Lokalni front:Nova farsa na stare teme

Povodom izbora u Mesnim zajednicama Lokalni front Valjevo izdao je sledeće saopštenje:

„Još u januaru 2019. godine, u toku javne rasprave o Nacrtu odluke o mesnim zajednicama, Lokalni front je jasno i glasno upozorio da ova odluka ne podržava načelo o opštem i jednakom izbornom pravu.

Ovo smo obrazložili  u dopisu sa primedbama  i predlozima Lokalnog fronta na Nacrt odluke o mesnim zajednicama. Na ovaj način pokušali smo da zaštitimo načelo opšteg i jednakog prava glasa od samovolje i prestupa utvrđenih analizom postupanja predsednika i članova tzv. radnog tela tokom izbora za savete mesnih zajednica održanih u jesen 2018. godine.

Podsećamo, tada je predsednik radnog tela, odbornik SNS, smenjivao članove biračkih odbora, pozivao policiju da interveniše na biračkim mestima, počinio zloupotrebe javnih resursa. Ozbiljno sumnjamo da su za ovakav „rad“ članovi radnog tela bili nagrađeni sa 400 hiljada dinara, jer smo kao informaciju od javnog značaja od gradske uprave dobili odgovor da nema podataka kako su utrošena ta sredstva. Iznos je odobren na zahtev tadašnjeg sekretara Skupštine, inače jednog od članova radnog tela za sprovođenje izbora u mesnim zajednicama.

Naši argumenti su tada, kao i sada, bili:

  • rad izborne komisije „isključivo u stalnom sastavu“, dakle daleko od svake kontrole koja bi došla van skupštinske većine,
  • uvođenje drugostepene komisije koja se takođe osniva voljom skupštinske većine i neodoljivo podseća na instituciju kadije, koja se očevidno jako dopada Srpskoj naprednoj stranci.

Farsične su i odredbe o nadgledanju i praćenju izbora. Nisu sa pravnom preciznošću propisani uslovi za organizacije i udruženja koja žele da nadgledaju izbore. Ovo otvara mogućnost da organizacija koja se nekome zbog nečega  ne dopada od izborne komisije dobije odgovor kako ne ispunjava uslove. Pritom nije  propisano ni kako, ni kome se oštećeni može žaliti na ovakvu odluku. Svako upućivanje na redovne pravne postupke besmisleno je, jer će izbori biti završeni, u najboljem slučaju, nekoliko meseci pre okončanja takvih postupaka.

Prirodno, Lokalni front Valjevo je već tada konstatovao da se ovako loš tekst ne može popraviti nikakvim amandmanima. Predložili smo posebnu javnu raspravu o izborima za savete mesnih zajednica. Koju, naravno, skupštinska većina nije želela.

Pre nekoliko dana dogodilo se  ono što se moralo dogoditi: na stare teme počela je nova farsa sa novim izborima za savete mesnih zajednica.

Šta sve sve događalo iza fasada Karađorđeve 64: najpre, odluka Predsednice skupštine grada Valjeva o raspisivanju izbora u jednom broju mesnih zajednica objavljena u gradskom „Službenom glasniku“ broj 10 od 25. maja 2021.

Sama Odluka o raspisivanju izbora, međutim, nosi datum 21. maj 2021. Ovaj datum je veoma važan zbog primene trećeg stava člana 35 Odluke o mesnim zajednicama. Ovaj stav propisuje sledeće: Izborna komisija obavezna je da u roku od pet dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora donese i objavi Uputstvo za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. Ovim uputstvom izborna komisija, pored ostalog, propisuje i obrasce za podnošenje predloga prijave kandidata.

I laiku je jasno da je rok da izborna komisija izvrši obaveze iz člana 35 Odluke o mesnim zajednicama istekao 26.maja u ponoć.

Uputstvo za sprovođenje izbora objavljeno je u „Službenom glasniku“ broj 11 koji nosi datum 26.maj.  U stvarnosti, ovaj broj „Glasnika“ je na stranicu grada postavljen 27. maja.

Sve ovo ne bi imalo previše uticaja na tok izbornih radnji, da se izbornoj komisiji nije dogodio mnogo teži propust: u objavljenom uputstvu nedostajali su obrasci za podnošenje predloga prijave kandidata!

Ovi obrasci objavljeni su u petak, 28. maja,  verovatno tek oko podneva. Po prijemu jednog pismenog prigovora koji je nešto pre toga stigao do izborne komisije.

Rok propisan u Odluci o mesnim zajednicama tako je prekoračen za dan i po, 36 sati!

Ne bi ni ovaj promašaj izborne komisije imao preteške posledice da nesrećna žrtva ponovo nije postalo načelo opšteg i jednakog izbornog prava. Lokalni front Valjevo ima svedoke koji su još u četvrtak, 27.  maja, videli obrasce u rukama građana koji su se pripremali da podnesu predloge prijave kandidata za savete u jednoj mesnoj zajednici!

Neko je, a nije teško pogoditi ko, uzeo sebi pravo da podeli obrasce za prijave kandidata mnogo pre nego što je javnost uopšte znala da takvi obrasci negde postoje! Pre nego što su zvanično objavljeni!

Verujemo da postoje građani  koji su imali nameru da se kandiduju za izbore u mesnim zajednicama u kojima žive. Kada su oni saznali da postoje nekakvi obrasci koje treba popunjavati? U petak oko dva ili tri sata popodne? Ili u subotu, kada su vrata gradske uprave zatvorena?

Kakve su posledice ovakvog postupka u mesnim zajednicama koje imaju mali broj birača? Da li će neki od mogućih kandidata prekasno saznati da je veliki broj birača iz te mesne zajednice već nekome dao svoj potpis?

Ne znamo kako će izborne komisije prvostepene, drugostepene i jednopartijske razrešiti pomenuta pitanja. Da li će uopšte priznati da problem postoji?

Lokalni front, na kraju, još jednom podseća na ustavno načelo  o opštem i jednakom izbornom pravu. Ovo načelo ponovo se, kao i pre dve godine, gazi u izborima za savete mesnih zajednica i na ovo želimo da upozorimo građane koji će u njima učestvovati.

I da ih pozovemo da nam se priključe u borbi za stvaranje ravnopravnih uslova, bar tamo gde probleme  ne rešavaju dresirani partijski kadrovi, već slobodni građani koji hoće da se pitaju kada je reč o trošenju sredstava gradskog budžeta na rešavanje nedaća sa kojima se godinama bore tamo gde žive i rade!“

3 comments on “Lokalni front:Nova farsa na stare teme

  1. Građanin

    Da li je istina da ste se opet pocepali?
    Jedni kod Đilasa, a drugi kod Zelenovića i gasite Lokalni front.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.