Do sada vakcinisan samo 371 zdravstveni radnik u valjevskoj bolnici

U Opštoj bolnici Valjevo po podacima od 24.marta sa dve doze vakcine imunizovan je 371 zdravstveni radnik. Od početka epidemije , po podacima Zavoda za javno zdravlje 370  što medicinskih što nemedicinskih radnika , obolelo je od korona virusa. Epidemiolog Predrag Kon u izjavi nacionalnim medijima izjavio da treba ozbiljno razmotriti predlog o obaveznoj imunizaciji za zadravstvene radnike .

Zaključno sa 24.3 kompletno imnizovan  sa dve doze vakcina 371 zdravstveni radnik OB.  Kako saznajemo u OB Valjevo ovaj broj je zbirni I za lekare I medicinske sestre I tehničare. U procesu imunizacije korišćene su sve četiri vakcine  u zavisnosti  kako je koja bila u ponudi I od izbora vakcinisanih.

Zavod za javno zdravlje u zbirnoj tabeli koja se odnosi na zdravstvene ustanove KO u koloni koja se odnosi na valjevsku bolnicu navodi podatak da  od ukupno 1274 zaposlena  što medicinskih što nemedicinskih radnika , trenutno radi 769, što znači da je 505 zaposlenih po nekom osnovu van rada. Isti podaci I tabela ukazuju da je od početka epidemije 373 zaposlena od čega 303 zdravstvena radnika I 70 nemedicinskih radnika obolelo od korona virusa.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da bi trebalo ozbiljno shvatiti predlog da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike.„Ja svakako podržavam tako nešto. Vakcinacija je izlaz iz ove situacije. Vakcinaciju treba podržati“, rekao je Kon za TV Prva.

U javnosti se upravo na ovu temu poslednjih dana mnogo govorilo, a polemika je vodjena upravo na temu toga da li medicinski radnici koji odbijaju da se vakcinišu šalju negativnu poruku o imunizaciji .

Situaciju stim u vezi dodatno je zagrejala antivakserska kampanja koja se vodi na društvenim mrežama gde se ide čak toliko daleko da se tvrdi da korona virus ne postoji.  Nije retkost videti , ponovo na društvenim mrežama, da se lekari ne upuštaju u polemike , već bitku vode lica koja nisu medicinske struke. Pažljivijem oku posmatrača lako je da zapazi da antivakseri često koriste kletve I uvrede za one koji objave da su vakcinisani. Nasuprot tome na istim mrežama očito izostaje kampanja o imunizaciji .

S druge strane medicinari Opšte bolnice zaduženi su za vakcinaciju gradjana koja je od danas moguća i za one bez prijave .Vakcinacija koju sprovode medicinari Opšte bolnice Valjevo sprovedena je tokom februara i marta u više navrata po četiri dana i tada je prvu dozu vakcine primila 1435 osoba.  Zaključno sa 23. martom imunizaciju koju sprovodi Opšta bolnica Valjevo, na punktu  u holu Centra za kulturu, iskoristilo je 1435 građana, od čega je revakcinisano, drugom dozom 1317 osoba.
Osim sestara koji neposredno sprovode imunizaciju, građanstvu su na raspolaganju medicinski timovi lekara i tehničara koji obavljaju pregled i administrativni deo posla imunizacije.

Zanimljivo je da se niko od valjevskih lekara nije javno oglasio po pitanju ukazivanja na značaj imuizacije, nije održana nijedna konferencija za novinare na kojoj bi pozitivna kampanja bila promovisana , a činjenica je da su do sada na imunizaciju pozvali jedino gradonačelnik Lazar Gojković I direktor Doma zdravlja Branka Antić.

Valjevski SOT medijima je poslao brošuru o imunizaciji i u izveštajima navodi da je imunizacija u toku te i da je to jedino rešenje trenutne situacije.

Istovremeno , zanimljivo je da su sva valjevska javna preduzeća I ustanove dobila poziv za vakcinaciju zaposlenih. Iako u javnosti nije obelodanjen podatak koliko se lica prijavilo, Vamedia je došla do podatka vezanog za jednu od kulturnih ustanova gde su se zaposleni u većini izjasnili da nisu zainteresovani.  Na pitanje Vamedie jednom od zaposlenih zašto takva odluka je odgovoreno: “Pa polako ima vremena, vidiš da ovi iz bolnice bre neće da se vakcinišu.”

Da li će na kraju, svi zdravstveni radnici morati da se vakcinišu ostaje da se vidi .

Zašto je vakcinacija važna?
Vakcinacija je bezbedan i efektivan način da se spreči bolest i sačuvaju životi. Danas su dostupne vakcine protiv više od 20 bolesti, kao što su pneumokokna bolest, difterija, tetanus, veliki kašalj, male boginje, hepatitis B, grip itd. Primenom vakcina protiv ovih zaraznih bolesti spašava se više od tri miliona života svake godine.
Kada se vakcinišemo, ne štitimo samo sebe već i osobe u svojoj neposrednoj okolini, koje iz različitih razloga nisu mogle da prime vakcinu.

Šta vakcine sadrže?

Svi sastojci vakcine imaju važnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti i učinka vakcine. Osnovni sastojak svake vakcine je njena aktivna komponenta (oslabljeni mikroorganizmi ili njihovi delovi) koja nema sposobnost da izazove bolest, a ima sposobnost da stimuliše organizam da stvori zaštitna antitela odnosno imunitet.
Osim aktivnog sastojka neke vakcine sadrže i druge supstance kao što su aluminijum, formaldehid, živa, antibiotici. To su materije koje služe kao konzervansi, stabilizatori i adjuvansi. Konzervansi sprečavaju kontaminaciju vakcina bakterijama, što je od posebnog značaja kada su u pitanju višedozna pakovanja vakcina.
Stabilizatori obezbeđuju stabilnost vakcina prilikom čuvanja i transporta, a adjuvansi pojačavaju dejstvo antigena i omogućavaju adekvatan imunski odgovor. Ove supstance nalaze se u vakcinama u minimalnim količinama. Svi sastojci vakcine pojedinačno, kao i sama vakcina, provereni su u smislu bezbednosti za njihovu upotrebu

3 comments on “Do sada vakcinisan samo 371 zdravstveni radnik u valjevskoj bolnici

  1. miroslav ilic

    Ako se gradjanstvo vakcinise onda kakva je opasnost za njih od nevakcinisanog zdravstvenog radnika, ako vec dodje zarazen pacijent opet pitanje kakvu opasnost za njega predstavlja nevakcinisani zdravstveni radnik. ,Vozaci taxijA gradskog saobracaja I zaposleni u prodavnicama ,pekari ,mesari i svi koji rade sa hranom nisu li oni mnogo opasniji moguci prenosioci ako se ne vakcinisu od zdravstvenih radnika ?

    Reply
  2. Baxuz

    Pa ako je 370 prelezalo, i racunaju da imaju imunitet, onda 370 vakcinisanih nije malo. To u zbiru daje 740 radnikanbolnice koji imaju neki imunitet.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.