Skupština raspravljala 6 sati o budžetu : Restriktivan , ali i realan budžet podržali i socijalisti

Skupština grada usvojila je budžet za 2021. godinu u iznosu od 3,067 milijardi dinara. Opozicija u Skupštini tražila povećanje na brojnim pozicijama. Prihvaćeno 14 od 63 amandmana koje je podnela koalicija SPS-JS. Skupština o budžetu raspravljala duže od šest  sati, a za budžet glasali i socijalisti.

Budžet Valjeva projektovan je za 2021. godinu u iznosu od 3,067 milijardi dinara. Opozicija u Skupštini uglavnom je kao i ranijih godina imala prigovore i zamerke na gotovo iste pozicije, poljoprivrede, aerozagadjenja, infrastrukture. „Zašto su na svim ozicijama smanjene pozicije ? Odakle vama podatak i proračun da će sve bti katastrofično biti u sledećoj godini. Republika i predsednik tvrde da ćemo imati rast od 3,5%. Ne razumem zašto takva predvidjanja ovde u Valjevu? Govorite da je budžet realan , a ja bih rekao da su najvažnije stvari u sedećoj godini zdravlje, očuvanje radnih mesta i novozapošljavanje . Ne očekujemo da se sve odjednom reši , ali očekujemo da se za par meseci ponovo sedne i razgovaramo o ovom budžetu“, rekao je šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović.

Objašnjenje o realnom budžetu dao je šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić koji je rekao da je ovaj budžet pokazao svu odgovornost novog gradskog rukovodstva. „Ovaj budžet je niži nego prethodni jer je realno projektovan na realizaciji iz prethodne odosno ove godine. Niko ne može da zna i da sada potpuno sigurno kaže kakva će biti naredna godina kad je epidemiološka situacija i stoga je ovaj budžet kreiran na ostvarivim i održivim mogućnostima. Ovde se nije išlo na obećanja već na mogućnosti“, rekao je Rstić.

SPS je već na ovoj sednici zatražio rebalans budžeta u martu ove godine, a Skupština je prihvatila 14 amandmana koje je ova opoziciona partija podnela . O samim amandmanima Rstić je rekao da amandmani koji nisu prihvaćeni, a odnosili su se na prihodnu stranu, iz razloga što nijedan amandman nije realan. „Meni je žao što na sednicu Komisije za budžet nije došao vaš član Stanko Terzić pa da čujemo šta on ima da tu kaže. Siguran sam da s obzirom na njegovo iskustvo on nije učestvovao u kreiraju ovih amandmana. Vi ste tražili ovim amandmanima da se budžet poveća za 518, 4 miliona dinara. Mi smo rast planirali na osnovu realizacije , razumete , a ovakvo povećanje donelo bi budžet praznih obećanja . To nije politika SNS i politika Lazara Gojkvovića, jer naša politika  jeste politika realnog razvoja , a ne praznih obećanja.  Tražili ste 408 miliona povećanja po osnovu prihoda od poreza. Da li je reano da očekujemo da gradjani plate više od ove godine , više poreza za čak 408 miliona? Potpuno nerealno, ne znam odakle vam ideja da izadjete sa ovakvim amandmanima? Ja sam se iznenadio“, rekao je Rstić podsetivši da je SPS-u ovo 30 budžet koji usvaja u Skupštini i dodao da suj amandmani koji su podneti pre svega populistički i neodgovorni.

Pavlović je na dalje nastavio da insistira na povećanju prihodne strane , a kako je rekao na osnovu i povećanja minimalne zagarantovane zarade i povećanja taksi na nivou grada. „Da li vi vidite šta sve radi Vlada Srbije ? Ide isključivo na povećanje . Zašto mi radimo suprotno?“, ponovio je Pavlović.

Na samoj sednici gotovo tri  sata raspravljalo se o amandmanima koji su podneti. Šef odborničke grupe socijalista diskutovao je i obrazlagao većinu amandmana da bi se odbornici potom glasanjem izjašnjavali u većini protiv. „Vi ste ipak prihvatili 14 amandmana još je jedna trećina od ukupno podnetih i moram priznati da je to i više od očekivanog . Hvala vam što ste imali razumevanja za predloge koje smo izneli“, konstatovao je većinski predlagač amandmana.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković na kraju rasprave obrazložio je pojedinačno svaki od 17 programa . On je naveo izmedju ostalog da nas u narednoj godini očekuju izgradnja saobraćajnice u industrijskoj zoni kao preduslov za dolazak investitora, izgradnju ulice Vuka Karadžića, spratna garaža u Karadjordjevoj, brojni planvi regulacije, postrojenja za preradu otpadnih voda, ulaganje u Toplanu, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, ulaganja u sport i kulturu i pre svega gradsku infrastrukturu. O samom budžetu Gojković je rekao:

„Ne možemo biti nerealni i nerealno planirati budžet jer time direktno ugrožavamo realizaciju. Pandemija korona virusa mnogo je uticala na činjenicu da nam je budžet restriktivniji. On jeste restriktivan ali ima i svoju razvojnu komponentu. Ta komponenta pre svega zavisi od našeg rada i truda, potom od saradnje sa republikom i ponovo epidemiološkom situacijom. Nije nikakav problem da kad se pandemija završi i ukoliko se sredstva povećaju uradimo rebalans budžeta. Mi nismo dobili poverenje gradjana da bismo ulepšavali stvari i šminkali budžet, obećavali stvari koje se neće desiti. Ovde je danas mnogo puta pominjana reč „realno“. Mi smo dobili poverenje gradjana da pokrenemo ovaj grad i zato moramo mnogo da radimo, a ne da životarimo.  Za ova četrii meseca koliko smo ovde moram reći da je to kratak period za krupne investicione promene, ali dovoljno da nastavimo u jednom dobrom pravcu. Pandemija umnogome menja i sliku i mogućnosti . Ono što želimo i ovim budžetom jeste da se ovaj grad gradi i razvija.”

Nakon iznošenja amandmana i glasanja odbornika grupa socijalista zatražila je pet minuta pauze kako bi izvršili konsultacije vezane za glasanje o budžetu da bi  nakon održane pauze šef socijalista Djordje Pavlović saopštio da će odbornička grupa SPS-JS glasati za predloženi budžet.  

Sama rasprava nije donela neka posebna iznenadjenja i kretala se u očekivanim nastupima. Izuzetak je vezan upravo za ovu tačku dnevnog reda kada je odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović nakon izlaganja za skupštinskom govornicom , odbornicima podelio svojevrsnu čestitku sledeće sadržine :

S.V.

9 comments on “Skupština raspravljala 6 sati o budžetu : Restriktivan , ali i realan budžet podržali i socijalisti

 1. Pereca

  Radojica misli da ako obuče skupo odelo da je mnogo pametan a u običnom odelu je glup. To je njegova filozofija. A između ostalog pitajte šta narod misli o njemu i članovi stranke kojoj pripada. Sve će vam biti jasno. Sramota šta ovaj grad sebi dozvoljava…

  Reply
  1. Milan NN

   Mozete vi o njemu misliti sta hocete, ali on je danas bio odlican i zaista je sve sto je rekao bio u pravu. Nekad sam i ja to isto mislio, ali danas me covek ubedio da je dosta radio na sebi i zasluzuje postovanje.

   Reply
 2. Đoka Kifla

  Stvarno je sramota za Valjevo Radoica Rstić,koji se hvalio pre dvadesetak godina,kako je u Valjevo došao autobusom

  Reply
 3. Tale

  Gradonačelnik je najavio izgradnju spratne garaže u Karađorđevoj ulici kao jedan od projekata. Valjevu već dve decenije fali ta spratna garaža. Pitanje je kakvi su imovinsko-pravni odnosi na placu gde se nalazio stari SUP, ali bi to mesto, koje je izuzetno blizu samom centru grada, a opet nije u samoj glavnoj gradskoj ulici, bilo gotovo savršeno za izgradnju te spratne garaže.

  Reply
 4. Hana

  Radoica sebe ubedio da je ekonomista i da poznaje planiranje budžeta bolje od Siniše Malog. I onda… Bez amandmana, kakav bre SPS, oni ne kapira ju razvojni budžet, to mogu samo umni mozgovi SNS. Od svih školovanih judi isplivali karijeri sti bez pokrića i sa lažnim diplomama

  Reply
 5. Maja

  Oni su kao sekta, niko svojim imenom i prezimenom nešto da misli i kaže. Svi glasaju protiv, svi glasaju za. Gospođa ulazi u salu, seda i podiže ruku da glasa, a nije ni čula predlog! Sve lokalni kulovi i glupače.

  Reply
 6. Seizmolog

  Obično posle donošenja restriktivnih budžeta,namesti se zemljotres kao ovaj od malopre

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.