Rekordi u turbulentnoj godini

Direktor Gorenja Dejan Milutinović u novogodišnjem intervjuu govori o turbulentnoj godini koja je iza ove fabrike. Intervju objavljen u listu „Napred“ prenosimo u celosti:

„- Ovo je bila turbulentna godina čiji će se efekti na svet i svakog od nas u njemu tek proučavati. Nadam se da smo blizu kraja najvećih izazova i da proleće i leto donose normalizaciju života i poslovanja. U „Hisense Gorenje Europe” 2020. je bila godina realizacije strateških planova. Koristi od promene poslovnih modela, reorganizacije i drugih mera unapređenja poslovanja osetili smo već na početku godine, ali i za vreme pandemije, kada smo uspeli da odgovorimo na sve turbulencije koje je sa sobom donela, pre svega stavljajući brigu o zaposlenima kao prioritet broj jedan.

Za „Napred” prvi put govori Dejan Milutinović, direktor „Gorenja Valjevo”, Beograđanin, prvi menadžer iz Srbije koji se našao na čelu ove kompanije od njenog osnivanja 2006. godine. Milutinović koji vodi valjevsku fabriku od 1. aprila 2019, uz sve složene poslove koje i inače svakodnevno obavlja, u godini za nama radio je uz dodatno iskušenje koje je pogodilo privredu cele planete.

Kako ocenjujete poslovanje „Gorenja Valjevo” u ovoj privredno neslavnoj 2020. korona godini?

– Činjenica na koju smo posebno ponosni jeste da je fabrika „Gorenje Valjevo” uspela da uveća broj radnih mesta, ovu izazovnu godinu završili smo sa 2.000 radnika, što je za čak 850 kolega više nego na početku godine. Još jedan pokazatelj ozbiljnog poboljšanja efikasnosti i profitabilnosti jeste činjenica da smo u ovoj godini ostvarili rekordnu proizvodnju od 751 hiljadu aparata. To je najveća godišnja proizvodnja još od osnivanja fabrike 2006. godine i jedan od glavnih razloga zbog kog možemo reći da smo, kada se podvuče crta, zadovoljni poslovnom 2020. godinom.

Kako su bili uposleni kapaciteti i kada je bilo najteže?

– Sve promene koje su napravili u prethodnom periodu radi poboljšanja efikasnosti i profitabilnosti, dale su odlične rezultate već tokom januara i februara, ali smo u martu osetili značajno smanjenje porudžbina. Imajući u vidu da je Valjevo naročito bilo pogođeno epidemijom korona virusa, u cilju očuvanja zdravlja naših zaposlenih i opšte bezbednosti u potpunosti smo zaustavili proizvodnju i rad fabrike na tri nedelje. Iako to jeste bio težak period za sve nas, iskoristili smo vreme da se prilagodimo situaciji izazvanoj pandemijom i već u junu mogli smo da se pohvalimo značajnim povećanjem tražnje i poboljšanjem ukupnih poslovnih rezultata. Ovaj rast polovinom godine omogućio nam je ne samo da očuvamo radna mesta, već i da uposlimo nove kolege.

U kontekstu pandemije, kakva je bila situacija na međunarodnom tržištu rashladnih uređaja koje proizvodi „Gorenje Valjevo”?

– Globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom ozbiljno je uticala i na svetsko i na evropsko tržište. Međutim, ono što nas je već polovinom godine ohrabrilo bilo je povećanje tražnje za rashladnim uređajima koje za celu Evropu proizvodimo ovde, u Valjevu. Naročito je značajna potražnja za najnovijom generacijom „GardenFresh” frižidera koja stiže iz zemalja Evropske unije – Češke, Nemačke, Danske, Francuske, ali i iz Rusije. Na nove potrebe tržišta uspeli smo da odgovorimo zahvaljujući prošlogodišnjem proširenju kapaciteta i uvođenju nove linije, čime smo ostvarili rast proizvodnje od pet odsto. U sledećoj godini očekujemo dodatno poboljšanje poslovanja i ostvarenje punog kapaciteta proizvodnje od 829 hiljada frižidera i zamrzivača.

Kakve se mere preduzimaju kao preventiva od širenja zaraze?

– Fabrika „Gorenje” u Valjevu je od samog početka epidemije primenjivala striktne mere zaštite – redovnu dezinfekciju cele fabrike i postavljanje dezinfekcionih barijera, obavezno merenje telesne temperature zaposlenih na ulazu u fabriku, nošenje zaštitnih maski, ograničavanje poseta fabrici i sve ostale preporučene mere nadležnih institucija. U avgustu smo počeli sa svakodnevnim testiranjem na prisustvo korona virusa svih zaposlenih koji su bili u rizičnom kontaktu i medicinski tim koji pruža pomoć u sprovođenju mera prevencije svakog dana je na raspolaganju našim zaposlenima. Osim zdravstvenih mera zaštite i prevencije, uložili smo napore i da obezbedimo rast poslovanja i tako očuvamo radna mesta svih zaposlenih.

Koliko u čitavoj ovoj situaciji „Gorenju” znači to što je postalo deo jedne veće poslovne grupacije, kineskog „Hisense”-a?

– Imajući u vidu da se „Hisense” nalazi u prvih pet globalno najperspektivnijih brendova azijskog tržišta, to puno govori o snazi kompanije i njenom značaju kako za „Gorenje Valjevo”, tako i za Srbiju i čitavu Evropu. Pristup najmodernijim tehnologijama koji je „Hisense” obezbedio omogućava da „Gorenje” bude tržišno konkurentno na svetskom nivou, što potvrđuje i činjenica da je naš brend sada prisutan na preko 90 tržišta Evrope, Afrike i Azije. S druge strane, „Gorenje Valjevo” je postalo centar proizvodnje rashladne tehnike „Hisense” grupacije za celu Evropu, što znači da se ovde, u Valjevu, razvijaju proizvodi po najvišim svetskim standardima i izvoze u svet. Zahvaljujući značajnom rastu proizvodnje tokom ove godine, za sledeću godinu planirana je još jedna investicija i proširenje kapaciteta proizvodnje, čime ćemo osigurati efikasnost poslovanja.

Ako se uzmu u obzir sve okolnosti, kakve su perspektive? Koliko se još može izdržati u ovakvim uslovima i ovakvoj situaciji na tržištu?

– Kao i za vreme ovog izazovnog perioda, verujem da ćemo uspeti da se prilagodimo svim novim okolnostima koje bude donela 2021. godina, pre svega zahvaljujući ozbiljnoj ekspertizi, posvećenosti i profesionalnosti naših zaposlenih, ali i poverenju vlasnika, kompanije „Hisense”. Više nego ikada u fokusu nam je efikasnost poslovanja koju nastojimo da unapredimo primenom nove tehnologije, povećanjem produktivnosti i proširenjem kapaciteta proizvodnje. Time ćemo doprineti većoj prodaji i izvozu, samim tim i rastu poslovanja, očuvanju radnih mesta i upošljavanju novih radnika. Kao značajan privredni subjekt, i nakon pandemije imaćemo odgovornost za doprinos ekonomiji, pa ćemo u ime naših zaposlenih, saradnika, ali i svih naših korisnika, nastojati da i dalje pružamo vrhunsku uslugu i vrednost. To je jedini način da se osigura dugoročna održivost poslovanja tokom očekivane globalne recesije koja će nastupiti nakon što se pandemija okonča.

Sl. Ć. “

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.