Održana konstitutivna sednica parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga

U Regionalnoj privrednoj komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga održana je konstitutivna sednica Parlamenta privrednika 27. maja 2021. godine.

U uvodnom delu sednice, privrednicima se obratio državni sekretar u Ministarstvu privrede Vlade Republike Srbije, G-din Milan Ljušić, istakavši dosadašnje aktivnosti i mere realizovane u periodu vanredne situacije u zemlji, kao posledica pandemije COVID 19. Posebno su istaknuti programi podrške, uz napomenu, da su izdvojena značajna sredstva za kredite za likvidnost privrednim društvima u 2020. godini (1,8 milijardi dinara), nabavku opreme i mašina, pod povoljnijim uslovima (1,5 milijardi dinara), bespovratna sredstva (370 miliona dinara), kao i sredstva za investiciona ulaganja (100 miliona dinara). Sredstva su opredeljena sa ciljem ublažavanja posledica pandemije na poslovanje firmi, a državni sekretar je najavio i nove mere i programe koji će doprineti stabilizaciji privrede.

Informaciju o nadležnostima Parlamenta privrednika, sa obrazloženjem ciljeva i funkcionisanja ovog tela privredne komore, dala je G-đa Nermina Ljubović, direktor Direktorata za parlamenate privrednika Privredne komore Srbije. Ona je naglasila važnost uključivanja Privredne komore Srbije u rešavanje aktuelnih problema privrede, ističući, da je u proteklom periodu težište bilo na problematici nedostatka stručnog kadra, nejednakog tretmana domaćih i stranih investitora, nesolventnosti i nelikvidnosti, sivoj ekonomiji, infrastrukturnim problemima na lokalnom nivou i dr. Takođe, gospođa Ljubović osvrnula se i na usluge koje privredna komora pruža privredi, poput javnih ovlašćenja, portala PKS-Partner, kvartalne analize propisa, projekta digitalizacije privrede i sl.

Parlament privrednika u plenumu izabrao je predsednika – gospodina Dragoslava Nikolića, direktora kompanije „Infofin doo“ iz Loznice, kao i zamenika predsednika – gospodina Aleksandra Blažića, direktora kompanije „Blist doo“ iz Valjeva. Za predstavnike regionalnog Parlamenta privrednika u Skupštini Privredne komore Srbije izabrani su gospodin Dejan Milutinović, direktor kompanije „Gorenje – Aparati za domaćinstva doo“ iz Valjeva, gospodin Andrija Mekić, direktor nabavke u kompaniji „Rauch doo“ iz Koceljeve i gospodin Darko Vuković, direktor kompanije „Elixir Group doo“ iz Šapca.

Direktor Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, gospodin Stanko Marković, predstavio je privredna kretanja na regionalnom području, kao i izveštaj o radu u prethodnoj godini. U svom izlaganju, gospodin Marković posebno je istakao aktivnosti koje su u regionalnoj privrednoj komori intenzivno preduzimane tokom perioda vanrednog stanja i otežanih uslova rada privrede. Posebno je istakao ulogu privredne komore u pružanju pomoći za organizovanje rada privrednih društava i preduzetnika u vreme policijskog časa, pribavljanju dozvola za kretanje radnika koji su radili po smenama, pružanje podrške u logistici, sprovođenju nbavke repromaterijala, pomoći pri izvozu robe i pomoći kod prelaska graničnih prelaza prema inostranstvu u veoma teškim uslovima opšteg karantina. Stvorena je jedna odlična baza znanja koja je bila povezana u celom komorskom sistemu širom zemlje. Iskorišćeni su potencijali novih tehnologija za umrežavanje institucija i privrede u funkciji rešavanja brojnih problema koji su svakodnevno nastajali, ali mnogi su i veoma brzo i efikasno rešavani.

Takođe, gospodin Marković istakao je i da su turizam, posebno ugostiteljstvo, i putnički saobraćaj grane privrede koje su na regionalnom području najteže pogođene epidemijom, tako da su mere koje je donela Vlada Republike Srbije za ove delatnosti veoma dobrodošle. U ostalim sektorima privrede regiona, zabeležen je stabilan trend poslovanja, čak i u godini koja je po svemu vanredna. Zadržan je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni koji je na nešto nižem nivou u odnosu na prethodni period, ali je zadovoljavajući obzirom na okolnosti.

Privrednici su imali priliku da upute pitanja Ministarstvu privrede i Privrednoj komori Srbije, koja su se najviše odnosila na infrastrukturne i sistemske probleme, čije rašavanje bi značajno doprinelo poboljšanju poslovnog okruženja. O ovim, i brojnim drugim temama, raspravljaće Parlament privrednika na narednim sednicama koje će, po dgovoru, biti održavane u kompanijama članicama ovog tela.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.