Zatvoreno 7. online izdanje Valjevskih filmskih sureta – Prorez!

Sedmo online izdanje festivala VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI, održano pod sloganom PROREZ na platformama Cinesseum i Facebook-u, zatvoreno je u nedelju 13. decembra online ceremonijom dodele nagrada.

U okviru takmičarskog programa prikazano je 13 filmova mladih autora iz Srbije i regiona i pored nagrade Leman i Mladi autor, prvi put je dodeljeno Specijalno priznanje.

Žiri u sastavu rediteljka Marija Stojnić i reditelji Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec dodelio je nagradu Slobodan Golubović Leman filmu Poslednja slika o ocu Stefana Đorđevića, dok je Specijalno priznanje pripalo filmu Nagrada Lidije Mojsovske.

Saopštenje žirija nagrade Leman:

Film ’Poslednja slika o ocu’ Stefana Đorđevića, duboko je emotivna priča o suočavanju sa smrću i preranom rastanku oca i sina. Ovaj film postavlja važna pitanja o konačnosti i nasleđu koje ostavljamo deci, ali povlači i dublje sociološko pitanje brige zajednice o pojedincu, u najtežem trenutku, kada ostaje prepušten samom sebi. Svojom suptilnošću, snagom, zrelošću i nenametljivom režijom, ovaj film se izdvojio kao pobednik.

Film Nagrada Lidije Mojsovske – donosi nam jednu dobro znanu i često prećutanu priču sa zapadnog Balkana.  na autentičan i dirljiv način, sa fantastičnom preciznošću, nosi snažnu poruku kojoj kao i njegovim malim junacima, koji su veliki ljudi, verujemo do kraja.

Nagradu Mladi autor koja se ove godine dodeljuje najboljem scenaristi dodeljuju reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 25.000 dinara.

Ove godine pripala je Lidiji Mojsovskoj, autorki filma Nagrada.

Saopštenje žirija nagrade Mladi autor:

Umetnost je, a posebno film,  sposobna da nas ujedini.  Emocije spajaju ljude.  Bol je svuda na planeti, za svakoga od nas isti. On, kao i patnja, ali i ljubav, povezuje. Emocije će nas uvek spajati, jer ljubav je plemenita i ona  govori samo jedan jezik i ima svuda isto značenje.

Ovogodišnji dobitnik naše nagrade upravo govori taj univerzalni jezik ljubavi, plemenitosti i najčistijih emocija. On prevazilazi sve podele, filigranski ocrtava dečiju ljudskost koju samo pomenute razlike, kasnije, tokom života mogu uništiti.

Nagrada ide za sjajnu ’Nagradu’ Lidije Mojsovske.

U ime Nenada Stevanovića i Dušana Đorđića čestitam ovogodišnjoj dobitnici. Draga Lidija, želimo da nasa skromna nagrada bude podstrek za sve vaše buduće filmske priče.

Veliki pozdrav svima vama iz Brazila i Kanade i vidimo se na sledećem festivalu u Valjevu.

Živeli.

U okviru revijalnog program prikazano je 5 filmova –  Govori da bih te video Marije Stojnić, Sumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića, Otac Srdana Golubovića, Kada sam kod kuće Ivane Todorović i A sad se spušta veče Maje Novaković.

U okviru pratećeg programa, prvi put su bile realizovane i dve PROREZ tribine: Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude i Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi.

Kada epidemiološke mere donete u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19 budu povučene i Bioskop 85 bude ponovo otvoren, deo programa će biti prikazan u sali valjevskoj publici.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa platformom Cinesseum, a festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbijei Grad Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.