Pojašnjenje jedne od mera

      1 коментар на Pojašnjenje jedne od mera

Nove mere Kriznog štaba Srbije zahtevaju I odredjena tumačenja. Novo tumačenje vezano je za ritejl parkove I Tržne centre. Grad Valjevo dostavio je odluke koje važe I za Valjevo.

Valjevo nema klasične tržne centre poput onih u Beogradu, ali zato ima ritejl park poznatiji u Valjevu kao STOP ŠOP.

Identične ritejl parkove imaju brojni gradovi u Srbiji, a medju njima I Zaječar. Tumačenje koje je dostavljeno kao odgovor Zaječaru o tome da li ritejl park može da radi ili ne Gradska uprva grada Valjeva prosledila je valjevskim medijima dopunjeno rečenicom u kojoj se navodi da odluke koje važe za Zaječar važe I za Valjevo.   

U pojašnjenju dostavljenom Zaječaru se navodi:

“Ritejl park (“retail park”) je po svojoj definiciji prodajno mesto na otvorenom (open air space), po pravilu udaljen od centra grada do kojeg se najčešće dolazi sopstvenim prevozom ili javnim prevozom ukoliko je organizovan, i u kome se, po pravilu nalazi više manjih prodavnica koje svaka za sebe ima zaseban ulaz. U tom smislu, ovi parkovi ne predstavljaju tržne centre u smislu navedene Naredbe. Tumačenjem odredaba Uredbe   i   Naredbe,   jasno   se   izvlači   zaključak   da  ovi   parkovi   predstavljaіu  skup prodavnica, odnosno prodajnih mesta na otvorenom prostoru, tako da NE SPADAJU u objekte u kojima se obavljaju delatnosti pružaoca  usluga u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima  u  oblasti trgovine na malo (tržni centri i sl.), te  se na iste NE ODNOSI OGRANIČENJE radnog vremena.”

U valjevskom ritejl parku danas su radile samo tri trgovine dok ostali kako saznajemo čekaju upravo pomenuto pojašnjenje.

Navedeno pojašnjenje za ritejl parkove, jasno stavlja do znanja I u delu koji se odnosi na otvorene tržne centre da je ključni uslov za rad 9 kvadrata prostora po svakom kupcu u objektu.

Nove mere jasno definišu da je uobičajeni rad ugostiteljskih objekata zabranjen dok je dostava hrane I pica  I šalterska prodaja moguća.

1 comment on “Pojašnjenje jedne od mera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.