Skupština o Apoteci i poverljivosti

Posebno duga rasprava na sednici Skupštine vodjena je oko Apotekarske ustanove . Odbornici SPS-a insistirali da se obelodani političko rešenje i odluka za ovu Ustanovu. Opšti utisak rasprave koja je vodjena jeste da je očito zaboravljena geneza problema.

Načelnica odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić informisala je odbornike Skupštine grada da je neophodno da shodno svojim zakonskim obavezama , Grad izmirri obaveze prema zaposlenima i dobavljačima za period od tri meseca prošle godine zaključno sa 31. decembrom. „Dug koji je u tom mesecu nastao je prema zaposlenima 6 097 000 dinara dok je dug prema dobavljačima 1 070 000 dinara. Za ovu namenu planirana su sredstva u budžetu grada“, rekla je Bojičić.

Na njeno izlaganje reagovao je šef odborničke grupe Djordje Pavlović koji je konstatovao da je Bojičić samo činovnik u Upravi te da ista ne može biti ta koja će dati informaciju odbornicima o tome šta je plan i namera aktuelnog rukovodstva te zatražio da  za govornicu izadju načelnik Gradske uprave ili šef Radne grupe koja razmatra pitanje Apoteke ili sam gradonačelnik Gojković koji je grupu oformio.

U starom maniru i povišenom tonu za govornisu je izašao i bivši gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je pak prozvao bivšu načelnicu Jelicu Panjković Tešić, što je gledajući ostale sednice Skupštine takodje kontinuitet u njenom pominjanju: „Gde je gospodja Panjković? Gde se ona sakrila? Ona je tada bila šef Uprave. Ovde se radi o oktobru mesecu. Čuli smo ovde reč stečaj. Načelnik je tek došao i nema obavezu da sve zna , ali ona zna. To da Panjković ne dodje i ne objasni je skandal“, rekao je Gvozdenović koji je u kasnijem izlaganju rekao da je on već dostavio novom Veću predlog rešenja slučaja Apoteke.

Za govornicu je potom izašao i načelnik Uprave Nebojša Petronić koji je rekao da je do sada utvrdjen iznos obaveza , formirana radna grupa , a govori se i razmišlja o dva moguća rešenja : koncesija i davanje u zakup.

Pavlović je i na dalje insistirao da za govornicu izadje predsednik Komisije pa je Miloš Milutinović po funkciji pomoćnik gradonačelnika za govornicom rekao sledeće: „Ja vas molim za strpljenje kako bismo posao u ovoj Komisiji priveli kraju. Mi smo potpisali sporazum o poverljivosti pa za sada mogu reći da nam u ovom poslu pomaže i ministarstvo finansija jer postoje problemi oko imovine koja nije u potpunosti utvrdjena“.

Na sam pomen poverljivosti šef odborničke grupe socijalista Pavlović burno je reagovao: „Vi ćete da raspravljate i rešavate u tajnosti? Znate li kako se uopšte neki dokument proglašava za tajni , kako se tajnost proglašava?Mi ovde govorimo o javnim resursima . Zašto je tajna na koji će način biti rešena Apoteka i dug od 120 miliona. Šta je tu tajna? Jel gradjani ne smeju da znaju podatke o zgradama, imovini, dugovima? 120 miliona duga ,a  vama je to tajna? Ovde je neko pomenuo i konspirativnost. Pa to je moguće amo u okupaciji. Ako postoji neki neprijatelj koji može da sazna strategiju oslobodjenja. Koji deo Valjeva je pod okupacijom?“

Da slučaj Apoteke datira iz vremena prethode vlasti podsetio je odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović: „Nečinjenje je skupa rabota i evo to nas sada košta 120 miliona . Od februara prošle godine mi slušamo da je rešenje tu, a evo još ga nema.Od februara to slušamo“.

Pavlović se ponudio da pomogne u slučaju rešavanja ovog problema , a šef odborničke grupe SNS Radojica Rstić obraćajući se gradonačelniku Gojkoviću rekao je da je očito da oni da su znali oni bi problem rešili: „Vi ste zatekli ovu situaciju koja nije sjajna. Podržavamo rad ove Radne grupe. Pred vama se našla obaveza da raščistite neke stvari iz prethodnog perioda i krenete dalje“.  

Odbornik Gvozdenović SNS reagovao je na ovu izjavu tvrdeći da je Rstić u to vreme bio šef odborničke grupe . „Ako meni nešto spočitavate ja sam ostavio grad bez dinara duga i toliko para da nisu mogli da potroše . Iznenadjen sam da spočitavate prethodnicima , pa vi ste bili odgovorni“.

Raspravu je završio Gradonačelnik Lazar Gojković:“Ne volim da govorim unapred dok ne budemo imali kompletno rešenje. Kada ga budemo imali izaći ću ovde i saopštiti ga . Mi nikada išta nismo krili i nadam se da su se gradjani do sada mogli uveriti u to . Da li je neko ranije trebao da reši problem Apoteke? Jeste. Da jeste sad ne bi pričali o tome. Naćićemo najbolje rešenje i najbolji model i sigurno i izvesno ćete biti obavešteni o tome“.

Vamedia podseća da je pitanje Apoteke postavljeno još 2019. godine kada je ustanovljeno da je Grad Valjevo najpre na početku iste godine usvojio i izveštaj za prethodnu godinu i program poslovanja za tekuću pri čemu je za skupštinskom govornicom direktor Ustanove Vojkan stepanović izneo podatak o enormnom dugu. Tadašnja vlast nije reagovala. Nije reagovala ni kada je istekla zakonska mogućnost da reaguje .  Shodno zakonu o Zdravstvenoj zaštiti još pre sedam meseci Grad Valjevo bio u obavezi da kao jedinica lokalne samouprave sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove, čiji je osnivač na dan stupanja na snagu ovog zakona, i utvrdi da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja.

Grad reaguje tek sedam meseci kasnije kada tadašnji gradonačelnik Gvozdenović potvrdjuje da postoji dug koji je oko 74 miliona dinara , ali I govori o tome da će prostor apoteke biti izdat trećem licu kako bi se namirili dugovi . Ali Skupština nikada nakon toga nije održana sa tom temom niti je dato rešenje potvrdjeno. U julu prošle godine na sednici Veća predoćen je rad tadašnje Radne grupe . Taj materijal koji su dobili Većnici brižljivo je sakriven od medija I javnosti . A tamo se cifra od “oko 74 miliona” istopila  jer se saznalo da  se radi samo o dugu prema dobavljačima bez duga prema zaposlenima.

Jedna od prvih odluka nove gradske vlasti odnosila se upravo na Apoteku kada je saopšteno da je zakonska obaveza grada da izmiri dugovanja koja su , kako je tada objavljeno iznosila 107 miliona dinara.

Ipak očito poslednja tri meseca nakon tog datuma I iznosa od 107 miliona doneli su dalji rast duga za pomenutih 7 miliona.

U Skupštini grada u većini se nalaze odbornici koji su bili I u prethodnom sazivu. Isti ti odbornici  koji su tada ćutali I bespogovorno glasali , aplaudirali govoru tadašnjeg Gradonačelnika.

Zanimljivo je da je tadašnji gradonačelnik I njegov kabinet imao samo ružne reči za medije koji su u javnost izneli problem apoteke. Ništa manje nije zanimljivo ni da su odbornici SPS-a klimali glavom I aklamacijom podržali ne činjenje.

A, kakvu su korist od toga imali gradjani I zaposleni u Apoteci? Nikakvu izuzev da je dug rastao, zatvorene apoteke Divčibare, Poćuta, Vrujci, Pecka, Kamenica. Zatvorene su takodje i tri apoteke koje pripadaju opštini Ub : Pambukovica, Radljevo, Banjani I Valjevo ostalo bez dežurne apoteke.  

14 comments on “Skupština o Apoteci i poverljivosti

 1. Tika taka oko pola 3

  Gde ex gradonačelnik i bratija prodju tu trava ne raste. Samo pustoš? Nego hoće li neko za ovo i druge stvari odgovarati pred zakonom? Šta kaže pravobranilac grada Valjeva, UBopok i službe za organizirani kriminal u državi? Jesu li li ukrstili imovinu pre i posle njima i povezanim licima? Šta čekaju? Da padne plafon?

  Reply
 2. Aspirin

  Direktore da imaš obraza,podneobi ostavku iz moralnih razloga..Direktore štaste uradili ?Zbog takvoh kao vi.mismo došli do ovoga..

  Reply
 3. Samo vas gledam

  Radoica u prvom redu sedi kao akademik,e moje Valjevo medju šljivama šta si dočekalo

  Reply
 4. šta sada

  Kukali ste na demokrate kako su sednice trajale dugo i kasno u noć,šta je sad ovo dokle one traju,pravićemo mi demokrate od blate ali demokrata neće biti

  Reply
 5. Vesna

  Čovek falsifikovao diplomu i šef je odborničke grupe? Kakva se poruka šalje koji je profil kadra te stranke!? Skandal

  Reply
  1. Obavesteni

   Vesna, pa to mu je prednost, sto je falsifikovao diplomu, sto ne bi on kad ministri i vislji od njega rade to isto!

   Reply
 6. Istina

  Tonemo sve više i nema kapacieta u trenutnoj vlasti da to zaustavi.
  Šta hoće Gvozdenović, pa on treba da odgovara za propast apoteka… Priča da se izdaju i namire dugovi, kakvi dugovi, ko je odgovoran??? Kako mogu biti dugovi, ako domaćinski posluješ, kada nešto kupiš i prodaš ga skuplje…
  Zatvorite Dom zdravlja i Bolnicu i neka naroda on će sa 25000 dinara ići da se leči kod privatnika. Kako vas sve nije sramota!
  Robovi su bolje živeli nego danas većina naroda. Oni su imali hranu i smeštaj, a danas za primanja većine zaposlenih građana Srbije, kao i za penzionere nema dovoljno ni za hranu, a o stanovanju i da ne pričamo.
  Stidite se do čega ste doveli grad i ovu jadnu napaćenu državu.
  Vi u Valjevu ne možete da asfaltirate ulice 8 godina. Dobar domaćin pozajmi ako nema, pa završi posao i svim ukućanima bud bolje i naravno posle to na vreme vrati. A vi nemate kapaciteta ni za jedan projekat, ni za jedno rešenje…
  Gušimo se u smradu, đubretu, fekalnim vodama, ne znate ni ulice da operete, ni da ih počistite… Ja ne znam šta se dešava?
  Setite se za vreme prethodne vlasti samo kako je grad bio sav u cveću i zelenilu. Prođite sad kroz Kolubaru, kao da ste u Kolumbiji. Ništa nije bolje ni sa ostalim delovima grada.
  Od nepropisno parkiranih automobila više ne može da se prođe, pogotovo na perifernim ulicama, kao da policija ne postoji.
  Lazare druže, ili delaj, ili beži odavde dok je vreme!

  Reply
 7. Zorica

  Grad kao osnivač morao je prihvatiti na sebe dugove i to je ok. Sve pohvale za Lazara i njegovi ekipu koja se trudi da iznalazi najbolje moguće rešenje po samu ustanovu vodeći računa i o budžetu grada,vodeći računa po zaposlene u toj ustanovi.

  Reply
  1. Istina

   Не може то Лазар да реши, није он као Вучић да све зна.
   То се плати консултантска кућа и реши проблем на најбољи начин за геађане.
   Ко је одговоран за пропаст?

   Reply
 8. Igor

  Gradonačelnik Lazar Gojković se zaista trudi da pronađe rešenje za trenutni problem Apotekarske ustanove Valjevo. Verujem da će uslediti i obaveštenje kako se planira ovaj problem rešiti.

  Reply
 9. Goran Markovic

  Zasto je tajna Milutinovicu , jel nas novac koji smo izdvajali tajna da se predhodna garnitura ne smetano seta i sepuri gradom i za govornicom kako nije najbolji bivsi gradonacelnik kriv .Ko je kriv sram te bilo sedeo si Milutinovicu u njihovoj blizini , promenio toliko radnih mesta i sada si dobio to na volseban nacin i sluzis kao ikebana i koji si ti strucnjak , jle onaj sto psuje i preti sugradjanima Staror Grad jel ti preporuka dobrog posla rodjak Klonfer , srami se i mozda si naucio da bude tajno kod gvozdenovica u kabinetu gde ste se cesto sastajali ?Da te podsetim cuvaru tajnioMilutinovicu da znam dobro celokupnu situaciju u Apotekarskoj Ustanovi , e sada i ja da cuvam tajnu kako i da imas bilo koji kredibilitet ti bi postavio pitanje odgovornosti gvozdenovica ili kako i zasto grtad Valjevo pod palicom gvozdenovica nije uplacivao one prinadleznosti koje je morao kada je u pitanju Apotekarska Ustanova .Da li znas za razgovor ali ostar cak i jako neprijatan sa pokojnim Stankom Jesic{ izvinjavam se porodici } -Vega gde je bio i tvoj rodjak Klonfersa gvozdenovicem u Opstini jel bilo nekih ucena ili trazenja procenta da se te apoteke daju u zakup uspesnoj firmi Vega i ti sada dosao posisao svu pamet ovog grada da pricas o tajnovitosti .Zasto se cuti o odgovornosti gvozdenovica i zasto direktor Apotekarske Ustanove ne kaze pravu istinu ili i njega na odgovornost, jer sve to ide iz nasih dzepova i plus unesrecene porodice koje su izgubile radna mesta dok drugi grade apartmane po Divcibarama a pre toga imao -imala iscepane patike i sl?Nadam se da ce Vamedija pustiti ovaj komentar a imao bih puno toga da napisem za ovog nalickanog Milutinovicapa jos Milosa koji je promenio nekoliko radnih mesta a i standar je skocio i zato ako se nastavi ovako Valjevo nema sanse da uradi pametne poteze jer znate kako se kaze to je potureno kokosije jaje .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.