Od jula možda svadbe

      1 коментар на Od jula možda svadbe

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio da bi veselja kakva smo imali nekada mogla ponovo biti organizovana od jula meseca. Ipak ova odluka Kriznog štaba zavisi od broja vakcinisanih I zaraženih gradjana.

Druženja I slavlja, po mišljenju većine gradjana su ono što nam najviše nedostaje. U proteklih godinu dana okupljanja nisu bila dozvoljena , a prekršaji takve vrste su sankcionisani. Prošle godine bez mature su ostali školarci, a svi oni koji su u tih godinu dana izgovorili svoje sudbonosno “da”, proslavu su morali da ograniče na krug porodice.

Poslednji protest u Valjevu pokazao je da su protivepidemiološke mere u najvećoj meri pogodile muzičare koji su već godinu dana bez poslovnog angažmana. Za sada nije poznato kako bi mogle da izgledaju svadbe , ali državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek kaže da bi svadbe možda bile moguće od jula. Uz koje mere I ograničenje nije naveo.

“Ukoliko do kraja juna tri miliona građana primi drugu dozu vakcine, od jula se možemo nadati i normalizaciji života uključujući i održavanje svadbi”, rekao je Djerlek I dodao: “Veoma je važno da sada budemo disciplinovani i da ne idemo sa prebrzim popuštanjem mera jer su neke zemlje koje su imale dosta revakcinisanih a brzo popustile mere imale probleme, jer su im ostali džepovi infekcije“.

Po  mišljenju epidemiologa Branislava Tiodorovića mora se uložiti napor da vakcine stignu do svakog mesta u Srbiji I što veći broj ljudi budde vakcinisan , a odgovornost za informisanje o vakcinaciji je na lokalnoj samoupravi. Kada je reč o vakcinaciji, on je ukazao da je potrebno da na celoj teritoriji Srbije bude vakcinisano više od 50 odsto građana.

Epidemiolozi su nepodeljenog mišljenja da je vakcinacija jedini put do normalizacije života u Srbiji , a to mišljenje pre svega ističe I Svetska zdravstvena organizacija  koja je tokom prošle nedelje odlučila o hitnom uvodjenju vakcine Sinofarm u Kovaks sistem.

Državni sekretar Djerlek izjavio je I da će nošenje maski biti obavezno još tri do šest meseci.

Po poslednjem izveštaju valjevskog Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu je korona virusom zaraženo 17 osoba.

Na lečenju u valjevskoj bolnici  trenutno se nalazi 67 kovid  pacijenata dok je u gradu korona virusom trenutno zaraženo 2115 osoba.

Od početka epidemije do sada u Valjevu je od posledica korona virusa preminulo 228 osoba.

U KO : Lajkovac 0, Ljig 1, Mionica 0, Osečina 0, Ub 6.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je  da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 10.225 osoba, od kojih je 918 pozitivno na virus.

Na bolničkom lečenju nalazi se 3.786 osoba, pri čemu je 127 pacijenata na respiratorima.

U poslednja 24 časa od posledica virusa preminulo je 18 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 6.576, a procenat smrtnosti je 0,94 odsto.

1 comment on “Od jula možda svadbe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.