Aero Alarm Lokalni odgovor: Vazduh opasan po zdravlje

Koncentracije suspendovanih čestica prašine jutros višestruko prelaze dozvoljene granice. Vazduh u Valjevu je u ovom trenutku opasan po zdravlje.

 Zagađenje vazduha je izuzetno tokom protekle noći, jučerašnjeg dana i protekle nedelje. Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha jutros u 7 časova ocenjuje vazduh kao jako zagađen. Senzori Građanske mreže ocenjuju vazduh u centru grada, naselju Brđani, Gorić i Popare kao opasan po zdravlje.

U ovom trenutku zbog prekomernog aerozagađenja vazduh u Valjevu predstavlja: Zdravstveno upozorenje za postojanje vanrednih uslova. Verovatno je da će biti pogođeni svi stanovnici. Pripadnici osetljivih grupa treba da izbegavaju sve fizičke aktivnosti na otvorenom. Razmisliti o fizičkim aktivnostima u zatvorenom ili o ponovnom organizovanju u periodu kada se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha. Svako treba da izbegava dugotrajne ili teške napore na otvorenom i da razmisli o fizičkim aktivnostima u zatvorenom ili o ponovnom organizovanja u periodu kada se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha.

 Podatke o kvalitetu vazduha možete pogledati na adresi http://www.amskv.sepa.gov.rs/ i na adresi https://sensor.community/en/

10 comments on “Aero Alarm Lokalni odgovor: Vazduh opasan po zdravlje

 1. Kole

  Juce je premijerka rekla da je ovo prioritet u Valjevu i da ce da se drzava baviti i ne sumnjam da je to jedino moguce, da se svi ukljuce.

  Reply
  1. Valjevac

   Vidi i dalje postoje ljudi koji veruju Ani Brnabic i SNS bratiji? Pa 9 godina su na vlasti, prstom mrdnuli nisu!

   Reply
 2. Dr. Milentije Hadzizdravkovic

  Jeste nezgodno. Verujem da ce najavljena gasifikacija nakon pustanja gasovoda u Srbiji i najave da ce Valjevo i Beograd prvi sprovesti to me malo cine optimistom.

  Reply
 3. Sladjana M.

  Niko decenijama ne radi nista po ovoj temi. Svima usta puna aerozagadjenja, a niko ne poteze nista.

  Reply
 4. Creator

  Oblak se digao do donjeg dela Popara i uvukao u korito Gradca, mi na gornjem delu cisti kao i uvek , ovde kad sija sunce kod pete skole magla …

  Reply
 5. Predrag Savić-Bleki

  Zakon o zaštiti vazduha donet je 2013.godine i propisao da Srbija mora dobiti Strategiju zaštite vazduha do 1.1.2015. Predsednik vlade bio je izvesni Ivica Dačić, njegov prvi potpredsednik neki Aleksandar Vučić, Ovaj drugi je potom postao predsednik vlade sve dok ga nije zamenila Ana Brnabić.
  Svi oni obećavali su Valjevu gasovod.
  A još uvek ne postoji ni papir koji se zove Strategija zaštite vazduha!

  Reply
 6. zabrinuta

  Toliko smo dobri sa rusima, makar na papiru i televizoru, a koliko Valjevaca ima u kuci ugradjen ruski preciscviac vazduha? Makar da moze u zatvorenom da se dise ljucki. Zasto je to tako?

  Reply
 7. Ivana

  Kada ćemo konačno shvatiti da smo prepušteni sami sebi. Prazne priče su jedno a realnost drugo. Trenutno vlast treba da potroši ceo kontigent vakcina koje je uvezla a sve ostalo je sekundarna stvar. Još prošle godine kada je bilo enormno zagađenje i kada nismo mogli da otvorimo prozor od smrada na Novom Beogradu shvatila sam da moram nešto da preduzmem ako ne zbog sebe onda zbog dece. Kopala sam po internetu i videla da se kod nas prodaju ruski prečišćivači vazduha koji rade po principu fotokatalize i uništavaju alergene, prašinu i mikroorganizme. Debelo sam ga platila ali mi nije žao, jer kada je zagađenje veliko svakako izbegavam da izlazim ali makar u kući udišemo čist vazduh i deca mi ne krkljaju noću.

  Reply
  1. marijana

   ti ruski prečiščivači vazduha onda i nisu tolika velika investicija kada kažete da vam deca noću ne krkljaju,i da sada imate čist vazduh u zatvorenom prostoru

   Reply
 8. Село моје лепше од Париза

  Ваљево је до скоро имало представника у Министарству екологије. Да ли има неки резултат његовог рада и ангажмана у том министарству???

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.