DSS pruža podršku ostvarivanju prava radnika preko interneta

GO DSS u saopštenju za javnost pruža podršku pravima radnika preko interneta. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Ekonomska kriza i manjak radnih mesta doveo je do toga da Srbija bude u vrhu svetske i evropske liste po broju građana koji svoje prihode ostvaruju ,,onlajn“, odnosno putem pružanja usluga na internetu. Preko 100.000 građana izdržava sebe svoju porodicu na ovaj način. Sami su obezbedili sredstva za rad, posao su pronašli u konkurenciji miliona ljudi iz celog sveta, što dodatno otežava njihov položaj i ne obezbeđuje ekonomsku i socijalnu sigurnost. Postojeće zakonodavstvo Republike Srbije ne prepoznaje ovu kategoriju zaposlenih i ovakvog načina rada, uprkos velikom broju građana kojima je ovo jedini način da izdržavaju svoje porodice i sebe.

Adekvatnim zakonskim rešenjima, pre svega izmena Zakona o radu i uvođenja ovakvog načina rada kao posebne kategorije (poput radnog odnosa za obavljanje poslova van prostorija poslodavca), svakako bi doprinelo obezbeđivanju osnovnih prava koja zaposleni u Republici Srbiji ostvaruju po osnovu Zakona o radu, počev od najosnovnijeg, zarade, pa do sindikalnog organizovanja, materijalnog obezbeđenja za slučaj privremene nezaposlenosti, porodiljskog odsustva i drugih. Paralelno sa izmenama Zakona o radu potrebno je izmeniti i Zakon o porezu na dohodak građana i određivanja adekvatne osnovice i stope po kojoj bi se ovakva vrsta prihoda oporezovala, a imajući u vidu sve specifičnosti ovakvog načina pružanja usluga.

Dijalog sa građanima koji egzistenicju obezbeđuju ,,onlajn“ je potreban, a njihovo prepoznavanje kroz adekvatnu zakonsku regulativu doprinelo bi boljem funkcionisanju čitavog ekonomskog i sistema socijalne zaštite.

 GO DSS Valjevo.”

2 comments on “DSS pruža podršku ostvarivanju prava radnika preko interneta

  1. Valjevac

    Lupetate lupetate i lupetate. Nema DSS Vi ste umislili da ste stranka. Šta ste radili to ste zaslužili.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.