U Mionici besplatno klizalište – U Valjevu se uvek “debelo” plaćalo

Ove godine u Valjevu zbog epidemiološke situacije nije bilo klizališta. S druge strane klizalište radi u MIonici. Valjevska deca godinama su unazad plaćala po satu korišćenje klizališta dok je u Mionici klizanje besplatno.

klizalište u Mionici

Slično situaciji sa bazenima prošlog leta u Valjevu zbog epidemiološke situacije nije postavljeno klizalište dok ga drugi gradovi I opštine u Srbiji imaju. U pitanju je pak odluka samog gradskog Štaba koja se, mora se priznati I očekivala.

Brojni valjevski mališani pa I njihovi roditelji zato ove zime obilato koriste klizalište u Mionici gde je mnoge po dolasku sačekalo iznenadjenje. Na klizalištu je neophodno poštovati protivepidemiološke mere, ali korišćenje klizališta se ne naplaćuje.

U Valjevu su proteklih godina za 90 minuta klizanja svi morali izdvojiti po 150 dinara dok je za kolektivne posete bilo potrebno za istu minutažu 75 dinara po osobi. U jednom trenutku čak se moglo čuti da se ne naplaćuje korišćenje klizališta već iznajmljivanje klizaljki. Medjutim bilo koji osnov da je bio u pitanju, klizanje se plaćalo.

Plaćali su najmladji, a plaćao je I grad. Svake godine za postavljanje klizališta izabranom izvodjaču plaćano je do 1,2 miliona dinara. I ova cifra bila je poznata I vidljiva u tenderima. Ipak obaveza grada bila je plaćanje I struje I vode , ali podatak koliko je to koštalo grad nikada nije bilo moguće saznati. Dakle, Valjevo je plaćalo klizalištu da dodje I zaradi.

postavljanje klizališta u Valjevu 2020

Iako je u svakom tenderu  I potom ugovoru bilo navedeno  da je ponudjač obavezan da obezbedi Naručiocu besplatno korišćenje klizališta za vreme trajanja ugovora za realizaciju kulturno- zabavnog programa i to minimum četiri puta u trajanju od po dva sata I obezbedi Naručiocu besplatno korišćenje klizališta za vreme trajanja ugovora i to minimum osam puta po principu „Happy hour“-a, obaveza se  nije poštovala.

Izuzetak je bila 2018. godina kada je na sajtu grada bilo objavljeno: “Deca starosti do 15 godina ostvaruju besplatno klizanje, u vremenskom periodu od 9 do 10.30 časova i to prvih 50-oro koji se prijave na klizalište.”Dakle, samo za prvih 50.

Ugovorne obaveze često su bile sporne I po pitanju datuma za početak rada čak I onda kada su vremenske prilike išle na ruku ipak nikada nije saopšteno niti je javnosti poznato da li  je pružalac usluge snosio bilo kakve posledice zbog toga.

klizalište u Valjevu 2020

Valjevo je u trećem talasu korona virusa imalo značajno veći broj zaraženih nego Mionica pri čemu je broj zaraženih dostizao cifru I od 250 osoba u jednom danu. Stoga je I razumljivo zašto u Valjevu nije organizovano klizalište , ali pitanje kako Mionica sa daleko manje stanovnika I uvek manjim budžetom od Valjeva može za svoju decu da obezbedi besplatno klizanje , a Valjevo to nikada nije moglo, ostaje.

Mionica je očito radila  u interesu dece, a u čijem interesu su radili onda valjevski ugovarači?    

11 comments on “U Mionici besplatno klizalište – U Valjevu se uvek “debelo” plaćalo

 1. Анонимни

  Sve je to normalno u zdravim i normalnim sredinama , Valjevo se sistematski unistava decenijama od strane idiota i doslo je do tacke da je najvece selo u Evropi sa blizu 70 hiljada gradjana … neznanje, nestrucnost i pre svega nesposobnost da se domacinski ponasa i prate moderni trendovi …. deco, selite se odavde , ovde za vas leba nema , osim ako niste deo elite koja je na vreme zaradila u i od grada u kome zivi ….

  Reply
 2. Dusica

  Ne znam kako sve obezbeđuje Mionica, ali svaka čast.
  Svaka beba dobija kolica i auto sedište vrlo brzo po rođenju, kada i treba. Kod nas bebe prerastu sedišta kada ih dobiju. Jedne vlažne maramice nisu u stanju da daju na izlasku iz pordilišta. Lično sam se uverila.

  Reply
  1. Ja

   Dusice, ako si dobila sediste onda znas da ga deca ne prerastu. Vec dugo mogu da ga koriste. A slazem se da bi moglo bolje da se organizuje. Lako je Mionici, koliko oni imaju beba godisnje a koliko Valjevo…. Veca je sramota sto grad ne daje nista ni za prvo, ni drugo, ni trece dete kao drugi gradovi..

   Reply
   1. Slavica

    @Ja- dobro ste odgovorili Dušici. Koliko sam pročitala od ove godine je Valjevo uvelo da svako prvorođeno dete dobije po 40 hiljada dinara, što je ipak pomak u podršci roditeljima u odnosu na pre!

    Reply
  2. Kaća

   Deca se kupaju, a vlažne maramice nisu zdrave. To sto vi sebi hoćete da olaksate je nešto drugo. Ako ste nesposobni da gajite dete niste trebali ni da ga radjate. Samo tražite neku pomoć!

   Reply
 3. Valjevac

  Znači da se u Valjevu debelo kralo i da se još uvek debelo krade,a grad sve gori i gori,nije u stanju da održava ono sto je urađeno za vreme poslednjeg pravog gradonačelnika Dušana Mihajlovića

  Reply
 4. Ana

  Valjevo nije grad o kojem treba ozbiljno razmisljati o budućnosti dece. Obično naseljeno mesto gde su licemerje, korupcija i kriminal osnov društva. Da ne pričam o porodilištu gde umesto da dobijes paket po izlasku ti treba njima da ga doneseš, kako bi svoje novorodjenče izneo, a tek ginekologe kojima treba da “platiš” kako bi iole razmisljali o zdravom detetu na porodjaju. Katastrofa prostom rečju opisana.

  Reply
 5. sanja

  I u Beogradu vlada korona, pa klizalista rade, a zasto onda ne bi i u Valjevu, mora da postoji neki drugi razlog, pa se vade na koronu, posebno sto je na otvorenom, jos ako piju vitamine, reishi kapsule za jacanje imuniteta, ne moze im korona nista, a u Beogradu su se okupljali pre neki dan na otkrivanju spomenika, a sta je sa koronom tada bilo, mora da je bila na pauzi…. dok je svecanost trajala.

  Reply
 6. Pera

  Mionica je malo mesto pa ima i mali budžet.
  Međutim, ona od Republike dobija oko 10x više sredstava nego što je buđet. Zna se i zašto ?
  Onda je lako da se toliko investira i troši !!!

  Još drastičniji je slučaj na Ubu !!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.