore Srbije od 29.5.2021. godine, a za koju sam i ja glasala, je jedino razumno rešenje u ovom momentu i u najboljem je interesu advokature. Nije tačno da je najveći broj komora i advokata bilo protiv odluke, već je tu odluku podržalo 12 članova Upravnog odbora AKS, samo su 2 člana bila protiv,  jedan član je bio uzdržan, a sa odlukom se složilo i 5 predsednika komora u sastavu Advokatske komore Srbije, dok 2 predsednika nisu bila prisutna. Da je UO AKS doneo ispravnu odluku i odgovorno se ponašao prema svojim članovima potvrđuje i Sporazum zaključen između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde, kojim smo svoju odluku sproveli u delo i otklonili bilo kakav razlog za protest advokature.

Tvrditi i nakon postignutog Sporazuma, da Odbor advokata Valjeva i dalje štiti interese građana i pozivati se na odredbe o sudskoj taksi je krajnje neprihvatljivo, s obzirom na to da su odredbe o povlačenju tužbe zbog neplaćene sudske takse, koje bi nesporno bile štetne za građane, već povučene. Predstavnici Ministarstva pravde su na javnoj raspravi u Kragujevcu, koja je organizovana povodom Nacrta izmena i dopuna ZPPa, potvrdili da o odredbama za koje je postignut sporazum sa advokaturom neće biti javne rasprave.

Imajući u vidu ishod pregovora sa Ministarstvom, nejasan je stav Odbora advokata Valjevo. Kako objasniti da odluka Upravnog odbora nije u interesu advokature,  kojom je odlučeno:

 • da Upravni odbor AKS ne prihvata predloženi Nacrt zakona o izmenama i dopunama ZPP
 • da se protivi da isti kao predlog uđe u skupštinsku proceduru
 • da se formira radna grupa koja će sačiniti platformu za pregovore sa Ministarstvom pravde
 • da se formira pregovarački tim za pregovore sa Ministarstvom pravde

Ono u čemu se svi članovi Upravnog odbora AKS, koji su glasali za odluku, slažu jeste to da ukoliko Ministarstvo pravde ne postigne konsenzus sa advokaturom po svim pitanjima iz Nacrta, preduzećemo radikalnije mere koje podrazumevaju i obustavu rada.

Smatram da je ovakva odluka posledica razumnog, odgovornog i konstruktivnog pristupa rešavanju ovog problema i ishodovanje bolje pregovaračke pozicije.

Advokat Mladen Nikić na konferenciji za novinare je izjavio: „Jednoglasna odluka bila je da se nacrt opozove bez daljih pregovora, čak je i delegat kao član Odbora glasala za to. Šta se desilo posle na Upravnom odboru Advokatske komore Srbije mi to ne znamo jer nikad od našeg predstvanika nismo dobili obrazloženje zašto je došlo do ovoga? Mi smo posle toga imali sastanak Odbora na koji je delegat Slavica Obradović bila pozvana, ali nije pristupila, tako da mi ne znamo šta su njeni razlozi da glasa za nekakve pregovore“.

Ova izjava predsednika Odbora advokata Valjeva nije istinita.

Članove Odbora advokata Valjeva, na sastanku pre nego što je održan UO AKS, upoznala sam sa Statutom AK Srbije i pravom da glasam po svom uverenju i da će moja konačna odluka zavisiti od šireg sagledavanja šta u datom trenutku predstavlja interes advokature, imajući u vidu sve pozitivne i negativne posledice odluke i ultimativnog zahteva da se Nacrt povuče iz procedure, za šta se zalaže Odbor advokata Valjeva.

Obrazloženje moje odluke su dobili u pisanoj formi, kako Odbor advokata Valjeva, tako i UO AK Šapca, pre održavanja drugog sastanka Odbora advokata Valjeva, u kojem sam navela razloge nedolaska na sastanak, način na koji se glasalo u UO, razloge za moj stav i glasanje za spornu odluku, kao i efekte odluke UO i efekte zahteva za povlačenja Nacrta,  što je takođe na  konferenciji za novinare prećutano.

Napominjem da se između dva sastanka Odbora advokata Valjeva odvijala nedolična komunikacija na viber grupi mladih advokata, koji su zbog netačne informacije da je „naš predstavnik u Upravnom odboru AKS glasala da zakon uđe u proceduru“, pozivali na moj linč i iznosili niz uvreda na moj račun, poput one da “Za početak treba skratiti Slavicu za zmijsku glavicu!”.  Smatrajući da su svojim ponašanjem u javnom prostoru unizili advokatsku profesiju nisam želela da u toj ravni komuniciram, pa otuda nisam prisustvovala drugom sastanku i o tome sam Odbor advokata Valjeva obavestila pisanim putem.

S’ poštovanjem,

Advokat Slavica Obradović, član UO Advokatske komore Srbije“

4 comments on “Obradovićeva: Advokati govorili neistine, pozivali na moj linč

 1. Advokat Sreten

  Sramno saopstenje politicara a ne advokata.
  Glasala je suprotno odluci Upravnog odbora Advokatske komore Šapca i suprotno odluci Skupštine Advokatske komore Šabac koja reprezentuje 400 advokata!
  Nema tu ni savesti ni postenja. Samo licni interes zbog kog se prodaju i narod i kolege!
  Treba proveriti kome Grad Valjevo masovno dodeljuje privremena zastupanja u postupcima eksproprijacije za put Lajkovac- Valjevo. Tu je lova. Ima onih koji bi zbog toga prodali i dušu….

  Reply
 2. Zivojin

  Ekipa politicara i politikanata napala je zenu jer misli svojom a ne njihovom glavom. Sustina je da bi roditelji i njihova deca i familija iz par kancelarija zeli da ocepi valjevo od sabacke komore samo da bi mogli da se medjusobno kite funkcijama.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.