SAZNAJEMO:Cevovod postoji ispod deonica brzih traka

Ispod deonice brzih traka prolazi cevovod koji vodi od rezervoara Gajina do rezervoara Oštrikovac, potvrdjeno je u preduzeću Kolubara . U ovom preduzeću navode da postojanje cevovoda nije opasnost već eventualna šteta u slučaju kvara može biti samo materijalna. Ali, da li je cevovod zakonito izgradjen?

Kolubarski regionalni sistem za vodosnabdevanje

Nakon što su predstavnici Narodne stranke u Valjevu postavili pitanje vezano za postojanje vodovodnih cevi ispod deonice brzih traka koje su trenutno u izgradnji, Vamedia u JP Kolubara saznaje da je ta informacija tačna .

Samu informaciju o postojanju cevi na toj deonici pa čak i na mestu gde brze trake presecaju na jednom mestu vodovodni pravac ovo preduzeće je dostavilo projektantima brzih traka još u fazi izrade plana posebne namene. Pomenuti cevovod će na mestu ukrštanja čak biti izmešten što je obaveza investitora, u ovom slučaju države.

„Da cevi postoje na toj deonici to je tačno , ali nismo mišjenja da one predstavljaju bilo kakvu opasnost za gradjane. Naime ukoliko bi došlo do kvara nastala bi svakako materijalna šteta jer bi ukoliko bi se neko tada snabdevao vodom sa tog pravca ostao bi bez vode nekoliko dana moguće, dok se sve ne sanira. Eventualno bi se na kolovozu mogla pojaviti manja količina vode , ali pritisak u tim cevima je gravitacioni tako da veće opasnosti ne bi bilo. Postoje sekcioni ventili i mi bismo ih odmah zavrnuli, tako da bi i veće izlivanje bilo brzo sanirano“, kaže direktor JP Kolubara Zoran Mitrović.

Kako saznajemo u ovom preduzeću u pomenutim cevima i sada ima vode jer su postavljene čelične cevi i ukoliko bi bile prazne brzo bi korodirale . I tu se otvara jedno drugo pitanje – Zašto su takve cevi uopšte korišćene?

Drugi razlog zbog kog je voda i sada u cevma je što bi u slučaju plavljenja tog dela zemljišta moglo doći do podizanja cevi što je već vidjeno svojevremeno u forlandu Kolubare nakon poplave.

Svojevremeno je EU finansirala izgradnju cevovoda pijaće vode sa 8,7 miliona evra i tim cevovodom bi pijaća voda trebalo da stigne do Lajkovca i Lazarevca. Kako saznajemo, dozvole postoje samo za neke delove cevovoda.

Vamediji se nakon izveštaja sa pomenute konferencije javilo i nekoliko gradjana kroz čije je njive prošao pomenuti cevovod. Oni tvrde da eksproprijacija nikada nije uradjena, a neki od njih i da je cevovod išao u cik-cak. U JP Kolubara potvrdjuju da ne postoji dokumentacija o izvršenoj eksproprijacji zemljišta za potrebe postavljanja cevi. Istovremeno veliko je pitanje i zašto cevovod nije u potpunosti ucrtan?

Ključno pitanje je i da li je ceokupan cevovod zakonito izgradjen sa neophodnim gradjevinskim dozvolama?

Ono što je poznato jeste da su sredstva utrošena , a u pitanju je bila izgradnja regionalnog vodosistema snabdevanja za Valjevo, Lazarevac, Ub, Mionicu i Lajkovac. Sredstva je izdvojila EU u okviru projekta podrške razvoju infrastrukture lokalane samouprave i to :

-Donacija IPA: 8,7 miliona evra od čega je 8,1 milion predvidjen bio za radove i 600 000 evra za tehničku dokumentaciju.

-Opštine 2,2 miliona evra

-Vlada RS preko NIP-a 5 miliona evra.

Projekat je trebalo da u potpunosti bude završen do 2013. godine.

S.V.

13 comments on “SAZNAJEMO:Cevovod postoji ispod deonica brzih traka

 1. Respekt

  bravo za profesora Milosa i Narodnu stranku! To je prava opoziciona stranka, a ne ove trlja baba dlan da joj prođe dan! Moj izbor moj glas.

  Reply
  1. Slobodan

   Ne bi bilo nista sem materijalne stete, a veca je steta ne zavrsiti cevovode. Tako da prestanite da se politizujete svaku situaciju.

   Reply
 2. Ostani gde jesi

  I sta ćemo sad g- djice Kojic? Ko je u pravu? Više se vidi odavde, nego sa Andricevog venca! Našli ste naše sugrađane da izlazete opasnosti. Sram vas bilo!

  Reply
 3. Kum Gaja

  Projekat od nacionalnog interesa – Cevi nisu ucrtane i idu cik cak…Ljudi pa o čemu se radi ???

  Reply
 4. Ranko

  Ko će ovoj saobraćajnici da izda upotrebnu dozvolu?? To je pitanje !! Verovatno neka SNS kupljena “diploma” …

  Reply
 5. Mod

  Браво и за новинаре ! Грађанима требају овакве информације. Вратите углед и част својој професији.

  Reply
 6. Drug Fića

  Mala šteta… Pa izgradnju deonice plaćamo 10 miliona evra po kilomteru ! Strašno!

  Reply
 7. Miloje Milojevic

  Lepo sam vam ja juce rekao, Valjevo nema valjan ni nadzemni katastar, a podzemni je misaona imenica…Odgovrini iz JP Kolubara su priznali da cevovod nije ucrtan u katastar…Vazno je da je cevovod napunjen vodom…Mnogo je glup odgovor da nema opsnosti jer je pritisak vode gravitacioni….Pa kolika je visinska razlika brane na jezeru i npr. Divaca…Gejzir bi upravo bio toliko visok…Pametnom sasvim dosta…

  Reply
 8. Miloš Milivojević

  Za Slobodana nije ništa strašno ako SNS napravi materijalnu štetu. Ne mogu da verujem, pa ko ovde politizuje? Vaša politika je ispravna i onda kada pravite greške i nanosite štete, a građani će da plaćaju i ćute, da ne bi mnogo politizovali! Neverovatno!

  Reply
 9. Ivan

  Zamislite čuda, cevovod ispod puta. Sta je sa vama ljudi. Jel vam to botovski zadatak da tako pisete ili ste jednostavno glupi. Ukrstanje ili vodjenje cevovoda u trupu saobraćajnice je normalna stvar. Postoji vise ukrstanja cevovoda sa autoputem Bg-Nis za vodosnabdevanje vise naselja. Ispod autoputa u centru Bg celom duzinom ide kolektor, slicno je na xy lokacija širom zemlje. Ponasate se kao da ste otkrili vatru danas.

  Reply
 10. Fantom

  Nije strasno sto je cevovod na trasi brze saobracajnice.On se mora izmestiti a to kosta.I 2014 godine, kada je voda cupala cevi neke su bile ostecenje u blizini mosta kod otpada Metva.Gracanica je pod vodom i to je prokletstvo koje prati ovaj grad.Mislim na zagadjenje i umrle od korone i karcinoma. Ni danas nije kasno da se vratimo Bogu i crkvu oslobodimo iz mulja.Resenje postoji ono nam je na dohvat ruke.

  Reply
 11. Andrej

  Ne znam, ko je ovde glup. Ako je to ukrštanje uobičajeno i sasvim normalno, zašto danas nadležni obaveštavaju da će taj cevovod morati da se izmesti?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.