Bez proslave Srpske nove godine

Organizovanog dočeka Srpske nove godine u Valjevu kao I u drugim gradovima Srbije nema. U samom gradu ništa ne upućuje na ovaj datum.

foto:D.Krunić

Iako je istorijski gledano Srpska nova godina  počela  da se slavi 1919. godine kada je tadašnja Kraljevina SHS usvojila gregorijanski kalendar. Slavilo se naveliko sve do 1941. godine kada je novi komunistički režim praktično zabranio ovu proslavu. Zabeleženo je iz tog vremena da je tadašnja vlast izdavala I striktnu naredbu da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata. Istorija takodje beleži I one koji su zbog ove proslave završili u zatvoru na “preispitivanju”.

Srpska nova godina potom je zaživela u vremenu vladavine Slobodana Miloševića , ali kao vid I oblik protivljenja istom uvek u organizaciji opozcionih partija. Već od 2000. godine I petooktobarskih promena Srpska nova godina počela je da gubi na značaju. Opozicija u Valjevu poslednjih godina nije bila organizator proslava sa izuzetkom kada je pre tri  godine proslavu na Gradskom trgu gde je I aktuelna vlast takodje najavila proslavu, zakazala Srpska radikalna stranka. Ipak ova proslava nije takoreći ozbiljno ni održana iako se na trgu prijavilo desetak njihovih pristalica.

Grad Valjevo Srpsku novu godinu obeležavao je sporadično , a poslednjih godina iako su proslave organizovane na njih se odazivao vema mali broj ljudi. Razlog je možda bio u samom organizatoru , a možda I u izvodjačima.

Doček 2018. godine grad je organizovao pomezno najavljujući koncert doajena narodne muzike Šabana Šaulića I njegove ćerke Ilde. Ovaj koncert grad je platio 1,5 miliona dinara . Hiljade Valjevaca zaista su požurile na Gradski trg , ali je izvodjač najpre kasnio, a potom sam koncert trajao tek dvadesetak minuta što je bilo dovoljno samo za nekoliko pesama. Razočarani Valjevci  po završetku rekordno kratkog  koncerta  ostali su na Trgu još neko vreme u neverici ,a potom su se I razišli.

 Doček Srpske nove godine 2019-te počeo je u Valjevu nastupima di-džejeva Hoffman iz Osečine i Star 8 iz Valjeva, a nastavljen trubačima iz Požege. Turistička organizacija koja je I organizovala ovaj doček za posetioce je pripremila besplatno kuvano vino , rakiju I pljeskavice. Pored besplatnog pića I hrane, činjenica je da je dočeku prisustvovalo do 300 Valjevaca, a neki od njih su I kolo odigrali. 

Medju ovim po svim parametrima neuspešnim koncertima I proslavama doček Srpske nove godine u 2020. godini možda je bio najveći promašaj. Iako se već od dočeka one svetske Nove godine spekulisalo na temu ko bi mogao da nastupa na ovom koncertu I proslavi uz argument da se radi o izbornoj godini te da promašaja ne sme biti niko nije mogao ni da nasluti da bi upravo mogao da usledi nastup Divljeg kestena , naročito jer je taj bend prethodne godine nastupao na Tešnjarskim večerima I njihov koncert ostao upamčen kao koncert sa najmanjim brojem gledalaca. To se upravo dogodilo. Na Gradskom trgu nastupila je grupa Divlji kesten koju su  gradjani platiti preko Turističke organizacije Valjeva 470 000 dinara sa uračunatim porezima.

Ove godine dočeka nema jer je na snazi zabrana okupljanja za više od pet osoba. Da li bi moglo da ga bude naredne godine  u organizaciji samog grada  trebalo bi da zavisi od sredstava u budžetu. Da li bi možda naredne godine opozicija mogla da ga organizuje kao nekad, zavisiće od toga kako bude ukomponovana I organizovana sama opozicija.

Večeras ugostiteljski objekti rade do 20h, a  privatne žurke sudeći po dostupnim informacijama organizovaće mladji Valjevci takodje u privatnim objektima, kućama I stanovima. Šta za njih znači ovaj datum, s obzirom da ga proslavljaju, pitali smo neke od njih koji su nam kratko odgovorili:”Pa to je po crkvenom kalendaru naša Nova godina”. Drugih značenja za njih očito nema. Upravo ova deca I mladi naša su budućnost, a ako ćemo realno, to I jeste istina.

Ako večeras slavite – Srećno!

1 comment on “Bez proslave Srpske nove godine

  1. Милош Марјановић

    1941.godine nije bio komunistički „režim“. A inače proslava ovog datuma je neosnovana. Pogrešan kalendar. Al eto…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.