Šarenilo Badnjeg dana

Badnji dan u Valjevu Valjevci dočekuju u užurbanoj kupovini. Pijace i trgovine prepune kupaca, a sve neophodno za najradosniji hrišćanski praznik dostiže cifre veće od 100 eura.

U valjevskim trgovinama redovi kupaca daleko veći nego što je to bio slučaj pred novogodišnje praznike pa već po obimu kupovine i brojnosti kupaca nije teško zaključiti da će se za Božić potrošiti više nego za Novu godinu.

Valjevska pijaca tradicionalno za božićne praznike poprimi jedan drugačiji izgled pa je i ovoga puta stara zelena pijaca gotovo sakrivena u šumi badnjaka koji se u zavisnosti od veličine mogu kupiti po ceni od 50 do 150 dinara. Ikebane i venci od šišarki i slame prodaju se po ceni od 100 do 400 dinara. Mali džačići sa grančiom badnjaka, malo slame i zobi moguće je kupiti po ceni od 50 do 200 dinara   u zavisnosti od toga koliko su I ako ukrašeni. Božićna pšenica pak kreće se od 50 do 250 dinara.

Za one koji se spremaju u kupovinu kako bi se snabdeli za neophodne namirnice za Badnji dan nije loše da znaju da se pasulj prodaje po ceni od 300 dinara za kilogram, rotkva 80 dinara, cvekla 60 dinara, praziluk 150 dinara, jabuke od 50 do 70 dinara za kilogram.

Na pijaci je moguće pronaći I ražnjeve od 200 do 250 dinara u zavisnosti od veličine. A oni koji se odluče za kupovinu  praseta moraće da izdvoje po 225 dinara za kilo žive vage dok je jagnje na ceni od 250 dinara žive vage. Valjevske pečenjare pak pripremile su posebne cene za već ispečeno prase ili jagnje.

Oni koji bi za božićnu trpezu da izdvoje manje novca za kilogram prasećeg pečenja moraće da izdvoje 1000 dinara za praseće pečenje I 1500 za jagnjeće u valjevskim mesarama.

Sve u svemu oni koji se odluče za veću pečenicu uz obeležavanje I Badnjeg dana kako to običaji nalažu moraće da izdvoje prilično novca , a cifre se mogu kretati I više od 100 eura, što u godini neizvesnosti vezane za korona virus izvesno nije malo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.