Isečene topole pored reke Gradac, a inspekcijski organi ne reaguju

Predsednica Ekološkog društva Gradac Milica Sredojević prijavila je gradskim inspekcijama nedozvoljenu seču topola u delu zaštićenog prirodnog dobra reke Gradac. Kako navodi u dopisu medijima, odgovora na prijavu još uvek nema.

Presednica EKOD-a Gradac u obraćanju medijima navodi da je dana 17.3.2021. godine na reci Gradac, u selu Degurić, kod tkz „Konjičkog kluba“, svega desetak metara od vode, desila divlja seča zdravih stabala topole.

O ovoj seči  u popodnevnim časovima istog dana obavestio ju je ribočuvar Miloš Mezin. “Odmah sam pozvala komunalnu policiju koja je istog dana izašla na lice mesta gde sam ih ja dočekala. Sutradan sam komunalnoj policiji dostavila i pisanu prijavu, takođe istu takvu prijavu sam dostavila i odeljenju za inspekcijske poslove u opštini, i tražila da me izveste o krajnjem ishodu. Sve do danas 26. marta, nisamo videli da je i jedna služba reagovala na ovaj slučaj. Stoga sam bila primorana da svoju prijavu prosledim Zavodu za zaštitu prirode, i Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Inspektorka iz odeljenja za inspekcijske poslove koja je , 25. marta došla na Konjički klub, mi je rekla da nije ona ta koja treba da diže prekršajnu prijavu protiv lica koji je posekao topole“, navodi Sredojevićeva.

Ona kaže da  zakon nalaže da je EKOD dužno da prijavi komunalnoj policiji i odeljenju za inspekcijske poslove ovakva činjenja, ali i da istovremeno oni nisu ti koji podižu prekršajnu prijavu.

„ Takođe dodajem da se vlasnik Konjičkog kluba sprema i na divlje dograđivanje već nezakonitog objekta, koji je u procesu legalizacije još od 2000-tih godina, a svi smo svesni će taj proces legalizacije trajati večno, jer je nemoguće u ZPD Klisuri reke Gradac dobiti novonasatalo legalizovan objekat. Dakle, mi samo molimo nadležne da reaguju na ovu divlju seču i divlju gradnju na ZPD Klisuri reke Gradac“, kaže Sredojević.

U prijavi , koju je uputila gradu i dostavila valjevskim medijima ona je izmedju ostalog navela i da je prilikom izlaska komunalne milicije  na lice mesta stigao i vlasnik „Konjičkog kluba“ koji je priznao da je isekao topole, jer su mu kako on kaže smetale.“ Bitno je da napomenem da je u Zaštićenom prirodnom dobru zabranjena seča zdravog drveća, ma kakav razlog da je u pitanju“, navela je predsednica Društva apelujući na inspekcijske organe koji su očito ostali nemi na njihovu prijavu.

8 comments on “Isečene topole pored reke Gradac, a inspekcijski organi ne reaguju

 1. miroslav ilic

  Dokle ce neke lokalne Velje Nevolje raditi sta hoce dok se komunalna policija pravi da je sve u redu pod kontrolom a u isto vreme ako vide nekog obicnog gradjanina da se parkira samo gde ne treba primenjuju najrigoroznije kazne pa se ne libe ni od upotrebe sile .Ocekujem da ce mozda vlasnik i pucati na setace jer mu narusavaju mir.

  Reply
 2. Kajgana

  A kome da se podnese prijava što EKOD Gradac nema stalno zaposlenog upravnika zaštićenog područja sa odgovarajućom stručnom spremom a po zakonu mora da ga ima? Što nema stalno zaposlenog čuvara zaštićenog prirodnog dobra a ne samo ribočuvara, a po zakonu mora da ga ima? Što su zaposlili suprotno zakonu ribočuvara bez licence?
  EKOD Gradac posluje kršeći zakone.

  Reply
 3. Berija

  Postovani. Vrlo interesantno probudilo se ekolosko drustvo gradac. Ako me pamcenje sluzi ove godine im istice pravo na staranje o ZPD Gradac. Nije ih bilo za vreme poplava. Gracanska patrola spasavala Berkovu branu od balvana cistila i plac njihovih objekata . Koje oni izdaju. Ilovacica vodenica. Restoran Vidra. Prodavnica Ribolovackih dozvola… i mnogih drugih. Svi objekti podignuti na divlje bez gradjevinske dozvole na Tadica imanju. Verujem da ce neka ozbiljna ogranizacija ovaj put dobiti ZPD Gradac na cuvanje.

  Reply
 4. Obavesteni

  Problem je par topola, a nije problem urganizacija Gradca u donjem delu ispod i iznad anatema. Gde odlazi kanalizacija od novoi zgradjenih kuca, vikendica kafica? O saobracajnoj guzvi i protoku vozila necemo ni govoriti. Kvadrovima koji se juce vozaju po koritu i to u zahvatu vodovoda. Apsolutno podrzavam da drvece ne treba seci treba ga kultivisati i odrzavati. Sta bi bilo da je neka od tih topola pala na neciji auto? Gradac i Eko drustvo imaju mnogo vecih problema od par topola.

  Reply
 5. Igor Vajagić

  Da li je predsednica EKOD “Gradac” primetila i prijavila nadležnim organima da je u predelu izuzetnih odlika “Klisura reke Gradac” na Šarenom platnu izgrađen objekat “EKO BIVAK” bez odobrenja za gradnju? Ili je o tome nisu obavestili. A možda je i problem uvek u tuđem dvorištu, a ne u svom.

  Reply
 6. Micika

  Pa sta sto je isekao par topola.Isekao je topole koje je sam sadio na svom imanju.Mozda njje ispostovana neka admin.procedura ali ljudi,trebamo da budemo zahvalni sto jedan takav prostor imamo nadomak grada,gde mozemo prosetati ,popiti kafu i pustiti decu da udisu cist vazduh.
  Sta je sa ostalim objektima koji su podignuti i nikom ne smetaju.Mnogo smo sujetni

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.