Podrška dualnom obrazovanju – U Tehničkoj trening centar

U cilju podrške dualnom obrazovanju, odnosno umrežavanju privrede i obrazovanja, u  Gradskoj upravi održan je  sastanak o planu upisa u srednje stručne škole, sa direktorima škola i predsednicima opština Kolubarskog okruga.

Razgovoru  u Gradskoj upravi prisustvovala je prof. dr Gabrijela Gavrilović, pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje koja je istakla da se sistem upia promenio.

„Po prvi put od uvodjenja dualnog obrazovanja pre četiri godine promenili smo način upisa što znači da o tome ne donosi odluku samo sistem nadležan za obrazovanje nego za jednim stolom sede i gradonačlenik i predstavnici lokalnih samouprava, predsednici opština, predstavnici Privredne komore i predstavnici privrednika. Svi razgovaramo o tome šta je to dobro za naše mlade ljude. A šta je to zapravo? To je onaj kvalitet znanja koji će njih činiti odmah zapošljivim . A zašto? Pre svega da podigne njihovo samopouzdanje da njihovo znanje vredi. Oni su godinama unazad učili samo za ocenu i ocena je bila način vrednovanja samo nastavnika. Sada imaju mogućnost da njihovu ocenu daju predstavnici kompanija kroz njihov rad. Mi ovde govorimo o više od 10 000 učenika“, rekla je dr Gavrilović.

Ona je naglasila da će Tehnička škola u Valjevu dobiti status trening centra, sa pet područja rada koji su usmereni na razvoj saradnje sa privredom.

„To znači da će taj centar biti ne samo centar za razvoj dualnog obrazovanja, nego ćemo imati mogućnost da radimo prekvalifikacije, dokvalifikacije, dakle da se krećemo za potrebama privrede, kako bi što veći broj ljudi mogao da se zaposli u ovom regionu. Celokupan sistem, sve ono što vi imate u regionu možemo na vrlo kvalitetan način da umrežimo sa određenim subjektima koji mogu da otvore vrata vašim mladim ljudima“, navela je prof. dr Gabrijela Grujić.

Domaćin ovog skupa bio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je istako da je tema o kojoj se  razgovara jako važna, kako za škole, tako i za celokupni Kolubarski okrug, jer dualno obrazovanje pruža mogućnost mladima da u istom i ostanu.

 “Učenje kroz rad omogućava deci da steknu važne kompetence koje će im pomoći i pripremiti za budućnost, lični razvoj, a samim tim i za obavljanje željenog posla. Na taj način privreda u našem okrugu ostvaruje benefit, jer je dobila već formiranog mladog čoveka koji je upoznat sa radnim procesima. Radimo na tome da unapredimo dualno obrazovanje kod nas. Tehnička škola  je u sistemu dualnog obrazovanja od 2017. godine, a Vlada Republike Srbije osniva trening centar, gde će se pored formalnog obrazovanja, odvijati obuke i prekvalifikacije, pomoću kojih će mladi ostvariti i praktična i teorijska znanja, koja će im omogućiti bolju zaposlenost“, rekao je Gojković.

5 comments on “Podrška dualnom obrazovanju – U Tehničkoj trening centar

 1. Škola učenika u privredi (ŠUP)

  Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje reče da je godinama unazad ocena bila način vrednovanja samo nastavnika i da sada imaju mogućnost da njihovu ocenu daju predstavnici kompanija. Nije tačno. Predstavnici kompanija, javnih, državnih i privatnih preduzeća odavno daju svoju „ocenu“ na svakom konkursu sa posao, gde se očigledno zapošljavaju stranački kadrovi, a ne oni sa najboljim ocenama iz škole. Evo, na primer ovih dvoje sa fotografije, Pomoćnica ministra i Gradonačelnik, neka za početak napišu svoje ocene.

  Reply
 2. Зидар, приправник

  Представници компанија да оцењују децу? Да ли постоји неки услов, по ком критеријуму се бирају ти представници компанија? Шта је потребно да знају, да се не би десило да нам уместо професора децу оцењује Видоје Вујић!

  Reply
 3. Јоца

  Po programu deca imaju praksu, ali u dnevnik se jedno pise, a drugo radi. U istoj toj tehnickoj skoli mehatronicari seckaju zicu. U ekonomskoj skoli sede na blok nastavi i pisu sta im profesor racunovodstva diktira. U kom svetu zive gospoda iz ministarstva?

  Reply
 4. Profesor

  Ovo dvoje vredja normalnog Valjevca. Kako ih nije sramota. Pa njma da kažeš da je normalno GO ići to će da pričaju. Sram Vas bilo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.