Postavljena novogodišnja rasveta – Mišljenja podeljena

U gradu je postavljena novogodišnja rasveta. Ove godine grad nije izdvajao sredstva za dalju nabavku rasvete, a pitanje je s obzirom na epidemiološku situaciju kako će uopšte izgledati praznični dani u Srbiji pa i u Valjevu.

Za samo dve godine 2016 i 2017.godine grad Valjevo izdvojio je 12 miliona dinara za nabavku novogodišnje rasvete , a od najavljene nabavke u visini od 6 miliona naprasno se odustalo 2019. godine. Podsećamo, da su gradjani Valjeva burno reagovali na visoka izdvajanja za ovu nabavku, a na tadašnjoj sednici Skupštine tadašnji našelnik odeljenja za infrastrukturu najavio potpuno suprotno reakciji gradjana nabavku još ukrasa za grad i to za delove grada kao što su Novo naselje , Peti puk. Ipak tih 6 miliona nije potrošeno.

Kako će ove godine shodno epidemiološkoj situaciji i merama koje donosi Vlada Srbije uopšte igledati novogodišnji praznici još uvek nije sasvim poznato, ali je izvesno da doček nove godine neće biti uobičajen. Već sada u gradu ništa nije uobičajeno i retki su čak i izlozi trgovina koji su okićeni i kojima se u gradu  nekako najpre najavljuje dolazak praznika.

Veliko je pitanje i koliko će gradjani potrošiti za ove praznike, ako se uzme u obzir činjenica da je materijalna sigurnost prilično neizvesna. Sjaj novogodišnjih praznika i raspoloženja možda ove godine izostane u najvećoj meri i zbog velikog broja obolelih u Valjevu i svakako činjenice da je više od 2000 ljudi u izolaciji.

Iako se na sam dan postavljanja rasvete ona od smoga gotovo nije mogla ni videti , iako već sve prestaje sa radom u 17h , Nova godina je sve bliža.

Možda će neko i reći da kićenje grada u ovoj situaciji nije najsjajniji potez , ali možda će upravo ukrasima osvetljene ulice biti dobar znak da se ne predajemo tako lako . Mišljenja će izvesno biti podeljena.

Valjevo je davne 1914 godine bilo grad bolnica, a medju medicinskim sestrama  bila je slikarka Nadežda Petrović. Ona je i pored činjenice da je situacija u gradu bila krajnje loša pa su čak i crkvena zvona prestala da zvone, našla vremena i  naslikala sliku valjevske bolnice . Tu sliku danas svi znamo. A znamo, jer je Valjevo preživelo.

Valjevska bolnica – Nadežda Petrović

Ako smo već potrošili pare na tu rasvetu, ako je imamo u magacinu, ako dolazi Nova godina, možda je ovo prilika da još jednom istorijski potvrdimo da smo borci. I istorijski gledano možda smo prvi put nepodeljeni protiv neprijatelja. Jer prosto, život ide dalje….i  život uvek pobedjuje .

5 comments on “Postavljena novogodišnja rasveta – Mišljenja podeljena

 1. Prokleta avlija

  Ima li negde bilo kakvo obeležje Valjevske bolnice,u vidu ulice nekakvoga spomenika,nekoga groblja,nema nepostoji,čak su svi tragovi zatrti,još Valjevci pojma nemaju gde je Valjevska bolnica,pa čak i spomenik dr Selimiru Djordjević je potpuno zapušten na Vidraku, čovek koji je pravio koncept Valjevske bolnice i bio upravnik,a samo groblje je prekopano na Vidraku a mrtvi pobacani.E tako je to u Valjevu, još pravimo muzičke festivale u sred groblja Vidraka, tako to radi prokleti grad,dok se prokletstvo sa Vidraka i dalje širi.Dotle ćute i grad i Crkva o gradjani…….

  Reply
 2. Lela

  Pa jedno je rasveta, a drugo ako bude kakve proslave , mislim ako nekom to padne na pamet

  Reply
 3. Goran Markovic

  Zasto donositi prerano neku pricu da se trosi novac ,ja sam ubedjen da gradonacelnik Lazar Gojkovic sa saradnicim nece ni dinar naseg novca tj, iz gradskog budzeta potrositi jer je ovo sto je postavljeno je vec bilo , nazalost mnogo nas je kostalo od bahatog gvozdenovica i njegovij pajtosa .Dalje mislim da zivot ne treba da stane u Valjevu jer smo svedoci svakodnevnih nazalost losih vesti u borbi protiv Covida i zato treba svi da se potrudimo da iznesemo prava saznanja kako i sta kao sto je ovo ..kicenje ..grada. Naravno Vamedija je ispratila ova desavanja sto se i ocekuje od novinara da nas upozanju sa desavanjima u gradu i sire. Sto se tice Gradonacelnika Gojkovic Lazara do sada je pokazao da je susta suprotnost od gvozdenovica , a ja cu biti prvi sa svojim prijateljima da podignem glas tj, kritikujem lose poteze .Zato svim gradjanima Valjeva i okoline zelim zdravlje i srecu gde bi svi trebali da se pridrzavamo donetih mera u borbi protiv ove posati koja nazalost uzima maha u nasem gradu i gde su mnogi nasi sugradjni izgubili bitku .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.