Bez plivanja za Bogojavljenski krst ove godine

Tradicionalnog plivanja za Bogojavljenski krst ove godine neće biti shodno zabrani okupljanja i epidemiološkoj situaciji. Ipak osvećenje vode i polaganje ledenog krsta održaće se po ugledu na prethodne godine.

Obeležavanje Bogojavljenja danas će početi liturgijama u 8.30h i u Hramu i u Crkvi Presvete Bogorodice , nakon čega će gradskim ulicama krenuti litije koje će se susresti kod česme na Trgu Živojina Mišića. Upravo na tom mestu biće upriličeno osvećenje vodice i postavljena burad iz kojih gradjani potom istu mogu natočiti. Predvidjeno je da nakon toga usledi i polaganje ledenog krsta sa mermernog mosta u Kolubaru.

Ove godine tradicionalnog plivanja za krst neće biti , a razlog je zabrana okupljanja za više od pet osoba i epidemiološka situacija u samom gradu.

Bogojavljenje  se obeležava 19. januara u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Ugledavši Isusa Hrista kako dolazi sv. Jovan Krstitelj reče „Gle jagnje Božije koje uzima na sebe grehove sveta“. Ovo je onaj za koga ja rekoh; „za mnom ide čovek, koji preda mnom postade, jer pre mene beše“. Po krštenju Hrista, a ono je obavljano tri puta potapanjem i otpuštanjem (pogruženjem) u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov , a tada na desno rame Isusa slete Sveti Duh u obličju belog goluba.

Na ovaj dan pravoslavni vernici uobičajeno se pozdravljaju rečima : Bog se javi – Vaistinu se javi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.