Prolećni dan iza nas i prepuni parkovi

Sednice Kriznog štaba nema. U Valjevu iako ne kalendarski, prvi pravi prolećni dan izveo je Valjevce u parkove. Gradjani koristili i mobilijar u baštama zatvorenih kafića.

Temperatura prvog dana aprila prešla je 20-ti podeok Celzijusove skale, a koliko prethodne nedelje temperature su se kretale i ispod 5 stepeni. Vreme je jasno ukazivalo na prvi pravi prolećni dan u Valjevu posle jako duge zime i hladnih dana.

U Valjevu su kao i u drugim gradovima Srbije na snazi epidemiološke mere koje zabranjuju rad ugostiteljskim objektima pa je uobičajena slika prepunih bašti restorana i kafića delimično izostala. Delimično, jer su gradjani iskoristili baštenski mobiljar, poneli kafe, sokove i grickalice.

Iz istih razloga parkovi su bili prepuni , igrališta prepuna mališana. Slika koja se mogla videti nije ukazivala ni na šta neobično pa se na trenutak mogao steći utisak da je epidemija napustila grad.

Ali, na žalost nije . U valjevskoj bolnici je više od 100 kovid pacijenata, u Valjevu 6 000 onih koji nisu izlečeni, red ispred kovid ambulante svakodnevna slika.

Dan iza nas pokazao je koliko je svima nama potreban predah i život koji smo ranije imali, navike koje smo negovali, prijatelje koje smo posećivali, nove ljude koje smo susretali i upoznavali. Ali do toga svi zajedno morali bi da pokažemo više odgovornosti. Odgovornosti ne samo prema sebi već i prema onima do kojih nam je stalo, koje poštujemo i kojima želimo dobro. Jer biće još lepih dana i bilo bi lepo da ih zdravi sačekamo.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.