Radni sastanak o pravima boraca u ministarstvu

Na poziv Ministarke za boračka pitanja Prof. dr Darije Kisić Tepavčević održan je radni sastanak povodom primene novog Zakona o borcu, izmene članova Zakona i uvođenje novih prava za borce i ratne vojne invalide. UBR Valjevo tim povodom izdalo je saopštenje za javnost:

“Razlika u invalidnini za 2020 godinu za ratne vojne invalide, Cir, Mrvi i porodice poginulih boraca biće isplaćena 06.04.2021. godine a konačno isplate redovne invalidnine kreću kao i pre stupanja na snagu Zakona o borcu od 20 u mesecu.

Napravljena je i dobra saradnja Ministarstva za boračka pitanja sa službama boračko invalidske zaštite u Valjevu gde je obavljen onlajn dogovor oko rada  između državnog sekretara Miodraga Kapora i načelnice odeljenja za društvene delatnosti Zore Bojičić i načelnika GU Nebojše Petronića.

To mnogo znači za korisnike naše članove borce, ratne vojne invalide, Cir, Mrvi i porodice poginulih boraca tj građane grada Valjeva.

Boračke legitimacije će izdavati Ministarstvo za boračka pitanja po dobijanju rešenja za koje korisnike je utvrđeno to pravo.

Mnoga prava će biti proširena po utvrđivanju dobijenog statusa jer iz dosadašnjeg rada se vidi da nema planiranog broja boraca i da je taj broj mnogo manji.

Saradnja sa Ministarstvom za boračka pitanja i Grada Valjeva je više nego odlična i isključivo samo u interesu prava koja treba da ostvari boračka populacija(borci, rvi, cir, mrvi i ppb).

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra Jelena Lalatović i državni sekretar Miodrag Kapor a ispred Udruženja boraca Gvozdeni puk i Udruženja boraca Valjevo Dejan Milošević Kuna i Bradić Ljubomir.

Udruženje boraca Valjevo

Predsednik,

Bradić Ljubomir”

2 comments on “Radni sastanak o pravima boraca u ministarstvu

 1. Miša

  РАДНА ВЕРЗИЈА

  На основу члана 186. став 1-3. Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица („Службени гласник РС”, број 18/20) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12-УС, 72/12, 7/14-УС, 44/14 и 30/18 – др.закон),

  Влада доноси

  УРЕДБУ
  О УТВРЂИВАЊУ КРИТЕРИЈУМА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ УДРУЖЕЊА ИЛИ САВЕЗА ОД ПОСЕБНОГ ДРУШТВЕНОГ ЗНАЧАЈА ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБЛАСТИ БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ, ЗАШТИТЕ ЦИВИЛНИХ ИНВАЛИДА РАТА И НЕГОВАЊА ТРАДИЦИЈЕ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА СРБИЈЕ.

  Reply
 2. bora

  Ako se nadaju na dnevnice a to je razlog broj jedan zbog koga ova dvojica Bradić i Milošević obijaju parkove po Beogradu, od toga nema ništa…i to iz sledećih razloga
  1. NAKNADE u visini dnevnica su podignute još 1999 i to svi znaju…
  2. Dvoje sudija u Osnovnom sudu u Kuršunliju su na prevaru doneli presude u svoju korist i isto su učinili za uži krug svojih poznanika. Za ove stvari se ide u zatvor ali budući da su obojica sa Kosova uvežbani su da kukaju pa ih država nije sudski gonila.
  3. Učesnicima rata u Toplici je posle valjanja po blatu u Beogradu tadašnja Vlada, umesto da uhapsi aktere u Osnvnom sudu u Beogradu, odobrila isplatu socijalne pomoći rezervsitima sa područja topličkog okruga što je bila katastrofalna glupost,,
  4. Ne postoji u Zakonu o budzetu ekonomska klasifikacija – isplata ratnih dnevnica. Tako da je bilo kakvo davanja iz budzeta u ovu svrhu nemoguće i to je Bradiću i Miloševiću objašnjeno hiljadu puta. Svako onaj ko bi napamet potpisao davanje novca za dnevnice morao bi da bude odmah uhapšen zbog nezakonitog raspolaganja budzetskim sredstvima. Niko ništa nije obećao na sastancima u Vladi ni Bradiću ni Miloševiću ni onom mučeniku Veličkoviću. Niti je ko mogao išta da im obeća kada su u pitanju dnevnice. Sve što kažu u javnosti oko toga izmišljaju ili izjave prisutnih članova vlade tumače po svojoj volji.
  5. Zahtevi ‚‚boraca‚‚ mogu da se razmatraju i sa moralne strane. Niko od njih nije ratovao 1999 sem dece na Košarama. Bili su mobilisani i to je sve. Većina njih je ‚‚krvarila‚‚ i ‚‚rizikovala život‚‚ kao i bilo koji drugi civil odnosno gradjanin Srbije u to vreme. Šta više mnogo više stradalih civila u bombardovanju nego lica u uniformama.
  6. Svako je obavezan da se odazove pozivu za mobilizaciju i ne brani se samo država nego se brani sopstvena kuća, porodica i imovina pre svega.
  7. Sudovi jesu postupali po tužbama za diskriminaciju i u prvom trenutku našli da su gradjani u opštinama u toplici, davanjem socijalne pomoći (ne dnevnica) bili privilegovani. Ali to ne podrazumeva nikakvu naknadu štete . Vajdu su videli samo avokati.
  8. Na kraju ne mogu a da ne kažem da se Bradić I Milošević ponašaju kao dva gusara. Okupili su oko sebe grupu nezadovoljnika vrlo labilnog mentalnog profila i manipulišu sa njima do te mere da je ovim ljudima ugroženo zdravlje. Sve ovo što sam rekao njima je odlično poznato. Milošević stalno za sebe govori da njegove aktivnosti nisu političke prirode iako se ne jednom nije izjašnjavao politički i aktivan je član jedne od opozicionih partija. Bradićeva narav je poznata svim valjevcima a to je javno bilo vidljivo kada je fizički, naravno potpomognut grupom istomišljenika, napao novinara koji je pratio njihov javni skup i koji ga ama baš ničim nije isprovocirao.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.