Valjevo konkurisalo za zamenu kotla – Zbogom mazutu?

Prilikom posete Mionici, ministarka ekologije i zaštite životne sredine Irena Vujović praktično je najavila rešenje i za Valjevo , odnosno skorije potpisivanje ugovora kojim bi  naša gradska Toplana koja sada u većem delu koristi mazut , promenila kotao, a samim tim i energent.

Mionica je postala prvi grad u Srbiji u kojoj je ugradjen kotao na biomasu i koja će od sada imati značajno jeftinije grejanje i značajno smanjenje aerozagadjenja. Prilikom obilaska nove kotlarnice ministarka Vujović je podsetila da je u toku konkurs za zamenu energenta na koji je konkurisalo i Valjevo.  

„Konkurs je u toku , Vlada insistira na tome da se u Srbiji predje na zdraviji i čistiji način grejanja, a finansiranje se odvija preko Kancelarije za javna ulaganja. Grad Valjevo  je konkurisao da se uradi zamena , mislim da nas to očekuje vrлo brzo , ukoliko sve bude u redu i ne bude žalbi.Projekat je korektan i očekujem da ćemo zameniti kotao i da nas sada  očekuje potpisivanje ugovora“, izjavila je Vujović.  

Foto: screenshot TVaplus/Irena Vujović

Ministarstvo zaštite životne sredine je dana 01.02.2021. godine raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstva jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje, uključujući potrebne radove za realizaciju projekta, sve u cilju zaštite, očuvanja i poboljšanja kvaliteta vazduha na teritoriji Republike Srbije. Na Javni konkurs pristiglo je ukupno 69 prijava.

Valjevo je , kako se može videti na sajtu ministarstva,  konkurisalo sa projektom Rekonstrukcija mernoregulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas, a kako se navodi u tabeli Valjevu je odobreno 79.999.920,00 dinara.

Kod istog ministarstva grad je konkurisao i sa projektom pošumljavanja za šta je ministrastvo , kako se može videti opredelilo 4 miliona dinara.

Toplana Valjevo

Još 2018. godine gradska Toplana je uradila projekat grejanja na komprimovani gas čija je primena usledila narednih godina, a u funkciju je stavljen kotao od 30megavata. Kako se tada moglo čuti komprimovani gas stiže u Toplanu trejlerima od po 12 000 kubnih metara. Postojeći kotao pretrpeo je izmenu gorionika koji je bio  predvidjen za sagorevanje i mazuta i prirodnog gasa. Bilo je potrebno  da se uradi mernoregulaciona stanica koja služi za smanjenje pritiska gasa koji dolazi trejlerima. Kako je tada objašnjeno, 12000 kubnih metara je ekvivalent oko 9 tona mazuta. Sada mazut stiže u cisternama od po 25 tona. S obzirom na činjenicu da u Toplani postoji još samo jedan kotao od 50 megavata jasno je da  se radi o zameni upravo ovog kotla.

U Valjevu je tema aerozagadjenja godinama tema opozicije , a svaka vlast imala je svoj pogled na ovaj problem. Prvi korak ka promeni energenta napravljen je još 2016. godine kada je tadašnji zamenik gradonačelnika, Dragan Jeremić na okruglom stolu sa tadašnjim ministrom ekologije Goranom Trivanom, obelodanio ideju prelaska na biomasu. Ideja je bila prelazak na drvnu sečku za šta je Toplana čak pokrenula projektovanje. Ta ideja obrazložena je potom na sednici Skupštine , dok se čekao dokument Srbija šuma da li postoje resursi za ovakvu promenu. Na istoj sednici odbornik DS-a Slobodan Pavlović tvrdio je da resursi ne postoje dok je odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović u nekoliko navrata ponovio da treba ispitati resurse. Značajno kasnije , hronološki gledano , ustanovljeno je da je dokument Srbija šuma u kome se navodi da resursi postoje, već stigao , ali da je volšebno nestao u Kabinetu gradonačelnika.

Da od prelaska na biomasu nema ništa, iako je poziv ministarstva tada za finansiranje bio otvoren, javno je u plaćenoj emisiji na Studiu B, rekao tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je ustvrdio u izjavi I gostovanju da se radi o “medicinski upadljivoj ideji”. Isti gradonačelnik je potom u gostovanju na RTS-u rekao da arozagadjenje zapravo izmišljaju “elektronski poluinteligentni gradjani”. (RTS : Na započetu konstataciju voditeljke da ako pitanje aerozagadjnja bude pitanje politike onda možemo imati problem, Gvozdenović, verovali ili ne, kaže: “ Ne, vi onda imate problem sa tim elektronski poluinteligentnima koji faktički na osnovu informacija, nikakvog znanja predstavljaju javnosti stvari onakve kakve nisu  . Aerozagadjenje nije problem od juče, aerozagadjenje je problem od pre više decenija.”    Korak dalje u istom gostovanju gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović najavio je da će  zajedno sa dr Pajom Momčilovim  problem , ako uopšte postoji, rešiti ove I naredne godine, najkasnije, I to kroz projekat “Valjevo zdrav grad”.)

Projekat nikada nije zaživeo, problem aerozagadjenja nije rešen.

Ali je zato prilikom posete Valjevu, nakon smene vladajuće garniture , premijerka Ana Brnabić  izjavila:“Aerozagađenje je ogroman problem. Nažalost izgubićemo još jednu grejnu sezonu zbog toga što nije urađeno mnogo i to mi je beskrajno žao. Republička Vlada je sa Valjevom u prošlosti imala mnogo razgovora. Valjevo je bilo planirano da bude jedna od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta koji radimo sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) uvođenje kotlova na biomasu što bi bilo važno za Valjevo. Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje Krušik, jer je ta fabrika jedna od najvećih zagađivača u gradu”, rekla je Brnabić.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u novogodišnjem intervjuu za Vamediu govorio je upravo o ovoj temi I istakao da je to jedna od prioriteta aktuelne vlasti . “Apsolutno prioritetno, tu nema dileme.  Mislim da ne moramo krenuti ispočetka jer sam ovde zatekao zaključke Stručnog tima koji je uradio analizu i redložio rešenja i to treba da nam bude putokaz. Višedecinijski je problem koji ne možemo rešiti preko noći, ono što mogu da obećam jeste da ćemo se tim problemom baviti tokom godine , ne samo u periodu kad je aerozagadjenje prisutno. Već smo razgovarali sa svim relevantnim činiocima,  ministarstvo ekologije, ministarstvo odbrane zbog Krušika, sa drugim gradovima i tražimo i modele i rešenja .”

Na otvaranju gasovoda u Gospodjincima predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio “Valjevo moramo prioritetno da rešimo!”

Očito u tom pravcu se konačno nešto pomerilo sa mrtve tačke. Grad je konkurisao, a po najavi ministarke Vujović, Valjevo očekuje potpisivanje ugovora .

Sad, koliko je to “medicinski upadljivo”…

15 comments on “Valjevo konkurisalo za zamenu kotla – Zbogom mazutu?

 1. Vas do koske

  Dao Bog da Lazar bude gradonacelnik i Vucic da gore lepo vodi stvari i ovo sto se sada desava u Valjevu deluje mi nestvarno. Zaista ste me kupili za sva vremena.

  Reply
  1. Gavrilo

   izgleda da si mnogo jeftin za kupovinu. Vucic i trazi takve koji ne misle svojom glavom.

   Reply
 2. Istina

  Samo bauljanja raznih kvazi stručnjaka i političara. Niko ništa ne zna. Bez stranih kolsutantskih stručnjaka koji će da naprave studiju ko nas i šta nas najviše zagađuje, nema rešenja. Konsultanti će i da naprave projekat za najefikasniji i najbrži način rešavanja aerozagađenja u Valjevu. Možda će to da bude i spaljivanje otpada, što mislim da mi imamo popriličnih zaliha, jer nam se deponija kao avetinja nadvila nad gradom… Zašto da ne, pa to koristi mnogo zemalja u Evropi i greju stanovništvo, čak pojedine zmlje za to i uvoze smeće… Možda će to da budu izvori termo voda…?
  Ali moraju da se reše i individualna ložišta, a ne samo javne firme.

  Reply
 3. Istina

  P.S.
  Koja ministarka, ona što u Skupštini ne zna da čita tekst koji joj je neko napisa.?
  Pa nemojte me zasmejavati više sa ministarkom!

  Reply
 4. super flush royal

  Kako osoba koja ne ume da cita moze da raspise ( napise ) konkurs ? Jos jedna patkica za gradjane Valjeva.

  Reply
  1. dritan

   Neće ona raspisati, ima službe u svom ministarstvu koje to rade. ministar je samo jedna vrsta menadžera koja treba dobro da organizuje ekipu oko sebe i bilo bi poželjno da bude iz te struke u čijem ministarstvu je nadležna, ali pošto je ovo Srbija i poslednjih 100 godina možda je 15% ministara u svim Vladama imalo nekih dodirnih tačaka sa ministarstvom kojim su upravljali.

   Reply
 5. Predrag Savić-Bleki

  Pilula za umirenje teška 80 miliona manje 80 dinara. Valjevska toplana stvara svega oko 4% čestica PM10 i 2% čestica PM2,5 (Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2019.godina. strana 14). Stara energana „Krušika“ emituje 20 do 25 % ukupnog zagadjenja vazduha u Valjevu (Izveštaj stručnog tima za smanjenje aerozagadjenja iz novembra 2019.)
  „Mašina za trošenje para“ ponovo je u punom pogonu. I kada bude dovršen ovaj projekt neće osetnije izmeniti sudbinu grada koji počev od 2012. godine (zvanično) redovno udiše prekomerno zagadjeni vazduh!

  Reply
  1. Istina

   Tačno! Najveći problem je u siromašnim građanima i individualnim ložištima…

   Reply
 6. Igor

  Odlična vest!!! Lazar kao gradonačelnik Valjeva i SNS ispunjavaju svoja obećanja. Drago mi je da vidim da kod nas prate konkursi ministarstva i da smo pokazali odgovornost. Sad da vidim dežurne kritičare.

  Reply
  1. Istina

   Ako ste pismeni, a pošto klika koja podržava ovaj kancer Srbije na čelu sa Vučićem je polupismena i nepismena, onda ne znate da toplana u zagađenju Valjeva učestvuje samo sa oko 4%. Krušik gde se peru i kradu pare učestvuje sa oko 20-25%.
   Ako ste pismeni bar malo, možete zaključiti da je najveći problem u individualnim ložištima. Siromašan narod ne može da se priključi na toplanu i ne može da kupuje kvalitetan energent, nego se trujemo lignitom…
   Kada nestane tajkuna i kada se uvede socijalna pravda u državi, onda će se zagađenje smanjiti…

   Reply
 7. Taki

  Zagađenja se ne možemo rešiti ako nemamo projekte. Valjevo je promptno delovalo čim je Ministarstvo raspisalo konkurse. Sada samo treba da se nastavi sa vrednim radom.

  Reply
 8. Tajči

  Ovo su dobre vesti. Krajnje je vreme da se pozabavimo energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine. Moramo da usvojimo holistički pristup i da nabavka novog kotla za Toplanu bude samo prvi u nizu velikih ekoloških projekata koji će pomoći gradu Valjevu i građanima da se osećaju bezbednije i da budu zdravi.

  Reply
  1. Istina

   I vi ste polupismeni kao i ostala klika SNS-a. Problem nije u kotlu toplane koja učestvuje samo sa oko 4% zagađenja u Valjevu. Problem je u siromaštvu većine građana koji lože nekvalitetne energente i tako se trujemo. Ovo je država sa najvećom socijalnom razlikom u Evropi.
   Kada se zadovolji socijalna pravda, tada će se smanjiti i aerozagađenje. Pa ne mislite valjda da bi se narod mučio i ložio prljavi ugalj da ima novca da se priključi na toplanu?
   Ovo su jednostavno intelektualni kapaciteti predstavnika vlasti. Oni ne znaju da rešavaju problem, nego misle da će sa ta 4% smanjenja zagađenja od strane toplane da nešto urade, jer ne znaju za druga rešenja, šta i kako?
   Najgore je što ima mnogo neobrazovanog naroda i veruje u te priče…Ili su to možda samo čisti lčni interesi pojedinaca? Ja bih rekao da je to pola, pola.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.