Otvaranje granica za vakcinisane gradjane

Kako je objavio Njujork tajms, EU će prihvatati putnike iz trećih zemalja vakcinisane jednim od sredstava koje su odobrila Evropska agencija za lekove ili Svetska zdravstvena organizacija. To su trenutno vakcine Fajzer-Biontek, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Sinofarm. 

Ambasadori država članica EU složile su se na sastanku s predlogom Evropske komisije. Lista bezbednih zemalja zasnovana na epidemiološkim kriterijumima biće finalizovana u petak, a nove mere mogle bi da stupe na snagu već sledeće nedelje, kažu evropski zvaničnici uključeni u taj proces.

Svaka država članica u skladu sa epidemiološkom situacijom može tražiti I dodatne provere poput PCR testa.

S obzirom da je sezona letovanja pred vratima za sada je Grčka bez PCR testa dozvolila ulazak vakcinisanim gradjanima Srbije , a nacionalni mediji preneli su početkom meseca I najave iz ministartva spoljnih poslova u kojima se navodi da će ovog leta I Turska I Egipat dozvoliti ulazak sa potvrdom o vakcinaciji bez PCR-a I karantina.

Za sada za odlazak u BiH , Crnu Goru, Severnu Makedoniju , nije potreban ni PCR niti potvrda o vakcinaciji.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji, uputivši im apel da se vakcinišu, jer ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, nećemo moći da se otvaramo za normalan život.

Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj saopštio je danas da je Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio  kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik V“ protiv koronavirusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.